Beiktatási ünnepség

2023.06.03. 08:06

Ankarába utazott Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök részt vesz Recep Tayyip Erdogan, az újraválasztott török elnök beiktatási ünnepségén, amelyre a világ minden tájáról érkeznek elnökök, miniszterelnökök és miniszterek.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök bilaterális tárgyalásuk előtt Ankarában 2023. március 16-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

„Recep Tayyip Erdogan hosszú ideje elkötelezett a magyar kapcsolatok fejlesztése mellett. A rendszerváltozás követően sajnos egyik fél sem tartotta a másikat stratégiai partnerének. Ez változott meg 2013-ban, s ennek lendülete azóta is tart” – foglalta össze a Magyar Nemzet megkeresésére Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője a magyar–török kapcsolatok alakulását az elmúlt években. 

A magyar kormányfő elsők között gratulált Erdogan győzelméhez, ami a török sajtóban is futótűzként terjedt. Orbán Viktor telefonon fejezte ki gratulációját, Twitter-oldalán pedig törökül üzente Erdogannak: „Gratulálok, Elnök úr!”.

Orbán Viktor legutóbb márciusban járt Ankarában, akkor a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján vett részt. A mai beiktatási ünnepségre több más ország vezetőit és minisztereit várják, emellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is szerepel a meghívottak listáján.

Az elmúlt években hatalmas átalakuláson mentek keresztül a magyar–török kapcsolatok – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Hóvári János a megerősödés jeleként említette például az áruforgalom jelentős megemelkedését mindkét oldalon. „De a mai energiaválság idején talán ennél is fontosabb, hogy Törökország meghatározó lett a Magyarország felé irányuló földgázszállításban. Arról nem is beszélve, hogy a Budapesten tanuló török diákok száma mára több mint ezerre tehető. Ennek jövőt építő ereje van” – szögezte le. 

A diplomata, aki 2012 és 2014 között nagykövetként képviselte hazánkat a török fővárosban, arra is felhívta a figyelmet, hogy Erdogan újraválasztása  a nemzetközi politika szempontjából is igen fontos.

 

Újraválasztása stabilizációs erővel bír mind Törökországban, mind a nemzetközi kapcsolatokban

 

– fogalmazott Hóvári János.

„Az a realista érdekpolitika, amit Ankara követ, nyitottságot jelent minden irányba. Erre van most szükség, mert a háborút be kell fejezni. Ehhez azonban közvetítők kellenek” – foglalta össze a diplomata Törökország szerepét az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, emlékeztetve: 

Ankara igyekezett közvetíteni az oroszok és az ukránok között: török részvétellel születtek meg például a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodások, és több orosz–ukrán tárgyalásnak is otthont adtak a török városok.

Recep Tayyip Erdogant kétfordulós elnökválasztáson választották meg ismét Törökország államfőjének. A május 28-i második körben a hivatalos adatok szerint a voksok 52,18 százalékát sikerült megszereznie, míg az ellenzék által indított közös jelöltre, Kemal Kilicdaroglura a szavazók 47,82 százaléka voksolt.

Az újraválasztott török államfő beiktatási ceremóniájára délután az elnöki palotában kerül sor, majd Recep Tayyip Erdogan ünnepi vacsorán látja vendégül a világ minden tájáról érkezett állami vezetőket. Havasi Bertalan az MTI-vel azt közölte: Orbán Viktor nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdogan elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.

A miniszterelnök sajtófőnöke emlékeztetett a kormányfő pénteki rádióinterjújára, ahol Orbán Viktor arról beszélt: tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti és Soros György embere volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet. Ráadásul ha Törökországban egy Soros György által támogatott vezető lenne, akkor erősen kétséges, hogy az ottani vezetékeken keresztül eljutna-e az orosz gáz Magyarországra.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában