Járvány

2020.02.12. 07:57

A japán partoknál veszteglő hajón tovább nőtt a betegek száma

Az óceánjáró fedélzetén eredetileg 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodott, összesen 56 országból.

További harmincnégy utast fertőzött meg a koronavírus a japán partoknál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajón, a betegek száma ezzel 175-re nőtt, és négyük állapota súlyos – közölte szerdán Kato Kacunobu japán egészségügyi miniszter.

Az összes beteget a Kaganava prefektúra kórházaiban ápolják.

Az óceánjáró fedélzetén eredetileg 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodott, összesen 56 országból. A hajó január 20-án hajózott ki a Tokió melletti Jokohama kikötőből, és február 3-án tért vissza oda. Kiderült azonban, hogy az utasok között volt egy kínai állampolgár, akit megfertőzött a COVID-19-nek elnevezett, újfajta koronavírus. Az illető Hongkongban leszállt a hajóról. A japán hatóságok a múlt héten kéthetes karantént rendeltek el a hajón, a vesztegzárat elvileg február 19-ig kell feloldaniuk. Addig az utasok és a legénység tagjai nem hagyhatják el a kabinjaikat, nem érintkezhetnek egymással.

Kedden a japán hatóságok bejelentettek, hogy evakuálni akarják a fedélzetén lévő idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a kór. Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt. A hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek.

Nem tudni, hogy az elképzelést valóra váltják-e, de Kato Kacunobu szerdán a képviselőház költségvetési bizottságában arról is beszélt, hogy fontolgatják egy különleges úszókórház kialakítását, ahová átszállítanák az összes fertőzöttet.

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a hatóságok megtiltották a beutazást az országba a délkelet-kínai Csöcsiang tartomány lakóinak, és azoknak a külföldieknek, akik ott jártak. A kormány felhatalmazta a bevándorlási hivatalt arra, hogy ne engedje be az országba azokat, akik olyan kínai területen jártak, ahol felbukkant a betegség. Ilyen intézkedéseket már február elseje óta érvényesek a közép-kínai Hupej tartományra, ahol először felbukkant a kór.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában