A béke pártján

2023.04.13. 09:19

Kocsis Máté: az egész EU-ban csak a magyar kormány vállalja nyíltan, hogy a béke a megoldás

A Fidesz frakcióvezetője a Mandiner hetilapnak adott interjúban többek között a svéd és finn NATO-tagsággal kapcsolatos vitáról, a háborúról, a külföldi kampányfinanszírozás tilalmát szigorító módosításról, az antifatámadásokról és a gyermekvédelmi törvény szigorításáról is beszélt.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kocsis Máté a Mandinernek adott interjúban a svéd és finn NATO-tagsággal kapcsolatos vitával kapcsolatban elmondta, a vita nem a kormány és a frakció között alakult ki, hanem az utóbbin belül. Jelezte, a kormány álláspontja világos, tudomásul vették. Elmondta azt is, hogy ő is támogatta a svédek csatlakozását.

Kocsis kifejtette, a vita során biztonságpolitikai és elvi problémák is előkerültek. Mint fogalmazott, „sokan felvetették például, hogy az utóbbi években svéd és finn politikusok, kormánytagok rendszeresen becsmérelték, hazug vádakkal illették Magyarországot, sértő valótlanságokat állítottak rólunk, sőt forrásmegvonást is követeltek Brüsszelben. A csatlakozási kérelem szerintünk alkalmat ad ezek tisztázására. A vita a NATO-tagságról nem lezárult, hanem kinyílt a frakcióülésen, de ez mindegy is, nem mi leszünk az utolsó ország, amelyik dönt a svéd csatlakozásról, és nem miattunk lesznek még egy ideig a NATO-n kívül.”

Kocsis Máté hangsúlyozta azt is, az ellenzék véleményével szemben Magyarország szuverén ország, ebből következően nem kötik a döntéseket más országok szempontjaihoz, ennek okán a svéd csatlakozás kapcsán közömbös Törökország véleménye is.

A külföldi kampányfinanszírozás tilalmát szigorító módosítás kapcsán arról beszélt, számos európai ország szigorúan védi és őrzi a szuverenitását más országok, legfőképp nagyhatalmak és azok titkosszolgálatainak beavatkozási kísérletei­től, illetve a pénzügyi elitek érdekérvényesítésétől. 

Nálunk azért kell ezzel most foglalkozni, mert Márki-Zay Péter nemrégiben volt szíves elárulni, hogy a baloldal kampányát amerikai dollárokból finanszírozták. Külföldi érdekek képviselőinek a segítségével akarták megszerezni a politikai hatalmat az ellenzékiek – kérdés, mit ígértek cserébe.

Megjegyezte, a direkt politikában ennyire durván még nem jött szembe ez a probléma. 

A 2022-es választás vízválasztó volt a Nyugatról jövő befolyásolási kísérletek miatt, de Kelet felé is figyelnünk kell majd a jövőben.

Kocsis Máté úgy fogalmazott:

Az eddigieknél sokkal szigorúbb törvények lesznek, és biztosan fognak hisztizni is miatta a liberális propagandasajtóban.

 

Karácsony Gergely városvezetésével kapcsolatban elmondta: 

A budapestiek rendet, jó közlekedést és fejlődő várost szeretnének, most ezek közül egyik sincs, tehát erre kell majd jelöltet állítani.

A jelenlegi városvezetésről egy-két év alatt kiderült, hogy nem más, mint egy nagy szivárványszínű lufi, és hamar ki is pukkadt. Kommunikációban erős, munkában meg nem – emelte ki.

Az interjúban szóba került a gyermekvédelmi törvény szigorítása is, ezzel kapcsolatban Kocsis Máté jelezte, 

a jogszabály előkészítése folyamatban van, őszre várható. 

Az interjúban szóba került az is, hogy a felmérések szerint ismét kétharmados Fidesz–KDNP-eredmény születne egy most tartott választáson. A frakcióvezető úgy vélte, ebben szerepet játszhat az is, hogy 

mivel az emberek tisztában vannak a háború és a brüsszeli szankciók okozta gazdasági károkkal, pénzügyi nehézségekkel, a legtöbben talán bele se mernek gondolni, mi lenne, ha a baloldal lenne kormányon: már szállítanánk a fegyvereket mi is, támogatnánk a szankciókat, és Magyarország lassan belesodródna a háborúba.

Hozzátette, mindezen túlmenően az is oka lehet a támogatottság megőrzésének, hogy

az egész EU-ban csak a magyar kormány vállalja nyíltan, hogy a béke a megoldás, nem a háború és a fegyverszállítás.

A közelmúltban történt antifatámadásokra reagálva Kocsis kifejtette, „a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet az alkotmányos keretek között, amíg törvényt nem sért”. 

Az a jog viszont senkit nem illet meg, hogy erőszakot alkalmazzon más vélemények elfojtására. Ha pedig valaki megsérti a jogszabályokat, az állam fellép ellene.

Arra a kérdésre, hogy várható-e törvénymódosítás a történtek miatt, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, „az antifák ezekkel az erőszakos akcióik­kal nagy lépést tettek afelé”.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában