Fejlesztések

2023.05.12. 23:07

Kormánybiztos: a Magyar falu programot a magyar falvak írják

A Magyar falu programot a magyar falvak írják - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Biharnagybajomban arra utalva, hogy a programból a helyben megfogalmazott, helyi igényeket kielégítő fejlesztéseket finanszíroznak.

Mw

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar falu programban megújult polgármesteri hivatal átadásán Biharnagybajomban 2023. május 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Gyopáros Alpár a helyi polgármesteri hivatal Magyar falu programból (MFP), illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) forrásaiból közösen finanszírozott felújításának átadása kapcsán példaértékűnek nevezte, hogy a két program összekapcsolásával egyidejűleg készülhetett el a hivatal energetikai korszerűsítése, és az egész épület felújítása. 

A kormánybiztos az MTI-nek azt mondta, 

amit európai uniós forrásból nem lehet finanszírozni, az jól kiegészíthető a Magyar falu program forrásaiból. 

Jelezte: a Magyar falu program 2019-es indulása óta több mint ezer milliárd forintot fordítottak a kistelepülések fejlesztésére. 

A hazai költségvetésből finanszírozva önkormányzati és egyházi és civil közösségi terek újultak meg, évente ezer kilométer mellékutat újítanak fel, a falusi csok keretében pedig már több mint 200 milliárd forintot fizettek ki - tette hozzá. 

Szitó Sándor polgármester (független) kiemelte: az MFP 25 millió forintos támogatásából újították fel a polgármesteri hivatal épületét, a TOP Plusz program keretében elnyert több mint 80 millió forintot pedig az épület energetikai korszerűsítésére fordították.

Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a helyi vasútállomás 90 millió forintos felújításával együtt mintegy 200 millió forintos fejlesztés történt a hajdú-bihari településen. 

A politikus kitért arra is, hogy választókerületében szinte nincs olyan település, ahol ne történt volna valamilyen beruházás. Elmondta azt is, hogy még az idén elkészül a Püspökladány-Biharkeresztes közötti vasútvonal villamosítása mintegy 60 milliárd forint beruházással. 

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke jelezte: a biharnagybajomi az első olyan elkészült beruházás a vármegyében, amit a TOP Plusz forrásait felhasználva valósítottak meg. 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy

 mivel a finanszírozásról még nem született megállapodás Brüsszellel, ezért a magyar kormány hazai forrásból megelőlegezte ezek finanszírozását. 

Hozzátette: eddig országosan 751 milliárd forint  fejlesztési forrást kötöttek le, ebből 58 milliárdot Hajdú-Biharban. Utóbbiból 4,6 milliárd forintot fordíthatnak a pályázók energetikai beruházásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában