Illegális bevándorlás

2019.10.04. 23:20

Athén az EU-török menekültügyi egyezmény reformját követeli

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő a 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény reformját követelte pénteken a görög parlamentben, hogy felgyorsíthassák a menedékkérelmi eljárásokat.

A 2016 márciusában hatályba lépett megállapodás értelmében az Európai Unió visszatoloncolhatja Törökországba azokat, akik illegálisan léptek be területére török földről, és elutasították menedékkérelmüket a görög égei-tengeri szigeteken működő központokban. Abban az esetben viszont már nem küldhetők vissza, ha átszállították őket a görög szárazföldre. Ezen szeretne változtatni Athén.

Micotákisz egyben felszólította a török kormányt, hogy tartsa magát kötelezettségvállalásaihoz és „fékezze meg az égei-tengeri migrációs hullámot”. A konzervatív kormányfő emellett bejelentette, hogy októberben „szigorúbb és igazságosabb” menedékkérelmi eljárásról szóló törvényt terjeszt be a görög parlamentben.

Hozzátette: jelenleg inkább migrációs, mint menekültügyi problémáról van szó, mert az újonnan érkező menedékkérők többsége gazdasági migráns Afganisztánból és Afrikából, nem pedig szíriai menekült.

A görög fővárosban tartózkodó Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős EU-biztos egy uniós „politikai kezdeményezést” jelentett be a megállapodás további kiépítésére. „Görögország nem marad magára” – hangoztatta, miután Horst Seehofer német belügyminiszter társaságában görög tisztségviselőkkel tárgyalt. Korábban Avramopulosz és Seehofer Törökországban egyeztetett az EU-török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.

Seehofer Németország segítségét ajánlotta fel Görögországnak a határvédelem és az információs technológia terén, valamint személyzetet a menedékkérelmi eljárások feldolgozásához, hogy enyhíteni lehessen a görög égei-tengeri szigeteken lévő túlzsúfolt menekülttáborokra nehezedő nyomáson.

Mint mondta, az uniós külső határokra érkező, menedéket kérő embereket az eddigiekhez képest ésszerűbben kell elosztani. Hozzátette: káosz és a bevándorlási politika blokádja fenyeget, ha Görögországot nem segítik az uniós külső határ menti államok.

Június óta egyre több illegális bevándorló igyekszik átjutni Görögországba az Égei-tengeren. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2019 szeptemberében 10 258-an keltek át Törökországból a görög szigetekre, a török parti őrség – a menekültügyi megállapodás értelmében – ezzel párhuzamosan 11 370 migránst feltartóztatott és visszafordított az elmúlt hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában