Javaslat

2017.11.14. 13:35

Átalakítaná az egészségügyi alapellátás struktúráját az LMP

Az életmódból adódó betegségek megelőzőse és hatékony kezelése érdekében az egészségügyi alapellátás jelenlegi struktúrájának drasztikus átalakítását sürgeti az LMP.

Ábrahám Júlia, a párt országos elnökségi tagja kedden, a diabétesz világnapján elmondta: már 35 milliárd forintból az ország mintegy negyven pontján létrehozhatók lennének olyan praxisközösségek, amelyek segíthetnének az életmódból adódó megbetegedések számának csökkentésében.

Ismertette: négy ilyen, úgynevezett svájci modellre épülő közösség már van az országban, ahol a háziorvosok munkáját gyógytornászok, pszichológusok, dietetikusok vagy egészségfejlesztési szakemberek is segítik, és amelyek komoly előrelépést értek el az egészségmegőrzésben.

A politikus elmondta: a cukorbetegség szövődménye miatt naponta mintegy tíz lábamputációt végeznek az országban, és az elmúlt tizenöt évben csaknem 70 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma, amelyek jelentős része megelőzhető lenne.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes a tájékoztatón más témáról szólva kijelentette: a kormány ma bebizonyította, hogy csak trükközik az idősekkel, átveri őket, és amit járadékuk emelésének szán, csak szavazataik megnyerésére való. Kifogásolta, hogy a kormánytöbbség nem vette tárgysorozatba a nyugdíjasok helyzetét javító csomagjukat, amelyet – jelezte – az LMP újra beterjeszt majd a Ház elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában