közös felelősségünk

2019.03.28. 17:58

Áder János: a párizsi klímamegállapodás bajban van

Az államfő a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitáján.

New York, 2019. március 28. Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyûlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlõdéssel foglalkozó vitájában New Yorkban 2019. március 28-án. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

„Párizs bajban van”, hiszen a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha – jelentette ki Áder János államfő csütörtökön New Yorkban, az ENSZ által szervezett vitán.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni – hangsúlyozta. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre.

A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő.

Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket

- fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.

Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött – tette hozzá.

„Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg” – mondta Áder János.

Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés – emlékeztetett. Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis

ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás,

elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában – mondta a köztársasági elnök.

Az államfő – Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve – a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: „a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod”.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés vitájában New Yorkban 2019. március 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában