Jelentős változások

2023.06.03. 22:58

Két kivétellel az összes minisztert lecserélte az újraválasztott török elnök

Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombat esti ankarai sajtótájékoztatóján közzétette az általa kijelölt miniszterek névsorát. A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök bemutatta új kormányát a Cankaya-palotában, miután 2023. június 3-án letette elnöki hivatali esküjét a parlamentben

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Emin Sansar

Két olyan eddigi kabinettag van, aki minisztériuma élén folytathatja munkáját: Fahrettin Koca az egészségügyi tárca vezetőjeként, valamint Mehmet Nuri Ersoy - Törökország egyik legnagyobb turisztikai cégének, az Etsturnak az alapítója - a kulturális és idegenforgalmi minisztériumnál.

Erdogan ezúttal is egy alelnököt választott maga mellé, Cevdet Yilmaz személyében. Yilmaz 2011 és 2016 között kétszer is volt fejlesztési miniszter, a köztes időszakban pedig, 2015-ben miniszterelnök-helyettesi pozíciót töltött be.

A belügyminisztérium élén Süleyman Soylut Ali Yerlikaya váltja, aki eddig Isztambul tartományt kormányozta.

A külügyi tárca irányítását Mevlüt Cavusoglu helyett a továbbiakban Hakan Fidan látja el. Fidan egy rövid megszakítástól eltekintve 2010 óta vezette a török Nemzeti Hírszerzési Szervezetet (MIT).

A legfontosabb gazdasági tárcát, a kincstári és pénzügyi tárcát a külföldi befektetők egyik bizalmasa, Mehmet Simsek kapta meg. Simsek korábban többször szolgált már pénzügyminiszterként, majd 2015-tól és 2018-ig miniszterelnök-helyettesként is.

A védelmi tárcáért Yasar Güler eddigi vezérkari főnök felel majd Hulusi Akar helyett, aki pont Güler előtt volt maga is a haderő feje.

Az első kabinetülésre kedden kerül sor.

A török államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg. Szombat délután tette le az államfői esküt a parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa.

Szombaton később az államfői palotában egy ünnepélyes szertartás keretében látott hozzá elnöki feladataihoz. A nagyszabású ceremónián mások mellett 78 ország közjogi méltóságai is részt vettek, köztük 21 államfő, valamint 13 kormányfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában