Oktatásügy

2023.03.14. 17:43

A kulturális tárca szerint okafogyottak a PDSZ követelései

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőivel egyeztetett a szakképzésben meghirdetett sztrájk követelései kapcsán. Mint a tárca közölte, álláspontjuk változatlan, az eddigi intézkedések a kormány elkötelezettségét mutatják a megfelelő felkészültségű, minőségi munkát végző oktatók anyagi megbecsülése mellett.

Pedagógustüntetés Budapesten

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

A mai egyeztetés alapján megállapítható, hogy a szakszervezeti követelések az időközben végrehajtott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően okafogyottá váltak

 – közölte a KIM. Ennek egyik fontos eleme a szakképzésben oktatók munkabérének folyamatos, kiszámítható emelése. 

Hozzátették: 

a napokban megjelent pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a következő évek béremelésére is.

A KIM álláspontja szerint egyes követelések éppen a szakszervezetben oktatók érdekeivel lennének ellentétesek. A merev 22 órás kötelező heti tanítási óraszámkeret visszavezetése tönkretenné a szakképzési rendszer rugalmasságát, a gazdasággal való összekapcsolását és az eddigi szakmai vívmányait, továbbá negatívan befolyásolná a szakképző intézményekben dolgozók gazdasági és szociális érdekeit.

Mint írták, a közalkalmazotti juttatások kapcsán téves az a szakszervezeti álláspont, miszerint a korábban a közalkalmazotti törvény hatálya alatt álló oktatóknak bármilyen juttatása elvételre került volna. A jogviszonyváltáskor fontos garanciális elem volt, hogy minden érintett megőrizte azon előnyöket, amelyeket a közalkalmazotti jogviszony biztosított.

Az új szakképzési rendszer bizonyított, az oktatók elégedettek, ugyanis az idei két lépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek – szögezték le. A szakképzésben bekövetkező dinamikus változások népszerűségét jelzi, hogy a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Ez elismerése a szakképzésben dolgozók munkájának is. A további erősödéshez éppen ezért tartjuk fontosnak a szakmájukat szerető oktatók megbecsülését.

A felek a megbeszélést azzal zárták, hogy a további egyeztetések helyi szinteken folytatódnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában