Orosz–ukrán háború

2023.05.11. 06:21

Ukrajna sikeres ellentámadást hajtott végre Bahmutnál

Már 442. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Marjinka környékén húzódó fronton 2023. május 8-án MTI/AP/Libkos

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Dél-afrikai elnök: Vizsgálják az oroszországi fegyverszállításokról szóló állítást 

A Dél-afrikai Köztársaság kormánya megvizsgálja azt az állítást, mely szerint Pretoria fegyverekkel látta volna el Oroszországot - jelentette be csütörtökön a dél-afrikai elnök.

"A vizsgálat elindult, bizonyos idő múlva már tudunk mit mondani" - tette hozzá Cyril Ramaphosa a dél-afrikai parlamentben az ellenzék egy képviselőjének az üggyel kapcsolatos kérdésére válaszul.

Reuben Brigety amerikai nagykövet csütörtöki pretoriai sajtótájékoztatóján azt vetette a dél-afrikai kormány szemére, hogy 

2022 decemberében egy orosz hadihajó három napon át állomásozott a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb, Cape Town partjainál lévő haditengerészeti bázisán, ahonnan szerinte fegyverekkel és lőszerrel megrakodva ért vissza Oroszországba.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta Brigety szavait.

Ukrajna el akarja árverezni a lefoglalt orosz vagyont

Ukrajna még az idén megkezdené a lefoglalt orosz vagyon értékesítését - közölte csütörtökön Rusztem Umerov, az ukrán állami vagyonkezelő alap vezetője. 

A vagyontárgyakat árverésre kívánják bocsájtani, hogy ebből finanszírozzák az ország újjáépítését 

- mondta Umerov.

"Az a célunk, hogy mindent állami kézbe vegyünk, feldolgozzunk és eladjunk" - jelentette ki. "Azt akarjuk, hogy ezen (orosz) vállalatok az ukrán állam és lakosok számára dolgozzanak" - húzta alá Umerov, aki szerint az idén 102 vagyontárgy - a többi között autók és ingatlanok - kerülnek kalapács alá.

Orosz vállalatok egyes ukrán ipari ágazatokban meghatározó szerepet játszottak. "Ugyanakkor senki sem mérte fel ezen vagyontárgyak értékét" - mondta Umerov, bár azt elismerte, hogy ennek pótlása most egy bonyolult folyamat, amelyben különböző kormány- és bűnüldözési szervek is részt vesznek.

"Csak bírósági határozatot követően mehet át a lefoglalt és államosított vagyon az államkincstárba" - hangsúlyozta az ukrán illetékes, aki szerint jelenleg éppen ezen dolgoznak. Az első árveréseket pedig már tavasz végén, vagy nyár elején megtarthatják.

London hosszú hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának

Nagy-Britannia hosszú hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket - közölte csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Wallace a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: Rishi Sunak miniszterelnökkel egyetértésben 

a brit védelmi tárca úgy döntött, hogy Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának. A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

A brit védelmi miniszter ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, hosszú hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a Himars és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Ben Wallace szerint a levegőből indítható Storm Shadow rakétákkal Ukrajna képessé válik arra, hogy visszaszorítsa a szuverén ukrán területen tevékenykedő orosz erőket.

A brit védelmi miniszter hangsúlyozta: a Storm Shadow rakéták meg sem közelítik például az Oroszország által használt Kinzsal - NATO-kódnevén Killjoy - típusú hiperszonikus rakéták kapacitásait.

Wagner-alapító: elkezdődött az ukrán ellentámadás

Az ukrán ellentámadás teljes gőzzel halad, Volodimir Zelenszkij elnök ravaszkodik, amikor az offenzíva elhalasztásáról beszél - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója csütörtökön sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

"Artyomovszk (Bahmut orosz hadijelentésekben használt elnevezése) irányában az ukrán fegyveres erők alegységei behatolnak a szárnyakba, és sajnos néhány helyen sikerrel is járnak. Mi tovább haladunk, hogy rajtuküssünk" - mondta hangüzenetében Prigozsin. "Az ukrán fegyveres erők terve így működik: mi megyünk, hogy rajtuküssünk, ők meg rajtunkütnek" - tette hozzá.

Prigozsin szerint az ukrán offenzívában képzett és jól felszerelt erőket vetettek be, amelyek első feladata a bahmuti front "áttörése". Arra figyelmeztetett, hogy ezt követően a nagyobbrészt megszállt ukrajnai Zaporizzsja megye, majd az oroszországi Brjanszk és Belgorod megye felé fogják venni az irányt. Azt mondta, hogy a Wagner csapata a lőszerhiány ellenére továbbra is teljesíti harci küldetését Bahmutban.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz rohamosztagok folytatják offenzívájukat Bahmut nyugati részén, a szárnyaikon pedig légideszantosok tartóztatják fel az ukrán csapatokat, miközben az orosz légierő és tüzérség csapásokat mér az ukrán erőkre a környező települések körzetében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön nem kívánta kommentálni a sajtónak Prigozsin részéről az orosz hadsereg vezetésének és tábornokainak címzett bírálatokat.

A nap folyamán orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztök Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadásokat a helyi hatóságok.

Zelenszkij: több idő kell az ukrán ellentámadás megindításához

Ukrajnának több időre van szüksége ahhoz, hogy ellentámadást indítson Oroszország ellen, mivel a hadseregnek továbbra is szüksége van a beígért nyugati segítségre - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC News-nak adott interjújában, amelyet csütörtökön szemlézett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Azzal, amink van, képesek vagyunk előrenyomulni és sikeresek lehetünk, de sok embert elveszítünk. Szerintem ez elfogadhatatlan, ezért várnunk kell. Egy kicsit több időre van szükségünk 

- fogalmazott az államfő. Zelenszkij felkészülteknek nevezte a NATO-országok által kiképzett harci dandárokat, de azt mondta, hogy a hadseregnek még szüksége van "néhány dologra", beleértve páncélozott járműveket is, amelyek "tételesen érkeznek" az országba.

European Commission President Ursula Von Der Leyen Visits Kyiv, Amid Russian Invasion Of Ukraine.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 
Forrás: NurPhoto/AFP

Az elmúlt hetekben több ukrán politikai vezető - köztük Dmitro Kuleba külügyminiszter - igyekezett csillapítani az ellentámadással kapcsolatos várakozásokat - emlékeztetett a hírportál.

Zelenszkij az interjúban azonban meggyőződését fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg képes lesz előrelépni, egyben figyelmeztetett egy "befagyott konfliktus" kockázatára, amelyre Oroszország számít. "Kijev számára minden olyan harci fejlemény, amely csalódást okozna a Nyugatnak, kevesebb katonai támogatást eredményezne a nyugati országok részéről, és fokozná a nyomásgyakorlást az Oroszországgal való tárgyalások újrakezdésére" - jegyezte meg az elnök.

Zelenszkij, azt kommentálva, hogy egyes vélemények szerint a 2024-es amerikai elnökválasztás után Ukrajna elveszítheti az Egyesült Államok katonai támogatását, kijelentette, hogy Ukrajna addigra megnyerheti a háborút.

Az oroszok szerint Ukrajna több mint 70 országból toborozott "zsoldosokat"

Több mint hetven országból toborzott "zsoldosok" harcolnak az ukrán fegyveres erők oldalán - mondta Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke csütörtökön a szentpétervári 11. Nemzetközi Jogi Fórum keretében megtartott alkotmánybírósági konferencián.

Bizonyított tény, hogy a katonai műveletekben a náci rezsimet támogató zsoldosok vesznek részt, akiket több mint hetven államból toboroztak, főként Európából és Amerikából, olyan államokból, amelyek a legaktívabb oroszellenes politikát folytatják

 - állította.

Basztrikin szerint Európa a "kijevi rezsimet elsősorban fegyverekkel támogatja, a "háború Oroszországgal az utolsó ukránig" jelszó jegyében.

Megismételte azt az állítást, miszerint Oroszországnak dokumentumokkal alátámasztott bizonyítékai vannak arról, hogy az ukrán fegyveres erők tavaly márciusban támadást terveztek a Donyec-medence ellen, azzal a céllal, hogy kijussanak Oroszország határára. Mint mondta, Moszkva a 2020-ban módosított orosz alkotmány 79. cikke 1. bekezdésének megfelelően járt el, amelynek értelmében Oroszország "intézkedéseket tesz a nemzetközi béke és biztonság fenntartására és megerősítésére, az államok és népek békés egymás mellett élésének biztosítására, valamint az állam belügyeibe való beavatkozás megakadályozására".

Az SZK vezetőjének érvelése szerint Oroszország a Donyec-medence civil lakosságának védelmére vonatkozó kötelezettségét hajtja végre a "különleges hadművelet" végrehajtásával, elejét vette az ellene készülő "agressziónak és provokációknak".

A hatóság igazgatója a fórumon kedden azt mondta, hogy az ukrán fegyveres alakutatok fellépése következtében 2014-től 2023 áprilisának végéig több mint ötezer civil, köztük 138 kiskorú vesztette életét, és 9528 polgári személy, köztük 444 kiskorú sérült meg. Az SZK 2014 óta több mint 2900 büntetőeljárást indított a "kijevi rezsimnek" a Donyec-medencében elkövetett bűncselekményeivel kapcsolatban, és több mint 710 személy, köztük az ukrán katonai és politikai vezetés tagjai ellen emelt vádat.

Basztrikin szerdán kijelentette, hogy az SZK körözést készül kiadni a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírói és ügyésze ellen, akik elrendelték Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman letartóztatását. Az orosz hatóság március 20-án indított büntetőeljárást az érintettek ellen, mert úgy ítélte meg, hogy cselekedeteik tudatosan törvényellenesek voltak, mivel nem volt alap az orosz elnök és az ombudsman büntetőjogi felelősségre vonására. Az SZK emellett rámutatott, hogy a nemzetközi védelem alatt álló személyek elleni bűncselekmények megelőzéséről és büntetéséről szóló, 1973. december 14-i egyezmény értelmében az államfők abszolút mentességet élveznek a külföldi államok joghatósága alól.

A nyugati államokat a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg szerdán Basztrikin amiatt, hogy megtagadják az orosz SZK-tól a jogsegélyt a külföldön történt bűnügyek kivizsgálásakor. Elmondta, hogy Svájc még csak nem is tájékoztatta Oroszországot arról, hogy kilépett a kétoldalú jogsegélyegyezményből.

Gulyás Gergely: a pápától a lehető legerősebb morális támogatást kapta a magyar békepárti álláspont

A pápa magyarországi látogatása is megerősítette a kormányt abban, hogy erkölcsileg is az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont az ukrajnai háborúval kapcsolatban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

"A pápa magyarországi látogatása is megerősített bennünket abban, hogy erkölcsileg is az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont. Azzal, hogy a világ kiemelkedő erkölcsi tekintélye, a római pápa is a béke pártján áll, ahogyan Magyarország is, azt mondhatjuk, hogy a lehető legerősebb morális támogatást kapta meg a magyar álláspont"

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Jelezte: ha a Vatikán béketervvel készül, ahogyan azt a pápa jelezte, akkor Magyarország ezt a békemissziót támogatni fogja.

Ismét leszögezte, hogy a háború kérdésében a kormány álláspontja változatlan: azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget.

A pusztítás mértéke már most is felmérhetetlen, több százezer ember vesztette eddig életét a háborúban, életeket menteni csak tűzszünettel lehet - hangsúlyozta.

Dmitrij Peszkov: bizonyos célokat már elértünk, másoktól még távol vagyunk

Az ukrajnai orosz különleges katonai művelet célja a Donyec-medencében élők megvédése volt, ezt a feladatot az orosz fél részben teljesítette, részben viszont még nagyon távol van a teljes megvalósítástól - hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a boszniai szerb ATV-nek adott, csütörtökön közölt interjújában.

A különleges katonai művelet folytatódik. Ez egy nagyon-nagyon nehéz művelet, és persze bizonyos célokat egy év alatt már sikerült elérni - magyarázta. Hozzátette: azoknak az embereknek a biztonságát kellett garantálni, akik nyolc évig a saját országuk támadásainak voltak kitéve. "Ezt a feladatot részben sikerült teljesítenünk, részben viszont még messze vagyunk a teljes megvalósítástól" - húzta alá.

Russia marks 78th anniversary of Victory Day
Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a május 9-i győzelmi napi parádén Moszkvában
Fotó: Anadolu Agency via AFP / Forrás: Sefa Karacan

Állítása szerint ukrán részről folytatódik a szegényítetturán-tartalmú lövedékek bevetése, továbbra is lövik a térséget. "Éppen ezért kellő távolságra kell visszaszorítanunk az ellenfelünket, és ezért folytatódik a hadművelet" - magyarázta Dmitrij Peszkov. Rámutatott, hogy sikerült némileg demilitarizálniuk Ukrajnát, számos fegyvergyárat és -raktárt megsemmisítettek.

A Kreml szóvivője azt is közölte, hogy

azért húzódik el a tavaly februárban kezdődött konfliktus, mert Oroszország voltaképpen nem is folytat háborút.

"Háborút vívni teljesen más dolog, az infrastruktúra, a városok teljes lerombolását és hasonlókat jelent. Mi ezt nem tesszük. Igyekszünk megóvni az infrastruktúrát és megmenteni az emberek életét" - hangsúlyozta. Magyarázata szerint a különleges katonai művelet Oroszország és Ukrajna konfliktusából indult, Moszkvának meg kellett védenie az érdekeit, és lépnie kellett Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Ezt követően viszont a NATO, az Egyesült Államok és az európai államok is belekeveredtek a konfliktusba, előbb közvetett, majd közvetlen módon is.

"A NATO most gyakorlatilag közvetlen résztvevője a konfliktusnak Ukrajna oldalán"

- húzta alá. A szövetség tagjai folyamatosan fegyverekkel, lőszerekkel, harci eszközökkel és pénzügyi forrásokkal látják el Kijevet - magyarázta.

Dmitrij Peszkov arra is kitért, hogy a Nyugat a rossz és hibás lépéseivel rákényszerítette Oroszországot a különleges katonai műveletre, elutasította a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin elnökkel Oroszország biztonságáról, és Moszkva tiltakozása ellenére is azt mondta, felveszik Ukrajnát a NATO-ba.

"Oroszország túlságosan is nagy ország ahhoz, hogy így lehessen vele bánni, és túlságosan is erős ország ahhoz, hogy megadja magát" - szögezte le végül a Kreml szóvivője.

Ukrajna hatszáz-féle fegyvert kapott eddig

Az amerikai hadsereg európai és afrikai parancsnokságának szóvivője, Martin O'Donnell elmondta, hogy Ukrajna mintegy hatszáz féle fegyvertípust kapott az ellentámadáshoz – többet, mint bármelyik hadsereg a világon.

Újabb elítélteket küldenek a frontra

Oroszország 10 ezer elítéltet toborzott áprilisban az ukrajnai háborúhoz – jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

Egy ember meghalt a Szumi területet ért orosz ágyúzás miatt

A Szumi terület katonai adminisztrációja szerint a moszkvai csapatok tegnap hat települést lőttek a régióban.

A tisztviselők szerint az orosz erők Velyka Piszarivka, Bilopillia, Junakivka, Hotin, Esman és Novoszlobidszke településeket vették célba.

A tisztviselők 65 tüzérségi és aknavetőcsapást regisztráltak.

A Bilopillia községben lévő Pavlivka falu orosz ágyúzása egy ember halálát okozta, valamint megrongált egy lakóházat, egy mezőgazdasági garázst és egy villanyvezetéket.

Junakivkában az orosz támadások egy házat rongáltak meg.

Ukrajna sikeres ellentámadást hajtott végre Bahmutnál

Az ukrán erők sikeresen előrenyomultak Bahmut környékén – erősítette meg a Háborút Tanulmányozó Intézet legfrissebb jelentése.

A tegnapi és tegnapelőtti geolokációs felvételek összehasonlításából kiderül, hogy a kijevi csapatok ellentámadásokat hajtottak végre a várostól nyugatra és délnyugatra.

Ukrán T–64-es harckocsi Bahmut közelében 2023. május 7-én
Fotó: AFP / Forrás: Sergey Shestak

Ukrán források azt állították, hogy Bahmut közelében megsemmisítették az orosz 3. hadtest 72. motorizált lövészdandárjának 6. és 8. századát, és 2,6 kilométert haladtak előre a térségben egy 3 kilométeres frontvonalon.

Az oroszok Nikopolt lőtték az éjjel

Az éjszakai bombázás miatt Nikopolban három magánház, négy gazdasági épület és egy autó sérült meg. Halálos áldozatok és sérültek nem voltak.

Az ukrajnai művelet nehéz ügy

Oroszország Ukrajna elleni katonai művelete "nagyon nehéz", de folytatódni fog - idézte Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét a Taszsz hírügynökség.

Oroszországnak sikerült súlyos károkat okozni az ukrán katonai gépezetben, és ez a munka folytatódni fog - tette hozzá egy hosszú interjúban, amelynek során megismételte Moszkva számos, a konfliktussal kapcsolatos beszédtémáját.

Katasztrofális a munkaerőhiány a zaporizzsjai atomerőműben

Oroszország mintegy 2700 ukrán alkalmazott áthelyezését tervezi Európa legnagyobb atomerőművéből – állítja az ukrán atomenergetikai vállalat, és arra figyelmeztetett, hogy az oroszok által megszállt Dél-Ukrajnában található zaporizzsjai létesítményben "katasztrofális szakemberhiány" állhat elő.

Orosz katonai jármű a zaporizzsjai atomerőmű előtt 2023. március 29-én
Fotó: AFP / Forrás: Andrey Borodulin

Azokat a dolgozókat, akik az orosz Roszatom nukleáris ügynökséggel kötöttek munkaszerződést, miután Moszkva a háború elején elfoglalta a zaporizzsjai erőművet, családjukkal együtt Oroszországba akarják vinni – közölte az Energoatom szerdán egy Telegram-üzenetben.

A Motor Szics volt vezetője kéri, hogy őt is vegyék bele a fogolycserébe

A Motor Szics volt elnöke, Viacseszlav Bohuslajev, akit azzal vádoltak, hogy együttműködött Oroszországgal, kérte, hogy vegyék fel a fogolycsere-listára.

Volodimir Zelenszkij: az ország teljes területét visszafoglaljuk

Ukrajna az ország teljes területe fölött vissza fogja szerezni az ellenőrzést – mondta szerda éjjeli videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A frontról arról érkeztek hírek, hogy a hónapok óta ostromlott Bahmutnál az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk.

"Egyetlen darab földet sem hagyunk az ellenségnek. A zsarnokság sehol nem lehet úr"

– hangoztatta az ukrán elnök. "Vissza kell hoznunk a szabadságot, a békét és Európát Ukrajna egész területén" – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján 2023. május 9-én Kijevben
Fotó: Sergei Supinsky / Forrás: AFP

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be szerda este, hogy a Donyeck megyei Bahmutnál sikeres ellentámadásokat hajtanak végre, és helyenként 2 kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat.

"A Bahmutért vívott csata folytatódik"

- szögezte le, kiemelve, hogy a Wagner katonai magánvállalat embereit sok helyen reguláris orosz csapatok váltották fel, amelyek kevésbé jól felszereltek.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója szintén szerda este arról számolt be: valós a veszélye, hogy a "húsdaráló" megfordul és bekerítik őket, emberei híján vannak a lőszernek.

Az ukrán csapatok tíz rakétát lőttek ki Ozerankára

A DPR képviselete az ukrán háborús bűncselekményekkel kapcsolatos kérdések közös ellenőrzési és koordinációs központjában jelezte:

Az ukrán fegyveres erők tüzet nyitottak Ozeranka településre és tíz rakétát lőttek ki egy rakéta-sorozatvető rendszerből.

Vizsgálat a francia riporter halála miatt

A francia terrorizmusellenes ügyészség szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indított lehetséges háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt, miután kedden a kelet-ukrajnai Csasziv Jar közelében Grad rakétatűzben megölték az AFP egyik videóriporterét.


Visszaszorították az oroszokat Bahmutban

Egyes területeken akár két kilométerrel is visszaszorították az orosz erőket Bahmutban az ellentámadások után – mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán–magyar határszakaszon 5707 fő, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4346 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 27 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Lefoglalt orosz vagyont kap Ukrajna

Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel.

Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik.

Az amerikai hatóságok tavaly az Oroszország elleni szankciós intézkedések megszegésével vádolták meg az orosz üzletembert, aki a vád szerint pénzügyi támogatást nyújtott orosz személyeknek, hogy azok a szeparatizmust népszerűsítsék a Krím félszigeten.

A korábbi bejelentés szerint

 

több millió dollárról van szó, amelyet egy amerikai banknál vezetett számláról foglaltak le,

 

és amely összekapcsolható a szankciók megsértésével.

Merrick Garland februárban az ukrán főügyésszel közösen tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy engedélyezni fogja a lefoglalt orosz vagyonelemek felhasználását Ukrajna támogatására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában