emlékezés

2021.05.28. 15:12

Az Arab-félsziget első holokausztkiállítása nyílt meg egy dubaji múzeumban

Az Emlékezünk című tárlat egy része olyan muszlimoknak is emléket állít, akik zsidókat mentettek a második világháború idején.

Az Arab-félsziget első holokausztkiállítása nyílt meg az Egyesült Arab Emírségekben, egy dubaji múzeumban a német és az izraeli nagykövet jelenlétében.

A Civilizációk Keresztútjai Múzeumban szerdán felavatott, Emlékezünk című tárlat egy része olyan muszlimoknak is emléket állít, akik zsidókat mentettek a második világháború idején – olvasható a The Nation című helyi lap csütörtöki beszámolójában.

„Nagyon fontos felvilágosítanunk az embereket a holokauszt tragédiájáról, mert a tanítás a tudatlanság egyetlen ellenszere” – mondta a megnyitón Ahmed Obeid Al-Manszuri, a 2012-ben megnyílt magánmúzeum alapítója.

A Civilizációk Keresztútjai Múzeum olyan témákkal foglalkozik, mint a tolerancia és a multikulturalizmus, és bemutatja a térségbeli civilizációkat.

A szervezők szerint ez az első, a holokauszt áldozatainak szentelt kiállítás a Perzsa(Arab)-öböl térségében. A kiállításnak nincs megjelölt zárónapja, a szervezők szeretnék, ha állandó tárlattá válna.

A muszlim embermentőknek szentelt szekcióban emlékeznek meg például azokról az albániai mohamedánokról, akik albán zsidók életét mentették meg. Ismertetik Mohammed Helmy Berlinben élő egyiptomi orvos történetét is, aki zsidókat bújtatott a házában, sőt kezelte betegségeiket.

Szó esik Selahattin Ülkümen Rodosz görög szigeten állomásozó török diplomatáról is, aki szembeszállt a zsidókat begyűjtő nácikkal, és akinek legalább a török állampolgárságú üldözötteket sikerült megmentenie.

Az Egyesült Arab Emírségek tavaly szeptemberben létesített diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában