Mediador-ügy

2023.03.07. 19:54

Súlyos korrupciós botrány körvonalazódik a baloldali spanyol kormányfő pártjában

Kokain, prostituáltak és 61 ezer euró cipősdobozokban.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő

Forrás: MTI/AP/Lehtikuva

Fotó: Heikki Saukkomaa

Igen jelentős korrupciós botrány körvonalazódik Pedro Sánchez baloldali miniszterelnök Spanyol Szocialista Munkáspártján (PSOE) belül – írja az Origo.

A Mediador (A közvetítő) néven ismertté vált ügy lényege, hogy

kormányközeli üzletemberek lefizettek szocialista munkáspárti képviselőket azért, hogy közbeszerzéseken nyerjenek, törvénytelenül európai uniós forrásokhoz jussanak, illetve, hogy elkerüljék a koronavírus-járvány alatt a hatósági ellenőrzéseket.

Egy kiszivárgott bírósági irat alapján az ügy középpontjában Juan Bernardo Fuentes, becenevén Tito Berni, áll, aki a szocialisták Kanári-szigetekről származó parlamenti képviselője. Őt 11 bűntársával együtt már letartóztatták.

A gyanú alapján az üzletemberek – a baloldali politikusoknak szánt – 61 ezer euró kenőpénzt adtak át a spanyol csendőrség vezetőjének, aki ezt otthonában, cipősdobozokban rejtegette. Továbbá kokainos bulikat szerveztek négycsillagos hotelekben, olyan luxusprostituáltak társaságában, akiket a képviselők katalógusokból választottak ki maguknak.

A legfrissebb felmérések alapján a jobbközép Néppárt (PP) népszerűsége 28,6–31,5 százalék között mozog, míg a PSOE 25–26,9 százalék között áll. A nemzeti-konzervatív VOX 15–16 százalékra számíthat, vagyis könnyen megbukhat a spanyol baloldali kormány.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában