Szankciók

2023.05.24. 08:25

Brüsszel egy újabb veszélyes javaslatcsomaggal készül

Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy Ursula von der Leyen kerülő úton is teljesítené a G7-országoknak és az Egyesült Államoknak tett, Kína szankcionálására vonatkozó ígéretét.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j)

Forrás: MTI/EPA/AFP Pool

Fotó: Dzsung Jon Dzse

– Résen kell lenni, mert Brüsszel Magyarországot is Kína-ellenes pozícióba sodorhatja. A kínai vállalatok szankcionálása körüli hangos adok-kapok mellett csendben egy másik, hasonlóan veszélyes javaslatcsomag is készül – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június közepére ígérte, hogy előáll az unió gazdaságbiztonsági stratégiájával, ami többek között a Kínából érkező tőkebefektetéseket venné célba. Az előzetes információk alapján az új csomag feljogosítaná Brüsszelt, hogy „bekérje” a kínai beruházókhoz kapcsolható szinte valamennyi dokumentumot (köztük azokat is, amelyek a vállalatok EU-n kívüli tevékenységére vonatkoznak). Ezek átvizsgálását követően az Európai Bizottság dönthetne úgy, hogy szankciókat vet ki azokra a kínai szereplőkre, amelyek például – megítélése szerint – túl nagy támogatást kaptak az anyaországuktól.

A szakértő szerint a stratégia több szempontból is veszélyt jelentene Európára.

Súlyosan sértené a tagállamok szuverenitását. A tervezettel a befektetők értékelésének joga átkerülne tagállami hatáskörből központi hatáskörbe. A vakcina- és cseppfolyósítottföldgáz-beszerzések után azonban felmerül a gyanú, hogy a döntéseket ezentúl elsősorban nem a célország gazdasági vagy biztonsági érdekei, hanem Brüsszel politikai agendája vezérelnék

– hangsúlyozta Hortay Olivér.

A lépés ráadásul visszavetné a külföldi beruházásokat. A jelenlegi magas kamatkörnyezetben a külföldi működőtőke beáramlása kulcsfontosságú az unió versenyképessége szempontjából – írja a Magyar Nemzet.

– Ursula von der Leyen hónapok óta támadja Kínát, ami jelenleg Európa egyik legnagyobb beruházója. Onnantól, hogy Brüsszel mandátumot kap a teljes körű – EU-n kívüli tevékenységre is kiterjedő – átvilágításra és önkényes szankcionálásra, aligha akad majd olyan kínai vállalat, amely szívesen hoz tőkét Európába – magyarázta az üzletágvezető. Ráadásul nem is teljesen világos, hogy az Európai Bizottság milyen jogi alapon és technikailag hogyan gondolja bekérni az unión kívüli tevékenységekre vonatkozó dokumentumokat. Ezek kiadásához gyakran nemcsak az adott vállalat, de a másik fél (támogató, közbeszerző) hozzájárulása is szükséges.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában