Dohánypiac

2018.08.15. 16:44

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos lesz Lázár János

Ő lesz az is, aki összehangolja a hazai dohánytermesztés fenntarthatóságával kapcsolatos kormányzati stratégiát.

Forrás: mti

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Lázár Jánost augusztus 15-től Orbán Viktor kormányfő a keddi Magyar Közlönyben publikált miniszterelnöki utasítás szerint.

Lázár János az előző Orbán-kormányban a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

A kinevezés célja a nemdohányzók védelme érdekében eddig tett kormányzati intézkedések eredményeinek megőrzése, a további kormányzati teendők – és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok – előkészítése, összehangolása.

A miniszterelnöki biztos feladata, hogy összehangolja a nemdohányzók védelme érdekében végrehajtandó rövid és középtávú kormányzati stratégia kidolgozását, javaslatot tegyen a nemdohányzók védelmével kapcsolatos hazai hatósági eljárások hatékonyságának javítására, valamint az új típusú dohánytermékek, illetve az elektronikus cigaretták fogyasztását befolyásoló folyamatokkal kapcsolatos kormányzati álláspontra.

A miniszterelnöki megbízott a dohánytermékek ügyében részt vesz a közép- és hosszú távú jövedéki és adózási stratégia kidolgozásában, továbbá képviseli a kormány álláspontját az európai uniós és nemzetközi szervezetek előtt.

A nemdohányzók fokozottabb védelmének összehangolására, továbbá a dohánypiac folyamatos változása okán előterjesztéseket készít a jogszabályok módosítására.

Összehangolja a hazai dohánytermesztés fenntarthatóságával kapcsolatos kormányzati stratégiát, és felügyeli annak végrehajtását. Megalkotja az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozására vonatkozó kormányzati koncepciót, felügyeli a dohánytermékek nyomon követésével kapcsolatos kormányzati feladatok végrehajtását.

A miniszterelnöki biztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, munkáját a Miniszterelnöki Kormányiroda szervezetén belül működő egyfős titkárság segíti.

Feladatköre ellátásáért nem részesül a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény (ksztv) szerinti díjazásban.

Borítókép: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond 2017. június 3-án

MTI Fotó: Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában