Hirdetés

2021.09.23. 00:00

„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”

Az MVM hatodik alkalommal hívta életre a nagyszabású MVM ZENERGIA koncertet. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. 

PR-cikk

Forrás: MVM

Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

A különleges eseményen öt zenei műfaj, a klasszikus zene, a könnyűzene, a jazz, a világzene és a népzene világából jól ismert művek csendültek fel, olyan átiratokban, hangszereken és előadókkal, amelyeket ebben a formában korábban még sosem hallhatott a közönség. Gershwin, Orff, Puccini és Paganini mellett Szentpáli Roland, Presser Gábor és Goran Bregović szerzeményei és átiratait is hallhatta a nagyérdemű.

A sokszínű repertoárt a legismertebb magyar zeneművészek közül Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész; Balogh Kálmán Prima Primissima-díjas cimbalomművész, a Zeneakadémia tanára; Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, zeneszerző és citeraművész; Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze, Érdemes Művész; Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző, valamint Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművésznő keltette életre.

A fiataloknak szól

Az MVM ZENERGIA koncertsorozat célja többek között az, hogy a zeneművészetet úgy képviselje, hogy az a fiatalok számára is befogadható legyen. Balázs János zongoraművész a kezdetek óta a koncertsorozat fellépője és zenei szakértője.

- Az idei a hatodik alkalom, amikor olyan koncepciót találtunk ki az MVM-mel együttműködésben, ami nem található meg egyetlen komolyzenei intézményben sem. Úgy gondoljuk, hogy a fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni, lendületes kreativitással és olyan technikai háttérrel, ami izgalmasan felturbóz egy általános koncertet is. Az MVM ZENERGIA a kezdetek óta fényfestéssel gazdagítja a zenei élményt, amely mindig arra a tematikára épül, amit az adott darab ihlet – így közelebb hozva az embert az élményhez. Fontos feladatomnak tekintem, hogy a fiatalokat bevonjam a komolyzene szeretetébe, hiszen a zene központi tényező az ember életében. Az élet legfantasztikusabb pontjaihoz köthető, legyen szó például egy sporteseményen a Himnuszról. A komolyzene olyan különleges érzéseket tud kiváltani egy emberből, amire a popzene, a könnyűzene, a jazz vagy a népzene nem képes. Kísérletek támasztják alá, hogy a komolyzene elősegíti a kreativitást, a gondolkodást és a tanulást – elemzett Balázs János.

Kodály Zoltán páratlan útravalót adott: többek között azt, hogy a zenei nevelést már a születendő gyermeknél az édesanyja pocakjában el kell kezdeni. – Fontos, hogy a gyerekek korán találkozzanak a klasszikus zenével, hogy általa is lelkileg egészséges felnőtté váljanak. Nekünk, művészeknek tenni kell ezért, hiszen nem az a fiatal a hibás, aki nem jár koncertre, hanem az a művész vagy tanár, aki nem tesz eleget azért, hogy a fiatalokat odacsalogassa. Természetesen nem kell mindenkiből művészt nevelni, de a közös kincseinket nem szabad veszni hagyni. Ehhez a gondolathoz csatlakozott az MVM az MVM ZENERGIA koncertsorozattal is. Olyan műveket adtunk elő, amiket nagyon jól ismer a közönség. Amik a klasszikus zene és a könnyűzene határában vannak: klasszikus alapokból készültek átiratok például Presser Gábor dalaiból, de felcsendült Paganini és Strauss is soha eddig nem hallható hangszerelésben. A fiataloknak mindez vonzó, az idősebb korosztály tagjai pedig vérfrissítést kaptak ezáltal – folytatta a zongoraművész.

A zene mindenkié

Az MVM ZENERGIA nagyon sok emberhez eljutott már. A Bazilika előtt az elmúlt években több ezren élvezhették a koncertet. De vannak nehezítő tényezők is: nem mindenki engedheti meg magának a támogatói ülőjegyek vásárlását, másrészt az emberek földrajzi helyzete vagy egészségi állapota is meghatározza, hogy eljut-e valaki egy-egy koncertre. Idén először hibrid módon, azaz nemcsak személyesen, hanem online is lehetett követni a hangversenyt, aki akarta, az az interneten is hallgathatta a nagyszabású koncertet. A tervek szerint a televízió is sugározni fogja hamarosan a koncertet, az MVM mindent megtesz annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson az üzenet.

- Egy gyermek önmagában nem tudja, hogy mit kell tennie, csak példákat lát, a szüleit, a tanárait. A mai fiatal szülők sajnos már nem a Kodály módszeren nőttek fel, úgyhogy őket is meg kell szólítani és megértetni velük, hogy egy gyermek zenei nevelése ugyanolyan fontos, mint hogy sportoljon vagy több nyelvet tanuljon. Nagyon oda kell figyelni a testi egészség mellett a lelki egészségre, amihez a zenei kultúra is hozzátartozik. Természetesen erőltetni sem kell a zenei nevelést, nagyon sokszor hallom vissza, hogy a szolfézst nem szereti a kisgyerek, ami érthető is, hiszen az egy egzakt rendszer. Mindig azt szoktam tanácsolni minden szülőnek, hogy zenei élményt kell adni, szükség van gyerekeknek szóló érzékenyítő előadásokra, hogy kedvet kapjanak arra, hogy hangszert válasszanak, zenét hallgassanak – mondta el Balázs János.

Kodály Zoltán olyan Magyarországot szeretett volna, ahol senki sem zenei analfabéta, azaz mindenki tud kottát olvasni. De a világ változott. – A technikai innováció okán most rendkívül fontos az érzelmi háttér és az emocionális kifejezés. Nekem szerencsém volt, mert zenei közegben nőttem fel. Édesapám jazz zongorista, korán magamba szívtam a zenei gondolkodást. Vonzott a hangszer, összejöttek a barátok örömzenélni, koncertekre jártunk. 4 évesen kezdtem zongorázni, sosem erőltették rám, nem volt elvárás. De ez nem feltétlenül van így mindenkinél. Most, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is oktatok, látom, hogy előfordul, hogy a családban 100 évre visszamenőleg nincsen zenész és egyszer csak születik egy szupertehetség. Szerencsére Liszt Ferenc óta, az elmúlt 200 évben folyamatos a tehetségek „utánpótlása” Magyarországon. Isteni gondviselés, hogy többek között sok a nagyszerű zongorista és hegedűművész hazánkban. Én azon dolgozom folyamatosan, hogy a fiatalokat arra motiváljam, hogy a jó istentől kapott tehetségüket szolgálják – vallotta a zongoraművész.

Önzetlenül

Balázs János az egyik legsikeresebb és legkeresettebb zongoraművész, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. A közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülveszi. 2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Young Steinway Artist címet kapott, ugyanebben az évben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének docense. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Várdai István, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, vagy Gwendolyn Masin.

- A siker ugyanannyira fantasztikus, mint amennyire terhes. Sokat várnak el tőlem és én is sokat várok el magamtól. Nagyon megtisztelő kitüntetéseket és díjakat kaptam az elmúlt években. Itt nemcsak a Kossuth-díjra gondolok, ugyanilyen fontos elismerés a közönség szeretete és a szakma tisztelete. Megtisztelő, hogy van lehetőségem tenni azért, hogy szebb és jobb legyen az ország kulturális élete. Azt, hogy ennyi szeretet és ennyi kitüntetés birtokosa vagyok, a magyar kultúra nemzetközi elismertségének szolgálatába szeretném állítani – mondta el a zongorista.

Elkötelezettek

„Az MVM Csoport komplex és innovatív. Elhivatottak vagyunk a minőségi kultúra népszerűsítése, a jövő generációk és a hátrányos helyzetűek támogatása iránt. Ahogy minden évben – és ez alól a különleges kihívásokkal teli tavalyi sem volt kivétel – idén is a legnagyobb hazai zeneművészek mutatták meg, hogyan lehet a sokféleségből – stílusokból, korszakokból és zeneművekből – egyedi egységet létrehozni. Valahogy úgy, ahogy az MVM Csoport is teszi ezt mindennapi működése során – tudtuk meg Jákó Esztertől, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatójától.

Az MVM a jegyeladásból befolyt teljes összeget idén is jótékony célra ajánlotta fel. Az érdeklődők augusztus 28-ig szavazhattak az mvmzenergia.hu oldalon, hogy mely szervezethez jusson el a koncert bevétele. Több ezer szavazat alapján a Szikra Tehetséggondozó Egyesülethez került az összeg, ezzel is támogatva a szervezet munkáját, az atipikus, tehetséges, autista gyermekek tehetséggondozását és fejlesztését.

Borítókép: Balázs János zongoraművész, a koncertsorozat fellépője és zenei szakértője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában