Ukrán válság

2023.03.04. 07:23

Drámai a helyzet Bahmutban, az EP elnöke további fegyverszállítmányokat szorgalmaz

374. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, és a Mandiner híreiből válogatunk.

Egy ukrán páncélozott személyszállító halad Bahmutban 2023. március 3-án

Forrás: AFP

Fotó: Anatolij Sztepanov

Mini vasbunkereket építenek a katonák harctéri pihenéséhez

A hatszemélyes, kohászati maradványokból összehegesztett bunkereket Volodimir Zelenszkij szülővárosában, a közép-ukrajnai Krivij Rihbenben gyártja a Metinvest nevű bányaipari és kohászati vállalat. A két méter széles és hat méter hosszú termék súlya két tonna, fala a 152 milliméteres lövedékek becsapódását is állja, bár ajánlott funkciója szerint másfél méterrel a föld alatt szolgálna biztonságos pihenőhelyül a lövészárkokban szolgáló katonák számára. Mint a vállalat vezérigazgatója az ukrán médiának elmondta, a cég archívumában találtak a gyártásra vonatkozó tervrajzokat, ugyanis a szovjet időkben, a hidegháború idején az ilyen mini bunkerek gyártása már napirenden volt egyszer – írja az AP hírügynökség nyomán a Mandiner.

A cikket itt lehet elolvasni.

Szvatovót támadják az ukránok

Ukrán tüzérségi támadás érte szombaton este a luhanszki Szvatovót. A támadásban egy ember megsebesült. 

Rakétákat lőttek Jurjevkára

Az ukrán csapatok két rakétát lőttek ki a Himars sorozatvetőből Jurjevkára. 
Károkról, áldozatokról egyelőre nincsenek hírek.

A németek tankokat akarnak venni Ukrajnának

A német Rheinmetall cég 96 db Leopard 1-es harckocsit akar vásárolni a svájci Ruag védelmi cégtől, hogy Ukrajnába küldje őket.

A Ruag 2016-ban vásárolta a tankokat Olaszországban, és azok még mindig ott vannak.

A Rheinmetall meg akarta vásárolni a harckocsikat, és egyúttal kijelentette, hogy a felújítás után Ukrajnába küldenék a tankokat

– mondta a Ruag szóvivője.

Az üzlet egyelőre a svájci hatóságok ellenállásába ütközött, de még mindig létrejöhet. Valószínűleg a svájci Szövetségi Tanács fog dönteni a kérdésben. 

A Leopard 1-es harckocsik könnyebbek, mint a Leopard 2-esek, kisebb motorteljesítménnnyel és rövidebb lőtávolsággal rendelkeznek – írja a The Guardian nyomán az Origo. 

Daily Telegraph: küszöbön a putyini Oroszország összeomlása

A lap elemzésében azt ajánlja, hogy a Nyugat sürgősen tegyen lépéseket, mert küszöbön áll a putyini Oroszország összeomlása, továbbá történelmi példát állítva figyelmeztet, miszerint nem lenne jó, ha megint olyan káosz alakulna ki, mint a Szovjetunió megszűnésekor. A Mandiner által szemlézett cikk szerint az orosz elnök nagy bajban van, ugyanis végre hatnak a szankciók és visszaesett a kereslet az olaj és a gáz iránt.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Az EP elnöke további nyugati fegyverszállítmányokat szorgalmazott Ukrajnában

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke 

szombaton a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg)városban tett látogatásán azt szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására, és komolyan vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is.

Metsola kiemelte, hogy továbbra is felhívásokat fog közzétenni annak érdekében, hogy a győzelemhez szükséges felszerelések eljussanak Ukrajnába.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2023. március 4-én készített és az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett fotón Volodimir Zelenszkij (R) ukrán elnök kezet fog az Európai Parlament elnökével az lvivi találkozón
Forrás: AFP/ Ukrán Elnöki Sajtószolgálat

Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban az EP elnöke úgy fogalmazott, reméli, hogy az erről szóló tárgyalások akár már az idén megindulhatnak. 

Elismeréssel szólt arról, hogy Ukrajna milyen gyors ütemben tett előrelépéseket a tagság érdekében, és azt hangoztatta, hogy az ország jövője az Európai Unióban van.

Az EU tavaly júniusban adott tagjelölti státuszt Ukrajnának, négy hónappal azt követően, hogy Oroszország megtámadta az országot.

Roberta Metsola találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Ruszlan Sztefancsuk házelnökkel is. Ukrán tájékoztatás szerint a megbeszéléseken a Kijev által javasolt békeformuláról, illetve egy béke-csúcstalálkozó lehetőségéről is tanácskoztak a felek.

Az EP elnöke részt vesz azon a nemzetközi konferencián is, amelynek témája, hogyan lehetne Oroszországot felelősségre vonni az Ukrajna elleni agresszió miatt. A rendezvénnyel kapcsolatban Metsola úgy nyilatkozott, hogy elszámoltathatóság, szabadság és igazság nélkül nem lehet béke. 

A megbékítés soha nem működött

 – tette hozzá.

Ursula von der Leyen: Oroszországot felelősségre kell vonni az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekményekért

Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősségre kell vonni az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekményekért – húzta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) létrehozásával kapcsolatban szombaton kiadott brüsszeli közleményében.

Az Oroszország indította ukrajnai háború során elkövetett bűncselekmények elszámoltathatósága érdekében Együtt az igazságért címmel tartanak konferenciát a hétvégén Kijevben. A tervek szerint ezen aláírják az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust struktúráján belül működő ICPA létrehozásáról szóló megállapodást.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a polgári lakosság, valamint az energia- és egyéb infrastruktúra elleni közvetlen támadásokra. Azt is bizonyítani lehet, hogy az orosz erők kínzásokat alkalmaztak, szexuális erőszakot követtek el, és kivégzéseket hajtottak végre. Az orosz katonák még a gyerekeket sem kímélték - hívta fel a figyelmet.

Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsuk

– fogalmazott.

Közölte: az Európai Unió támogatja a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények, például a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott, hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) munkáját, ugyanakkor úgy véli, hogy külön bíróságra van szükség az orosz agresszió során elkövetett bűncselekmények kivizsgálására. Az Európai Unió partnereivel együtt továbbra is azon fog dolgozni, hogy Oroszország megfizessen az elkövetett bűncselekményekért – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Bahmutból való menekülés közben meghalt egy nő, ketten megsérültek

Egy nő meghalt, két férfi pedig súlyosan megsebesült, miközben megpróbáltak átkelni egy rögtönzött hídon a Bakhmutból való menekülés közben - írja a Sky News.

Az áldozatok megpróbáltak elmenekülni a harcok sújtotta városból, amikor ágyúzás érte őket – közölték az őket segítő katonák.

Az ukrán hadsereg egyik képviselője az Associated Pressnek (AP) elmondta, hogy a civilek számára most már túl veszélyes járművekkel elhagyni a várost, helyette gyalog menekülnek az emberek.

Egy ukrán katona vizet és ételt ad egy idős nőnek Bahmutban március 3-án
Fotós: Anatolii Stepanov / Forrás: AFP

Didier Reynders: már a nyáron megkezdheti munkáját a nemzetközi agressziók kivizsgálásával foglalkozó központ

A tervek szerint már a nyáron megkezdheti munkáját a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Kijevben, az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekmények elszámoltathatósága érdekében Együtt az igazságért címmel rendezett konferencián szombaton.

Nyitóbeszédében Didier Reynders közölte, várakozásai szerint a kijevi konferencia résztvevői aláírják az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust struktúráján belül működő központ létrehozásáról szóló megállapodást.

Hangsúlyozta, az ICPA létrehozása valamennyi EU-tagállam teljes támogatását élvezi, az Európai Bizottság pedig készen áll arra, hogy megadja a szükséges támogatást a központ működéséhez.

"Minden követ megmozgatunk azon törekvésünk sikere érdekében, hogy véget vessünk az Oroszország által itt, Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekmények büntetlenségének" - fogalmazott Reynders, majd hozzátette: az EU és tagállamai között egyetértés van abban, hogy az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül.

Az Európai Bizottság biztosítani fogja, hogy a közös nyomozócsoporton keresztül támogatott vizsgálatokat egységes és együttműködő módon folytassák le - mondta. Ennek érdekében már a jövő hónapban megbeszélések kezdődnek a tagállamokkal, valamint Ausztráliával, Kanadával, Liechtensteinnel, Japánnal, az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal - tájékoztatott.

Hangsúlyozta továbbá: a brüsszeli végrehajtó testület teljes mértékben támogatja annak lehetőségét, hogy a jövőben kiterjesszék a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények, például a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott, hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát az agressziós bűncselekmények kivizsgálására is. Továbbra is a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kell az alapvető nemzetközi bűncselekmények kezelésének kulcsfontosságú joghatóságának maradnia - tette hozzá.

Reynders arra is emlékeztetett: az Eurojust a múlt héten jelentette be, hogy létrehozza az alapvető nemzetközi bűnügyi bizonyítékok adatbázisát (CICED) az Ukrajnában vagy minden más konfliktus során elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

Az adatbázis létrehozását követően Ladislav Hamran, az Eurojust elnöke hágai sajtótájékoztatóján közölte: az adatbázis döntő fontosságú lépést jelent a feltételezhetően elkövetett alapvető nemzetközi bűncselekményekre adható igazságügyi válaszok támogatása érdekében. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az Eurojust összegyűjthesse, megőrizze, elemezhesse és tárolhassa a bizonyítékokat. Támogatja továbbá a nemzeti és nemzetközi nyomozásokat azáltal, hogy rávilágít nemcsak az egyes bűncselekményekre, hanem az elkövetésüket lehetővé tevő rendszerszintű intézkedésekre is - tette hozzá Ladislav Hamran.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadvezetés jelentése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz veszteségek már elérték a 152 190 főt. A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 3409 orosz tankot, 302 repülőt és 289 helikoptert is.

Német fegyvergyártó építhet tanküzemet Ukrajnában

A német fegyvergyártó Rheinmetall tárgyalásokat folytat az ukrán hatóságokkal egy ukrajnai harckocsiüzem építéséről – írta a The Kyiv Independent a Der Spiegelre hivatkozva. A vállalat vezetője, Armin Papperger szerint Ukrajnában mintegy 200 millió euróért lehetne üzemet létesíteni, amely évente akár 400 Panther típusú harckocsit is gyárthatna.

Papperger ígéretesnek nevezte az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalásokat, azt reméli, hogy a következő két hónapban döntés születik.

Dróntámadás érte a Barátság kőolajvezeték tartályait

A drónok a belgorodi régióban az egyik alállomást támadták, de a tartályok üresek voltak. A támadásban senki sem sérült meg – írta a Nexta.

Humanitárius segélyt küldött Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia 168 tonna humanitárius segélyt küldött Ukrajnának. A szaúdi SPA állami hírügynökség szerint a gépek már megérkeztek Lengyelországba.

Drámai a helyzet, utcai harcok Bahmutban

Bahmut ostromáról beszélt a város polgármestere Olekszandr Marcsenko a a BBC Radio 4 Today című műsorában. A polgármester azt mondta, az utcákon zajlanak a harcok, de az oroszok még nem foglalták el teljesen a várost. Marcsenko szerint az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák, a város szinte teljesen elpusztult, nincs egyetlen épület sem, amely érintetlen maradt volna. Körülbelül 4000 vagy 4500 civil van a városban, ők óvóhelyeken élnek, ahol nincs se víz, se gáz, se áram - mondta a műsorban. (The Guardian)

Közép-ukrajnai településeket bombáztak az oroszok

Oroszország március 4-re virradó éjszaka Nikopol és Marhanetsz településeket lőtte - jelentette Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója.

A brit katonai hírszerzés szerint az ukrán erők egyre nagyobb nyomás alatt védik Bahmutot

A keleti-ukrajnai Bahmut városban és környékén heves harcok folynak, a települést védő ukrán erők egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve az orosz erők részéről - közölte szombaton a brit katonai hírszerzés, a keleti városban és környékén heves harcok folynak.

Ukrajna elit egységekkel erősíti a területet, miközben a reguláris orosz hadsereg és az orosz Wagner zsoldoscsoport erői tovább nyomultak előre Bakhmut északi külvárosaiba - közölte a brit védelmi minisztérium a Twitteren közzétett napi hírszerzési közleményében.

Az elmúlt 36 órában két kulcsfontosságú hidat romboltak le Bahmutban - közölték, hozzátéve, hogy az ukránok által védett utánpótlási útvonalak a városból egyre korlátozottabbak.

Az orosz tüzérség pénteken a Bakhmutból kivezető utolsó útvonalakat is lőtte, azzal a céllal, hogy befejezze az ostromlott város bekerítését.

Ellenőrzést tartott az orosz védelmi miniszter Ukrajnában

Ellenőrzést tartott a kelet-ukrajnai frontvonalon Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szombaton - számolt be minisztérium.

A tárca közleménye szerint Sojgu egy frontvonalon lévő parancsnoki állást keresett fel Donyecktől délre. A dokumentumban nem jelölték meg a látogatás pontos helyét vagy időpontját.

SOJGU, Szergej
Az orosz védelmi minisztérium videóról készült felvétele Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrŐl (j) és Rusztam Muradov tábornokról, a keleti katonai központ parancsnokáról az Ukrajna elleni háborúban harcoló orosz katonai egységek egyik parancsnoki állásán, a kelet-ukrajnai frontvonalon, Donyecktõl délre 2023. március 4-én 
Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

A minisztérium által közzétett videón látható, hogy Sojgu egy helikopteren utazik, majd - páncélsisak és golyóálló mellény nélkül - beszélget egy katonával a megrongálódott épületek előtt, a katonák védelmében. A felvételen az is látható, ahogy a miniszter kitüntetéseket ad át orosz katonáknak.

"A miniszter különös figyelmet fordított a csoportosulás erői teljes körű támogatásának megszervezésére" - derült ki a tárca közleményéből.

A látogatás idején továbbra is heves harcok folynak a Donyecki területen található Bahmut ellenőrzéséért, amelynek korlátozott a stratégiai jelentősége. December végén Szergej Sojgu két ilyen látogatást is tett az ukrajnai "különleges művelet" területén.
 

Ukrán dróntámadás Bahmutnál

Az ukránok kamikaze drónokkal támadják az orosz egységeket.

Orosz ágyútűz közepette vonulnak vissza az ukránok Bahmutnál

Az ukránok visszavonulnak Bahmut egyes részeiről, az ellenőrzött visszavonulás részeként csapataik két kritikus fontosságú hidat romboltak le a város közelében - jelentette az amerikai Háborús Tudományok Intézete (ISW)

Több mint tízezren érkeztek pénteken Magyarországra

Magyarország területére 2023. március 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5358 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5407 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 90 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 3-án 66 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az ukránok szerint itt fognak támadni az oroszok

Ukrán vezérkar: az orosz erők Bahmut bekerítésére törekednek

Az orosz erők nem hagynak fel a Donyeck megyei Bahmut teljes körbekerítésére tett erőfeszítéseikkel - közölte az ukrán vezérkar péntek esti harctéri helyzetjelentésében.

A kijevi katonai vezetés közleménye szerint az orosz hadsereg fő csapásirányait Bahmuton kívül a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a donyecki régióban Liman, Avgyijivka és Sahtarszk felé jelölte ki. 

A vezérkar hozzátette, hogy az orosz csapatok pénteken harminc légi- és hat rakétacsapást hajtottak végre, valamint több mint húsz támadást rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán erők öt csapást mértek orosz élőerő- és katonai felszerelés-összpontosulásokra, továbbá lelőttek egy orosz Szu-34-es repülőgépet és egy ZALA típusú drónt.

Újabb amerikai támogatás Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár (mintegy 140 milliárd forint) - gyorsan mozgósítható - katonai támogatást nyújt Ukrajnának - közölte az amerikai védelmi minisztérium pénteken.

A hivatalos közlemény szerint a szállítmány tartalmaz egyebek között nagy mozgékonyságú HIMARS és más rakétatüzérségi, valamint Bradley gyalogsági harci járművekhez használható lőszert. Emellett a katonai csomagban vannak folyami átkelésnél használható, pontonhidat szállító, páncélozott járművek, és romboló lőszerek.

A támogatás emellett tartalmaz pótalkatrészeket, és javításokhoz szükséges eszközöket, valamint kiképzési segítséget is az ukrán katonaság számára. 

Az amerikai elnök a német kancellárral tárgyalt a Fehér Házban

Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban a nyilvánosság szinte teljes kizárásával találkozott Olaf Scholz német kancellárral pénteken délután.

A megbeszélésről előzetesen annyit közöltek, hogy a fő témája az ukrajnai háború lesz.

A találkozóról annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az amerikai elnök köszönetet mondott a kancellárnak Németország átfogó támogatásáért Ukrajnának, és ebben a szoros együttműködésért az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel. Joe Biden nem csupán a katonai támogatást méltatta, de a német "morális" kiállást is Ukrajna mellett, ami az elnök megfogalmazása szerint nem volt könnyű Németországban. Az elnök elismeréssel említette a berlini kormány döntését a katonai kiadások növeléséről.

Olaf Scholz a találkozó rövid nyilvános részén úgy fogalmazott, hogy sok mindenről kell beszélniük, és fontosnak nevezte, hogy közösen azt az üzenetet közvetítsék: az Ukrajna melletti kiállás folytatódik, "tartson, ameddig szükséges".

Olaf Scholz csütörtökön utazott az amerikai fővárosba, a pénteki találkozó Joe Bidennel nagyjából egy órán keresztül tartott jórészt az elnök dolgozószobájában, és részben kifejezetten négyszemközt. A német kancellár tavaly február elején, hivatalba lépése után alig két hónappal, és az ukrajnai háború kitörése előtt két héttel járt Washingtonban hivatalos látogatáson.

President Joe Biden holds a bilateral meeting with German Chancellor Olaf Scholz
Joe Biden és Olaf Scholz a Fehér Házban 2023. március 3-án
Fotós: Oliver Contreras / Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP

Csütörtökön egy magas rangú kormányzati tisztségviselő egy sajtóbeszélgetésen előzetesen annyit mondott, hogy a találkozó alkalmat ad a két politikusnak összegezni tapasztalataikat Ukrajnával kapcsolatban, hiszen a közelmúltban mindketten találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az is elhangzott, hogy az ukrajnai háború összefüggésében szóba kerülhet Kína, és az általa keltett aggodalmak.

Az illetékes fontos jelzésként említette, hogy Olaf Scholz csütörtökön a német törvényhozásban figyelmeztette Kínát, hogy ne nyújtson támogatást Oroszországnak a háborúhoz, és arra szólította fel Pekinget, hogy befolyását annak érdekében vesse be, hogy Oroszország vonuljon vissza Ukrajna területéről.

Az előzetes közlés szerint a megbeszélés lehetőség arra is, hogy a német kancellár szóba hozza az európai aggályokat az amerikai úgynevezett inflációcsökkentési törvénnyel kapcsolatban, amely támogatást ígér amerikai vállalkozásoknak a megújuló energiára és zöldgazdaságra való áttérés ösztönzésére. Európai álláspont szerint ez elfogadhatatlan protekcionista intézkedés.

Németország egyik legjelentősebb katonai segítsége Ukrajna számára a Leopard harckocsik szállítása, amit január végén jelentett be, és aminek a feltétele a hírek szerint német részről az volt, hogy - egyfajta szimmetria alapján - az Egyesült Államok is köteleződjön el. Az Egyesült Államok akkor azt jelentette be, hogy egy zászlóaljnyi Abrams harckocsit ad Ukrajnának.

A német kancellár pénteki látogatását egy héttel később követi Ursula von der Leyen utazása. Az Európai Bizottság német elnöke a Fehér Ház pénteki közlése szerint tárgyal majd Ukrajna további támogatásáról, valamint az Egyesült Államok és az EU közötti együttműködés további elemeiről.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában