Járvány

2020.06.27. 08:06

A jövő hónapban enyhülnek a brit karanténszabályok

Az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

A brit kormány péntek esti jelzése alapján a jövő hónapban várhatóan enyhülnek vagy megszűnnek számos európai ország esetében a brit beutazási karanténelőírások.

Nagy-Britanniában június 8-án lépett életbe az a brit kormányzati rendelkezés, amelynek alapján kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

A kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (392 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

A brit turisztikai és repülési ágazat legnagyobb vállalatai ugyanakkor élesen bírálták a karanténintézkedést, és összehangolt jogi eljárást kezdeményeztek a szabályozás visszavonása érdekében.

A karanténszabályokat a kormány háromhetente felülvizsgálja, és a Downing Street szóvivője péntek esti háttértájékoztatójában egyértelmű utalást tett arra, hogy Boris Johnson miniszterelnök már a hétfőn esedékes első felülvizsgálat eredményét ismertetve több európai ország esetében bejelenti a karanténkötelezettség enyhítését vagy megszüntetését.

Az új szabályozás a szóvivő szerint július 6-án lép életbe.

A londoni kormányfői hivatal illetékese egyelőre a brit turisták által legnagyobb számban felkeresett államokat említette, köztük Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot, Belgiumot, Hollandiát, Németországot, Törökországot, Finnországot és Norvégiát, de közölte, hogy a teljes listát a kormány a jövő héten teszi közzé.

A szóvivő kijelentette, hogy a szabályozás módosítása lehetőséget teremt a briteknek a külföldi nyaralásra az idén.

Boris Johnson nem sokkal a karanténintézkedés bejelentése után, egy alsóházi meghallgatáson közölte: kölcsönös megállapodások esetén már a karanténelőírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok, akik olyan országokból érkeznek, amelyekben a fertőződési ráta „legalább olyan alacsony”, mint Nagy-Britanniában.

A brit légitársaságok és turisztikai cégek kezdettől rendkívüli nyomást gyakorolnak a kormányra a karanténelőírás felszámolása végett.

Willie Walsh, a British Airways (BA) anyavállalatának (International Airlines Group, IAG) vezérigazgatója a londoni alsóház képviselőinek küldött levelében közölte, hogy a BA-nek jelenleg semmiféle kereskedelmi bevétele nincs, készpénztartaléka ugyanakkor naponta 20 millió fonttal (7,8 milliárd forinttal) apad, és a cég jelenlegi helyzete fenntarthatatlan.

Walsh kiemelte azt is, hogy a British Airways egész májusban mindössze 485 utasszállító járatot teljesített.

A BA anyavállalatának vezérigazgatója szerint a cég tavaly májusban ezt a járatszámot egyetlen nap alatt „már ebédidőig teljesítette”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában