hátrányos helyzetű tanulóknak

2020.05.19. 15:40

A kormány ösztöndíjjal is támogatja az Arany János-programokat

A 2022/2023-as tanévtől bevezetendő, tanulmányi eredmény alapján nyújtandó, havi 20-40 ezer forint közötti tanulmányi ösztöndíjhoz a kormány éves szinten 800 millió forintot biztosít.

A kormány ösztöndíjjal is támogatja a tehetséggondozást és felzárkóztatást szolgáló köznevelési Arany János-programokat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint megjelent a programok megvalósítását szolgáló ösztöndíj-támogatás rendjéről, illetve feltételeiről szóló kormányrendelet, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programban és az Arany János Kollégiumi Programban nyújtott ösztöndíj kifizetéséhez szükséges többletforrást biztosító kormányhatározat.

A 2022/2023-as tanévtől bevezetendő, tanulmányi eredmény alapján nyújtandó, havi 20-40 ezer forint közötti tanulmányi ösztöndíj, a programok által biztosított komplex pedagógiai támogatásba integráltan, sokkal eredményesebb lehet, mint különálló juttatásként. A kormány erre éves szinten több mint 800 millió forintot biztosít, az ösztöndíjat felmenő rendszerben vezetik be – ismertették.

Kiemelték: a kormányrendelet megalkotása és a többletforrás biztosítása a tehetséges, ugyanakkor hátrányos helyzetű, köztük roma származású tanulók eredményes középfokú előrehaladását, lemorzsolódásának megelőzését célzó Arany János-programok továbbfejlesztését jelenti.

A minisztérium rámutatott: a programok eredményességét az elmúlt években végzett vizsgálatok is alátámasztották, mivel ezek nélkül a tanulók mintegy negyede alacsonyabb képzési szinten vagy valószínűleg egyáltalán nem tanult volna tovább. Az Arany János-programokban tanévenként több mint 3000 tanuló vesz részt – jelezték.

Kitértek arra is: a programban részt vevő szakképző intézmények 2020 szeptemberétől az új szakképzési ösztöndíjrendszer részesei lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában