Diplomácia

2023.05.12. 13:14

Szijjártó: háborús hangulat uralkodik az Európai Unióban (videó)

Továbbra is háborús hangulat uralkodik az Európai Unióban, a legtöbb tagállam az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatása mellett érvel, Magyarország azonban kitart békepárti álláspontja mellett – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stockholmban – írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stockholmban 2023. május 12-én

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében arról számolt be, hogy továbbra is „háborús hangulat” uralkodik az Európai Unióban, a tagállamok „egyfajta izgatott önelégültségbe” lovalták bele magukat a fegyverszállítások kapcsán.

Mindenki úgy látja, hogy az európai fegyverszállítások jó hatással vannak a háborúra, és ezért sajnos ebből következik az, hogy sokan még több fegyver szállítása mellett érvelnek (.) Az itt az álláspont, hogy minden támogatást meg kell adni Ukrajnának mindaddig, amíg csak erre szükség van, és sajnos ez alapvetően katonai támogatásokra vonatkozik

– mondta.

A magyar álláspont továbbra is világos, (.) mi békét akarunk mielőbb, mert minden egyes perc, amivel ez a háború folytatódik, újabb és újabb ember életekbe kerül és az eszkaláció rendkívül súlyos veszélyét vetíti előre – szögezte le.

Majd hozzátette, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, majd olyan diplomáciai rendezésre, amely hosszú távon garantálni tudja a békét és a biztonságot a közép-európai térségben és a kontinens egészén.

Szijjártó Péter újból felhívta a figyelmet arra, hogy az új törvények értelmében idén szeptembertől nem működhetnek tovább a jelenlegi formájukban a magyar tanítási nyelvű iskolák Ukrajnában.

„Ez egy elfogadhatatlan helyzet, hiszen a magyar nemzeti közösség jogait eddig is súlyosan sértették Ukrajnában, de ez olyan példátlan jogsértés lenne, amely európai reakcióért kiált” – fogalmazott.

„Természetesen ezt a helyzetet nem igazán kívánja tudomásul venni az európai külügyminiszterek társasága. Úgy csinálnak, mintha ez nem létezne, mintha nem hallanák, pedig folyamatosan hallják, mert mi ezt folyamatosan mondjuk” – emelte ki.

„Nagyon nehéz szerintem úgy Magyarországtól elvárni bármifajta további támogatást vagy bármifajta áldozatot, amit még kell nekünk hoznunk ebben a háborúban, hogy közben a magyar nemzeti közösség számára az iskolák működtetését lehetetlenné teszik szeptember elsejével” – tette hozzá.

A miniszter felkérte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy próbálja kihasználni a még hátralévő rövid időt, és meggyőzni Kijevet arról, hogy lépjenek vissza a jogsértő rendelettől.

Rámutatott, hogy Ukrajna miniszterelnök-helyettese nemrég egy európai uniós tanácsülésen ígéretet tett arra, hogy hamarosan találkoznak és megvitatják a helyzet megoldásának lehetőségeit, de ez azóta sem történt meg.

„Az ukránok nyilvánvalóan arra játszanak, hogy hamarosan eljön szeptember elseje, és akkor ezeket az iskolákat be kell zárni. És azt pontosan tudjuk, hogy egy bezárt iskola újraindítása, főleg, ha ez kisebbségi iskola, és főleg, ha ez sok iskolát érint, (.) az egy nagyon nehéz helyzetet tud előállítani” – jelentette ki.

„Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte az OTP-t”

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta: felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég „a nemzetközi háborús szponzorok” listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

„Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos” – mondta.

Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos

– emelte ki a miniszter.

„Ezért ma világossá tettem, hogy addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van” – közölte.

„Elfogadhatatlan, még egyszer mondom, botrányos, és követeljük az ukránoktól, hogy vegyék le az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról” – tette hozzá.

Szijjártó Péter a háború okozta élelmezési válságra is kitért, és aláhúzta, hogy a közép-európai államok az afrikai és közel-keleti országok ellátásának céljából úgynevezett szolidaritási útvonalakat nyitottak az ukrán gabona számára.

„Ehhez képest ennek a gabonának egy jelentős része Közép-Európában maradt, ahol példátlanul súlyos gondokat okoz a gazdálkodóknak, a gazdáknak” – jelentette ki.

„Az Európai Bizottságnak kutya kötelessége ebben a helyzetben intézkedni annak érdekében, hogy a Közép-Európában beragadt ukrán gabonát eljuttassák minél előbb Afrikába és a Közel-Keletre” – fűzte hozzá.

Mint rámutatott, erre egyrészt a helyi gazdák támogatása, másrészt az afrikai és közel-keleti lakosság létfenntartásának biztosítása érdekében lenne szükség.

„Szeretnénk elkerülni, hogy Kína-ellenes blokká váljon az Európai Unió”

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében tudatta, hogy napirenden van az EU és Kína közötti kapcsolatok jövője is. Ennek kapcsán leszögezte, hogy bár vannak erre külső és belső törekvések, Magyarország mindenképpen szeretné elkerülni, hogy az Európai Unió valamiféle Kína-ellenes blokká váljon.

Egyáltalán nem értünk egyet azzal, hogy Kínát egyfajta rendszerszintű riválisként akarja meghatározni az európai országok egy része. Mi azt gondoljuk, hogy az Európai Uniónak stratégiai együttműködésre kellene törekednie Kínával

– fogalmazott.

Majd kiemelte, hogy a két fél gazdasága nagyon szorosan kötődik egymáshoz, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 860 milliárd euró volt, és ennek a 46 százalékát Németország, Franciaország és Olaszország adta.

„Nem a közép-európai országok jelentik itt a nagy kereskedőket Kínával, hanem a legnagyobb nyugat-európai országok” – mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Kína bruttó hazai terméke (GDP) már magasabb, mint az EU-é. Mint mondta, 2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak 9 százalék volt, míg az EU-é 22 százalék, mára azonban fordult a helyzet, és Kínáé 18, az EU-é pedig 17 százalék.

Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy hiába is követelnék a nyugat-európai országok a kínai és az európai gazdaság szétszakítását, ugyanis a kontinens gazdasági jövőjét alapvetően meghatározó autóiparban egyértelmű munkamegosztás jött létre Kelet és Nyugat között.

Aláhúzta: a nyugati vállalatok gyártják az elektromos autókat, a keleti cégek pedig a hozzájuk szükséges akkumulátorokat, és egyik sem megy a másik nélkül.

„Mi azt javasoljuk, hogy ebbe ne avatkozzon bele a politika. Hagyjuk ezt a racionális, észszerű gazdasági alapon létrejött munkamegosztást működni annak érdekében, hogy abból az európai gazdasági térség és Kína is megfelelő mértékben tudjon profitálni” – jelentette ki.

A miniszter ezt követően közölte, hogy Magyarország fontos találkozási pontjává vált az ágazat keleti és nyugati vállalatainak, ami garancia a hosszú távú gazdasági növekedés fenntartására.

„Ez egy életbiztosítás gyakorlatilag, hiszen az európai gazdaság jövője szempontjából Magyarország megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen országgá vált. Hiszen még egyszer mondom, az európai gazdaság jövője, annak sikere alapvetően attól függ, hogy az autóipar hogyan tud átállni a politikai döntések miatt az elektromos alapra” – összegzett.

Korábban írtuk:

Stockholmban üléseznek az európai uniós külügyminiszterek, nyilván nem meglepő, hogy az ukrajnai háború van napirenden – közölte Szijjártó Péter pénteken a Facebook-oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében azt írta:

Csak hogy világos legyen, mindaddig nagyon nehéz bármilyen újabb döntéshez támogatásunkat adni, ameddig Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján tarja az OTP-t.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában