elismerés

2019.11.19. 20:57

Átadták a Szent Erzsébet rózsája-díjat

Erős Klára, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntese, Marie-Rose Pauwels és John Van Mieghem, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon támogatói vehették át.

Átadták a Szent Erzsébet rózsája-díjat kedd este Budapesten, a Nemzeti Színházban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 20. alkalommal odaítélt elismerését Veres András győri megyéspüspök, a testület elnöke adta át Erős Klárának, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntesének, Marie-Rose Pauwelsnek és John Van Mieghemnek az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon támogatóinak.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke (j) átadja a Szent Erzsébet rózsája-díjat John Van Mieghemnek, a Sint-Niklaas-i Technisch Instituut Sint-Carolus tanárának
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége köszöntőjében úgy fogalmazott: a Szent Erzsébet rózsája-díjjal az MKPK

„két évtizede azokat állítja elénk példaképnek, akik a hétköznapokon csendben, elismerést nem várva, örömmel végzik a szolgáló szeretet munkáját. Akik mindig megtalálják a rájuk várakozókat, és el is indulnak arra, amerről a hívást hallják.”

Kiemelte: Szent Erzsébet nem csak az egyház számára érték, lassan 800 éve hirdeti „mindannyiunknak az emberiesség győzelmét az önzés, a tehetetlenség, a nemtörődömség fölött”.

Erős Klára, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntese is elismerést kapott
Fotó: Illyés Tibor / MTI

„Világunk tele van kenyérre, segítő kézre, jó szóra várakozó emberekkel, adja Isten, hogy odataláljanak hozzájuk az irgalmasok, a mai Erzsébetek, akiknek szeretetében megnyílik a mindenség titka” – tette hozzá Herczeg Anita.

Marie-Rose Pauwels átveszi a díjat
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Veres András arról beszélt, hogy Szent Erzsébetben a tökéletes emberi szeretet példáját láthatjuk: az ajándékozó, odaadó és feltétel nélküli szeretet példaképét.

„Szent Erzsébet ismerte Isten szeretetét, és ezzel a szeretettel akarta szeretni mindazokat, akikkel találkozott” – mondta.

„Legyünk bátor követői a szeretetnek, amit Szent Erzsébet mutat meg nekünk, mert semmire sincs nagyobb szükség a mai világban, mint a szeretetre” – tette hozzá az MKPK elnöke.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek levélben köszöntötte az est résztvevőit. Azt írta: a jó szívvel adott anyagi segítség, a másokért végzett szolgálat „átlényegül, magasabb szintre emelkedik, a legtisztább és örökre megmaradó erény, a szeretet kifejezésévé válik”.

A Szent Erzsébet rózsája-díj erről az örök szeretetről tesz tanúságot.

„Erre a példára nemcsak a szegényeknek és elesetteknek van szükségük, hanem mindannyiunknak, mert erősíti a hitünket, hogy értelmes, értékes, örökre szóló ajándék az életünk” – fogalmazott a bíboros.

A felolvasott laudáció szerint

Erős Klára több mint húsz éve a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntes munkatársa,

kezdetben Szentgotthárdon dolgozott, jelenleg a körmendi karitászcsoport vezetője.

A hét minden napján élelmiszert juttat el a rászorulóknak,

részt vesz a helyi karitászcsoport rendezvényeinek, zarándoklatainak szervezésében, lebonyolításában.

Aktívan közreműködik az adományok felkutatásában és eljuttatásában a rászorulókhoz.

Sokat tett a 2017-ben induló cigánypasztorációs programok létrejöttéért.

Marie-Rose Pauwels 32 éve elkötelezett támogatója és önkéntese a fogyatékkal élők ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonának, amely a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik.

A belgiumi, Sint-Niklaas-i Technis Instituut tanáraként 1987-től évente látogatott el az otthonba diákjaival kéthetes szakmai gyakorlatra, és ottlétük idején minden gondozottra kétszer annyi törődés, szeretet jutott. A gondosan előkészített gyakorlatok mellett adománygyűjtéssel igyekszik segíteni az otthont, évente kétszer küld kamionnyi adományt az intézmény lakóinak.

John Van Mieghem szintén a Sint-Niklaas-i Technis Instituut tanáraként dolgozott, Marie-Rose Pauwels-szel együtt szervezte a belga diákok ipolytölgyesi szakmai gyakorlatát.

Nyugdíjba vonulása óta is évente legalább kétszer visszajár az otthonba, szponzorokat toboroz, az otthon 30 éves jubileumára kezdeményezte és támogatta az intézményt bemutató, magyar és angol nyelvű könyv megjelenését.

A díjátadó est bevételét a püspöki konferencia idén a daganatos betegek bakonyszücsi lelki rehabilitációs otthona számára ajánlja fel.

Az MKPK 1999 decemberében alapította a Szent Erzsébet rózsája-díjat az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, valamint a díjazott személyes példájának felmutatására. A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása, egy 95 milliméter átmérőjű bronzérem, amelynek előoldala rózsát ábrázol, hátoldalán pedig a következő felirat található: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában