Orosz-ukrán háború

2023.04.29. 07:16

A Wagner-csoport megszűnhet

Már 430. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Ukrán katona Igla rakétavetővel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban, 2023. április 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Áramszolgáltatás nélkül maradt öt orosz település egy ukrán támadás miatt

Áramszolgáltatás nélkül maradt öt falu szombaton az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban egy ukrán tüzérségi támadás miatt - írta Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó a Telegramon.

Az ukránok Novaja Tavoljankát lőtték, ahol több távvezeték megsérült, ezért négy másik közeli településen - Arhangelszkojében, Muromban, Haminóban és Ziborovkban - sem volt áram.

Úgy tudni, hogy senki sem sebesült meg a támadásban, de több lakóépület megrongálódott.

 

Belgorodban gyakoriak a hasonló támadások.

 

 

GLADKOV, Vjacseszlav
Belgorod, 2023. április 21. Vjacseszlav Gladkov Belgorod területi kormányzó Telegram-csatornáján közreadott kép egy megrongált lakásról az oroszországi Belgorodban 2023. április 21-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz légierõ egyik Szu-34-es bombázója tévedésbõl bombát dobott az ukrán határtól mintegy 25 kilométerre fekvõ városra. Gladkov szerint a robbanás következtében két ember megsebesült, több lakás megrongálódott és egy körülbelül 20 méteres átmérõjû bombatölcsér keletkezett. MTI/EPA/Vjacseszlav Gladkov Belgorod területi kormányzó Telegram-csatornája
Fotó: -

Eközben Mihail Razvozsajev, az Oroszország által annektált Krím félszigeten található Szevasztopol kormányzója közölte, hogy sikerült megfékezni a tüzet abban az olajraktárban, amelyet dróntámadás ért szombatra virradóan. A tisztségviselő szerint négy olajtartály gyulladt ki. Két drónnak sikerült eltalálnia egy-egy célpontot, a harmadikat még a levegőben lelőtték, egy negyediket pedig rádióelektronikai úton deaktiváltak.

Ezzel szemben Andrij Juszov ukrán hírszerzési szóvivő azt állította, hogy a raktárban több mint tíz, olajszármazékokat tartalmazó tartály semmisült meg, amelyek összkapacitása mintegy negyvenezer tonna volt. Az olajat a fekete-tengeri orosz flottának szánta az orosz hadvezetés.

Ukrajna egyelőre nem közölte hivatalosan, hogy hadereje követte volna el a támadást.

Szevasztopolt többször támadták az ukrajnai háború kezdete óta.

Az Éjszakai Farkasok útnak indultak Berlin felé

A Kreml irányvonalához hű Éjszakai Farkasok nevű motorosbanda több száz tagja vonult fel Moszkvában szombaton azzal a céllal, hogy útnak induljon Berlinbe.

A motoros konvoj Moszkva délkeleti részén kezdte a felvonulást, élén a klub alapítójával, a Sebész becenévre hallgató Alekszandr Zaldasztanovval.

 

A felvonulás több résztvevőjénél orosz és szovjet zászlók voltak, néhányan pedig "Z" betűt ragasztottak a motorjukra, amely a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett ukrajnai háború szimbóluma.

 

A szervezők szerint a motorosok május 1-jén haladnak át Volgográd (a korábbi Sztálingrád) városán, a szovjet és a német náci csapatok 1942-1943-as véres csatájának helyszínén, amely a második világháború fordulópontját jelentette a Szovjetunió és szövetségeseinek győzelme felé.

Ezt követően a kelet-ukrajnai Donyeck régió felé veszik útjukat, ahol humanitárius segélyt akarnak szétosztani a civileknek és az orosz katonáknak.

A motorosok azt tervezik, hogy május 9-én Berlinben fejezik be a felvonulást.

A szovjet hadsereg 1945. május 9-én aratott győzelmet a náci Németország fölött, és ezt a napot az oroszok azóta is a győzelem napjaként ünneplik.

Alekszandr Zaldasztanovot szankciókkal sújtották, mert támogatta a Krím félsziget 2014-es orosz annektálását és az ukrajnai háborút.

Orosz külügyminiszter: Kudarcot vallott Oroszország elszigetelése

Egyértelműen látszik, hogy Washington és szövetségeseinek erőfeszítése, hogy megfordítsák a történelem menetét, és a nemzetközi közösséget egy kitalált szabályalapú rendre kényszerítsék, kudarcot vallott

– idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. A tárcavezető szerint ugyanis nem sikerült a Nyugatnak elszigetelnie Oroszországot. Rámutatott, a világ népességének mintegy 85 százalékát magába foglaló országok „nem hajlandók támogatni az egykori metropoliszokat”. Lavrov úgy látja, a világ a multipolaritás felé mozdult el, az új nemzetközi rend központjai Eurázsiában, a Csendes-óceáni térségben, a Közel-Keleten, Afrikában és Latin-Amerikában vannak – számolt be a Magyar Nemzet.

A bennszülött nemzeti érdekek vezérlik őket, és független bel- és külpolitikát folytatnak. Nem akarnak többé mások geopolitikai játszmáinak túszai és mások akaratának végrehajtói lenni

 – tette hozzá.

A szevasztopoli üzemanyagraktárban keletkezett tüzet megfékezték

A krími Szevasztopol kikötővárosban lévő üzemanyagraktárban keletkezett tüzet sikerült eloltani – állította a Moszkva által beiktatott kormányzó.

Korábban azt mondta, hogy senki sem sérült meg, és az előzetes információk szerint a raktárat két drón találta el. Szergej Akszjonov, a Krím oroszok által kinevezett vezetője a Telegramon közölte, hogy a légvédelmi és elektronikai hadviselési erők szombaton lelőttek két drónt a Krím felett.

Az ukrán fegyveres erők szóvivője azt mondta, hogy nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek arra utalnának, hogy Ukrajna lenne felelős a szombati tűzért.

A Wagner-csoport megszűnhet

Az orosz Wagner-csoport, amely a keleti Bahmut város elleni támadást vezeti, hamarosan megszűnhet létezni – figyelmeztetett alapítója, Jevgenyij Prigozsin - írja a Sky News.

Wagner rövid időn belül megszűnik létezni. Történelem leszünk, nincs miért aggódni, az ilyen dolgok megtörténnek

– mondta.

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

A Wagner-főnök már többször panaszkodott arra, hogy oroszország hogyan vezeti a háborút ukrajnában, és korábban azt mondta, hogy az emberei nem kapják meg a kremltől a szükséges muníciót.

Ukrán drónt lőttek le Avdivka felett (videó)

Az ukránok egy kínai gyártmányú DJI Mavic 3 drónt küldtek Avdivka fölé, amit észlelt az orosz légifelderítés. Végül a drónt nekivezették az ukrán helikopternek, ami így lezuhant – írta a Ria Novosztyi.

Újabb segélyt juttat el Kárpátaljára a Magyar Amerikai Koalíció

Ötezer dollár (mintegy 1,7 millió forint) segélyt juttat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) az ott élő magyarok egészségügyi ellátásának támogatására a Magyar Amerikai Koalíció – közölte a washingtoni székhelyű szervezet helyi idő szerint pénteken.

Az amerikai magyar diaszpóraszervezet a súlyosan beteg, illetve fogyatékossággal élő kárpátaljai magyarok számára indított programot segíti az összeggel - derül ki a közleményből, amely szerint a támogatással a KMKSZ közelmúltban indított programjához járulnak hozzá, ami a műtéti beavatkozás előtt álló, vagy abból lábadozó, tartós ellátásra szoruló betegeket segíti a kárpátaljai magyarok körében.

A Magyar Amerikai Koalíció 2022. február 26. óta több mint 115 ezer dollár (mintegy 40 millió forint) értékű humanitárius segélyt juttatott el a háború által érintettek és a harcok elől menekülők számára - közölte a szervezet, jelezve azt is: tovább folytatják segélyek és adományok gyűjtését a háborús menekültek számára.

Több mint 14 ezer menekülő érkezett pénteken Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6459 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7861 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában