ítéletidő

2017.10.30. 10:39

Áldozatokat szedett és nagy károkat okozott a vihar Európa-szerte

Magyarországon főleg anyagi kár keletkezett és személyi sérülések történtek, ezzel szemben Európában összesen heten vesztették életüket.

Siófok, 2017. október 29. A szélvihar miatt leesett mobiltelefon-átjátszó állomás egy tízemeletes épület előtt Siófokon 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a várható viharos erősségű széllökések miatt. A legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták, Siófokon 131 kilométer/órás széllökést is mértek. MTI Fotó: Varga György

Fotó: Varga György

Lengyelországban ketten haltak meg, Csehországban szintén két ember életét követelte az ítéletidő. Németországban pedig hárman vesztették életüket a vihar következtében, egy embert eltűntként tartanak számon.

OKF: többségében leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak gondot

Hajdu Márton elmondta: két esetben gépjárműre dőlt fa okozott sérülést az autóban ülőknek. A katasztrófavédelemhez több mint 140 épületkárt jelentettek be, jellemzően a tetőszerkezetek rongálódtak meg. Ezen felül sok helyen áramkimaradást is okozott a vihar.

A viharos széllel összefüggésben hétfő reggelig országszerte több mint 3700 riasztása volt a katasztrófavédelemnek. A legtöbb hívás Somogy, Fejér, Bács-Kiskun valamint Pest megyében, Budapesten volt – fejtette ki az OKF szóvivője. Hozátette: többségében már sikerült felszámolni a vihar okozta károkat, de a fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében jelenleg is dolgoznak a tűzoltók.

Az OKF szóvivője külön megköszönte a lakosság segítségét is, ugyanis – mint elmondta – sokan voltak akik bejelentették a kárt, de miután sikerült maguknak megoldani a problémát, szóltak, hogy már nincs szükség a tűzoltók segítségére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: ismét több alkalommal lehetnek 60-75 kilométer/órás széllökések: kezdetben délelőtt a Dunántúl északi részen, északon, illetve esetleg Jász-Nagykun megye térségében majd a déli, délutáni órákban gyakrabban inkább Pest megye térségében.

A viharos szél veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, Pest megyében, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az előrejelzés szerint hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható, de bárhol előfordulhat futó zápor, a hegyekben akár hózápor is lehet. Estére kiderül az ég, mindenütt megszűnik a csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 Celsius-fok körül valószínű. Késő este 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Több halálos áldozatot követelt a Közép-Európán végig söprő szélvihar

Heten meghaltak és több tucatnyian megsérültek vasárnap a Közép-Európán átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélviharban, amely fákat döntött ki, villamos vezetékeket, tetőket rongált meg, fennakadásokat okozott a közlekedésben és a hamburgi kikötőben vihardagályt idézett elő.

Több mint 120 ezer háztartás volt még hétfőn reggel is áram nélkül Csehországban

A vasúti közlekedés továbbra is mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetel – jelentette hétfőn reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

Az ország hét régiójában továbbra is energetikai vészhelyzet van. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) közlése szerint vasárnap összesen mintegy félmillió háztartás volt néhány órára áram nélkül, de a problémák többségét hétfő reggelre sikerült eltávolítani. A több mint 120 ezer áram nélküli háztartásnak legkésőbb hétfő estére, kedd reggelre ígért újra áramot a CEZ. Súlyos probléma, hogy a magasfeszültségű vezetékek is mintegy 300 helyen rongálódtak meg vagy szakadtak el.

A Cseh Meteorológiai Intézet szerint a legnagyobb erejű szélvihart – 180 km/h – az Óriás-hegység legmagasabb csúcsán, a Snezkán mérték vasárnap reggel.

Csehországban a rendkívüli időjárás két emberéletet követelt 

Az észak-csehországi Jicínben egy asszony, a dél-morvaországi Trebicben egy férfi halálát okozta a szélvihar által kidőlt fa. Legalább kéttucatnyian hasonló okok miatt sérüléseket szenvedett – közölte a cseh hírügynökség.

„Az ország 14 térsége közül tízben több száz problémát jelentettek a magasfeszültségű vezetékeken. Hét régióban vészhelyzetet hirdettünk. A legsúlyosabb problémák az Ústecky, Královohradecky, a Libereci és a Közép-csehországi régióban vannak”

- közölte Sona Holingerová, a cseh energetikai művek CEZ szóvivője.

A cseh-lengyel határon lévő Óriáshegység (Krkonose) csúcsain a széllökések sebessége elérte az óránkénti 180 kilométert is. A nyugat-csehországi mintegy százezer lakosú Ústí nad Labemben vasárnap reggel óránkénti 130 kilométeres szélsebességet mértek, és a jelentések szerint a városban gyakorlatilag nem lehetett közlekedni – jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

A nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A kidőlt fák sok helyen akadályozzák a közúti és a vasúti forgalmat is.

Három halálos áldozata van a vasárnapi viharnak Németországban

Elsüllyedt egy a jacht a Balti-tenger partja menti Peene-szorosban, egy 48 éves női utasa meghalt, egy 48 éves férfi eltűnt, egy 56 éves férfi pedig súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben, majd kórházba szállítása után meghalt – közölte egy rendőrségi szóvivő az AFP hírügynökséggel.

Az óránkénti 100-110 kilométeres sebességű széllökésekkel Németországba érkezett vihar kicsavart fákat, megrongált villamos felsővezetékeket és épületek tetőszerkezetét. A legnagyobb fennakadásokat Hamburgban okozta, ahol vihardagály is keletkezett, az erős északnyugati szél a tenger vizét az Elba folyó torkolatába terelte, így a kikötő és a belváros alacsonyabban fekvő folyóparti térségének egyes részei néhány órára víz alá kerültek.

A vihardagály sok más vidéken is áradásokat okozott, Wilhelmshafen közelében az ár elragadott egy 63 éves férfit, holttestét a víz levonulása után találták meg.

A vágányokra dőlt fák és a megrongálódott vezetékek miatt csaknem teljesen megbénult a vasúti közlekedés Hamburgban. Nem közlekedtek egyebek között a várost Berlinnel, Kiellel és Hannoverrel összekötő járatok, és mások mellett Braunschweig, Göttingen és Wolfsburg is elérhetetlen vonattal.

Hamburgban és Berlinben alig néhány óra alatt több száz helyszínre riasztották a tűzoltókat az utakra, épületekre, kertekre, parkokra dőlt fák, megrongálódott tetők és összedőlt állványzatok miatt. Hamburgban vasárnap délig 500-nál is több, Berlinben bő 200 bevetésük volt a tűzoltóknak. Mindkét városban úgynevezett rendkívüli helyzetet hirdettek a hatóságok, ami azt jelenti, hogy a tűzoltók és a katasztrófavédelem a túlterheltség miatt rangsorolja a riasztásokat és csak a súlyos esetekben vonul ki a helyszínre – jelentette Bálint Marcell, az MTI tudósítója.

Berlin Schöneberg nevű kerületében összedőlt egy lakóház felújítási munkáihoz használt homlokzati állványzat, a balesetben súlyosan megsérült egy járókelő. Meckelnburg-Elő-Pomeránia és Schléeswig-Holstein tartományban közúti baleseteket okozott a vihar, három ember megsérült.

Idén ez a harmadik nagyobb őszi vihar Németország északi és középső részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban, és hét halálos áldozatot követelt.

Kidőlt fák okozták két ember halálát Lengyelországban

Intenzív esőzéssel kísért szélvihar tombolt vasárnap Lengyelországban is, a kidőlt fák miatt két ember életét vesztette, és több mint 270 ezer háztartás maradt áram nélkül. A helyenként óránkénti 110 kilométeres szél miatt a 16 vajdaság közül tízben, mindenekelőtt az ország déli- és észak-nyugati részén fekvőkben másodfokú viharriadót rendeltek el – jelentette a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).

A Nyugat-Pomerániai vajdaságban vasárnap hajnalban egy kocsivezető akkor vesztette életét, amikor nekiment egy szél által az útra döntött fának. Az Opolskie vajdaságban szintén meghalt egy sofőr, akinek autójára faág zuhant.

A tűzoltóságot szombat este óta mintegy 1500 alkalommal riasztották a leszakadt villanyvezetékek, a megrongált háztetők és a megduzzadt folyók miatt. A négy nyugat-lengyelországi vajdaságban – Alsó-Szilézia, Lubuskie, az Opolskie és Nagy-Lengyelország – délelőtt több mint 270 ezer háztartás volt áram nélkül.

A cseppfolyósított gázt (LNG) feldolgozó swinoujsciei gázterminálban a nagy erejű szél egy darut döntött el, amely megrongált egy csövet, és kisebb méretű gázszivárgást okozott. A berendezés működését leállították, a helyszínen többek között a tűzoltóság felügyeli a helyzetet.

A Sziléziai vajdaságban az egyik regionális vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt leállt a vonatközlekedés – jelentette Lucie Szymanowska, az MTI varsói tudósítója.

Szlovákiában csaknem kétszázezren maradtak áram nélkül 

A villanyvezetékeket, a házak tetőszerkezeteit megrongáló, sok helyütt fákat is kidöntő erős szél következményeinek elhárítására több, mint nyolcszáz tűzoltót kellett mozgósítani, ők közel ötszáz helyszínre szálltak ki. A szélvihar a legtöbb problémát az ország nyugati részében, a nyitrai, trencséni, pozsonyi és nagyszombati megyékben okozta, utóbbiakban több, mint háromszáz helyszínen kellett károkat elhárítaniuk a tűzoltóknak.

A villanyáram-ellátás kiesése leginkább Pozsony, Trencsén és Nagyszombat környékén okozott gondokat, ezekben a régiókban még hétfőn reggel is hatezer háztartás volt áram nélkül. A vezetékrendszerben keletkezett – többnyire kidőlt fák okozta – károk elhárítása még jelenleg is folyamatban van, a szolgáltató jelentése szerint az érintett területeken teljesen ma estére állhat helyre a rendszer.

A vihar nem kerülte el az ország hegyi térségeit sem, jelentős károkról ugyan ezekből a térségekből nem érkeztek jelentések, de a helyenként az utakat elzáró, kidőlt fák miatt voltak forgalmi fennakadások. Ezen felül, a vihart megelőzően illetve azzal egy időben a Magas Tátrában leesett, mintegy fél méternyi friss száraz hó miatt lokálisan közepes szintű lavinaveszéllyel kell számolni. A hegyi-mentők szerint az ország többi hegyi térségében, az Alacsony Tátrában, illetve a Fátrában csak 15 centiméternyi hó hullott és a lavinaveszély egyelőre alacsony.

Borítófotó: A szélvihar miatt leesett mobiltelefon-átjátszó állomás egy tízemeletes épület előtt Siófokon 2017. október 29-én. MTI Fotó: Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában