Válságban

2023.03.31. 10:21

Túlkínálat van pártokból a baloldalon, eltűnhetnek a 2024-es EP-választáson

Taktikából nem dönthetett a Demokratikus Koalíció a választási listája negyedik helyéről.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

– A baloldali kis pártok problémája az, hogy a tavalyi országgyűlési választáson elszenvedett vereségük óta szervezeti, személyi és szellemi válságban vannak – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Nagy Ervin a 2024-es EP-választással kapcsolatban. A XXI. Század Intézet elemzője hangsúlyozta:

a baloldalon túlkínálat van a pártokból, nincs szükség ennyi ellenzéki formációra. Mint mondta, a baloldali kis pártok támogatottsága nem fog változni a 2024-es európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokig.

Azzal kapcsolatban, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson hogyan szerepelhetnek a baloldali pártok, Nagy Ervin elmondta: a Demokratikus Koalíció 3-4 mandátummal számolhat, ám adott esetben nem a kormánypártok, hanem a Jobbik és az MSZP kárára tudná növelni az EP-képviselőinek a számát. A Momentummal kapcsolatban kiemelte, hogy a kutatások azt mutatják, veszíthetnek a mostani két EP-mandátumukból.

A szakértő megjegyezte, hogy

egy összefogásra nem lenne nyitott a Demokratikus Koalíció, az pedig egy taktika része lehet, hogy a Gyurcsány-párt EP-listájának a negyedik helyét nyitva hagyták, mivel azért cserébe elvárhatják, hogy egy másik párt politikusa csatlakozzon a DK-ba.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában