kellemetlen

2020.02.06. 13:53

A jövő hét elején ismét viharos szél várható

A délnyugat felől érkező erős légmozgás még a Balaton vízszintjét is megbillentheti az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

A jövő hét elején ismét viharos szél várható, emiatt hétfőn a Balaton vízszintje is „megbillenhet” – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön Facebook-oldalán.

A jövő hét elejére ismét rendkívül erős, még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett. Emiatt a kontinens jókora részén viharos széllökésekre kell számítani, ezek akár orkán erejűek is lehetnek.

Magyarországon – részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt – a délnyugati szél érheti el a viharos, számítások szerint óránkénti 70-100 kilométeres sebességet. Az ebből az irányból fújó, ritkán ekkora erősségű szél a nyilvánvaló kellemetlenségek mellett egy érdekes jelenséget is tud okozni: „kibillentheti a magyar tenger vízszintjét” – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön Facebook-oldalán.

Azt írták: a 80 kilométer hosszú, sekély tó medre ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati vagy északkeleti irányú szél „áttolja” a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

Az eset nem lenne egyedi, az előre jelzett szélsebesség akár félméteres vízszintemelkedéssel is járhatna a tó északkeleti részén (és hasonló csökkenéssel a délnyugatin) – írták.

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgás 1962. május 14-én volt, akkor 9 óra alatt 45 centiméterrel csökkent Keszthelynél a vízszint, Alsóörsnél pedig 51 centimétert emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában