Jó hír

2023.04.28. 23:00

Uniós biztos: megállapodás jött létre az ukrán gabona behozatali tilalmával kapcsolatban

Elvi megállapodás született az Európai Bizottság, valamint Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia között az Ukrajna felől érkező agrár-élelmiszeripari termékek behozatali tilalmával összefüggésben, valamint az ukrajnai gabonaszállítás újraindításáról - tájékoztatott Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos Twitter-üzentben pénteken.

Gabonát rakodnak a dél-ukrajnai, Duna-menti Izmajil kikötőjében 2023. január 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Kravcsenko

Valdis Dombrovskis közölte, a megállapodás megoldást kínál Ukrajna, valamint vele szomszédos uniós országok gazdálkodóinak aggályaira egyaránt. 

A részleteket ismertetve közölte,

 az a négy tagállam - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária - amelyek tilalmat vezettek be az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalára, visszavonják az egyoldalú intézkedést, és a megállapodás négy terméknél, a búzánál, a kukoricánál, a repcénél és a napraforgómagnál tartalmaz uniós védintézkedéseket.

 A brüsszeli testület és az érintett tagállamok megegyeztek abban, hogy megvizsgálják, milyen más termékek kerülhetnek védintézkedések hatálya alá - mondta. Az uniós biztos ezek között a napraforgóolajat említette. 

Közölte: 

az Európai Bizottság 100 millió eurós támogatási csomagot biztosít az érintett gazdálkodóknak az öt tagállamban. 

A felek dolgoznak azon is, hogy biztosított legyen az ukrajnai mezőgazdasági termékek exportja az erre a célra létrehozott szolidaritási útvonalakon - tájékoztatott az uniós biztos. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a négyfajta ukrán gabona és vetőmag tranzitjára vonatkozó elvi megállapodást. A megállapodás megőrzi Ukrajna exportkapacitását, így táplálja a világot, és megvédi az európai gazdálkodók megélhetését - emelte ki. 

Öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetői április közepén kérték az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. 

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában