Amnesty International

2019.02.23. 10:45

Zaklatással vádolják az Amnesty International jogvédő szervezet számos vezetőjét

Felajánlotta lemondását az Amnesty International (AI) befolyásos nemzetközi emberi jogvédő szervezet legfelsőbb vezetőségének több tagja, és pénteken közzétett levelükben egyben bocsánatot kértek a szervezetben hatalmaskodás, zaklatás és nyilvános megalázás miatt uralkodó rossz munkahelyi légkör miatt.

Az AI-n belüli munkakörülményeket azután vizsgálták felül, hogy a szervezet két alkalmazottja tavaly öngyilkosságot követett el. A vizsgálat megállapította, hogy „a szervezeti kultúra és a vezetés hiányosságai” vezettek a munkatársak elkeseredéséhez.

Az 56 oldalas jelentés „meghökkentő” számú hatalmaskodási, fajgyűlölő és szexista incidensről, valamint olyan esetről ad számot, amelyekben a vezetők ócsárolták és nyilvánosan megalázták a munkatársakat, továbbá „fenyegető”, káromkodásokkal teli kijelentéseket tettek.

A londoni székhelyű szervezet decentralizálására tett erőfeszítés elégtelen kezelése és a dolgozók életének a veszélyövezetekben való kockáztatása fölösleges zűrzavart okozott a dolgozók életében a múlt hónapban készült jelentés szerint.

A dokumentum szerint a rossz vezetéshez járult az a nyomás is, amely a jogvédő munka során a szervezet mintegy 2500 munkatársára nehezedik – állapította meg a külső vizsgálat.

A felmondólevelet a szervezet kutatási részlegének, a főtitkár hivatalának, az adománygyűjtő részlegnek, az általános műveleti osztálynak, a személyzeti és szolgáltatási osztálynak, a jogi osztálynak és a kampány- és kommunikációs részlegnek a felső vezetői írták alá. Február 21-én kelt közös levelükben elismerték, hogy „osztoznak a felelősségben a feszült és bizalmatlan légkörért”.

A főtitkár marasztalná a felelősöket

Az AI vezetője, Kumi Naidoo főtitkár közölte: valószínűleg nem fogadja el a lemondásokat, de elsődleges feladatának tekinti a bizalom helyreállítását.

A vizsgálatot a szervezet két munkatársának halála váltotta ki. A 30 éves Gaetan Mootoo 2018 májusában végzett magával, munkahelyi nyomásra panaszkodó búcsúlevelet hátrahagyva, a 28 éves Rosalind McGregor, a szervezet genfi munkatársa pedig 2018 júliusában követett el öngyilkosságot.

A jelentés szerint a szervezetnek a problémák megoldására tett erőfeszítései „ideiglenesek, viszonylagosak és alkalmatlanok” voltak, a felső vezetők a munkatársak szerint pedig „tájékozatlanok, alkalmatlanok és érzéketlenek” voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában