Ország-világ

2020.08.04. 18:23

Az ajánlatkérő hibájából jogellenes a Lánchíd-tender felhívása

A Közbeszerzési Hatóság (KH) szerint a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívása azért jogellenes, mert a főváros mint ajánlatkérő nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást – közölte a hatóság kedden.

A KH megalapozatlannak nevezte a sajtóban megjelent kifogásokat, hangsúlyozva, hogy a jogszabályok betartása nem választás kérdése. A törvényi előírások a közbeszerzések szereplőire ugyanúgy kötelezőek, mint a hivatalra. A KH az eljárás feltételrendszerébe nem is szól bele, de céljának tekinti, hogy a kiírások megfeleljenek a törvényes követelményeknek tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy az előírható referencia-követelmény időbeli korlátait jogszabály határozza meg. A főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet írták a közleményben. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő.

A KH mint fogalmaztak nem kormányzati szerv, 25 éve független államigazgatási intézményként végzi a tevékenységét, és gyakorolja a törvényben rögzített hatáskörét. Ennek megfelelően a hirdetmények ellenőrzése is a kötelező feladatai közé tartozik az eljárást megindító felhívásoknál. Az ajánlatkérő felelőssége a szabályos felhívás, a hatóság jogsértő rendelkezés esetén akár többször is hiánypótlási felhívást küld írták. Hozzátették, hogy a KH tavaly 25 ezer 117 hirdetménynél 25 ezer 210 hiánypótlási felhívást küldött, vagyis a Lánchíd felhívásához kapcsolódó hatósági döntés nem egyedi eset.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden azt közölte, a főváros nem ért egyet a Közbeszerzési Hatóság döntésével, mert a referenciaidőszak korlátozása alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. A főpolgármester Facebook- bejegyzésében a KH-t kormányzati hatóságnak nevezte. Hozzátette, hogy az előírásokat beépítik a kiírásba, de szerinte az eredeti kiírás jogilag megalapozott.

BKK: az igazgatóság eleget tett a Közbeszerzési Hatóság új követelményeinek

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága kedden eleget tett a Közbeszerzési Hatóság újonnan támasztott követelményeinek a Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárásában tájékoztatott a fővárosi közlekedési társág kedden.

A közlemény szerint a BKK kedden rendkívüli igazgatósági ülésen döntött a hiánypótlással kapcsolatban.

A BKK azt írta: ez sajnálatos módon azzal jár, hogy csak azok a cégek indulhatnak, amelyek az elmúlt 8 évben részt vettek hídépítésben. A fővárosi önkormányzat és a BKK azt szerette volna, hogy ez az időszak 10 év legyen, több cég indulhasson, és nagyobb legyen a verseny olvasható a kommünikében.

A döntés folytatták lehetővé teszi, hogy a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában