Ukrán válság

2023.02.03. 05:30

Egy svájci lap szerint Biden felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

Az ukrajnai háború 345. napjának krónikája az Origo, a Mandiner és az MTI nyomán.

Orosz rakétatámadásban keletkezett bombatölcsérből szed össze rakétamaradványokat két ukrán katona a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Seszták

Cikkünk frissül!

Kijev újabb fegyverekre kapott ígéretet Washingtontól

Újabb, több mint kétmilliárd dolláros katonai segélycsomagot ígért pénteken Ukrajnának az Egyesült Államok, benne egy új rakétával, amely megkettőzi az ukrán hadsereg csapásmérésének távolságát.

"Az USAI (Ukrajnai Biztonsági Segítségi Kezdeményezés) keretében GLSDB-t (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bombát) szállítunk Ukrajnának" - közölte Patrick Ryder dandártáborbok pénteki sajtótájékoztatóján.

 

A pénteken elfogadott segélycsomag keretében számos 150 kilométeres hatótávolságú GLSDB-t szállítanak Ukrajnának.

 

Az új rakéták érkezésével első ízben nő meg jelentősen az ukrajnai rakéták hatótávolsága azóta, hogy az Egyesült Államok tavaly júniusban HIMARS rakétarendszereket szállított Ukrajnának az orosz támadás elleni védekezésül. A HIMARS hatótávolsága 77 kilométer.

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia védelmi tárca.

A rendszer átadása válasz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszternek a francia és olasz kollégáinak tolmácsolt sürgős kérésére a polgári lakosság és infrastruktúrák védelmére az orosz légitámadásokkal szemben

 - olvasható a közleményben.

Sébastien Lecornu francia és Guido Crosetto olasz védelmi miniszter telefonon egyeztetett pénteken a szállítás véglegesítéséről, amelyről hetek óta folytak tárgyalások.

"A két miniszter véglegesítette a technikai tárgyalásokat a SAMP/T - MAMBA légvédelmi rakétarendszernek 2023 tavaszán Ukrajnába történő szállításáról. Ez az első európai nagy hatótávolságú francia-olasz gyártású légvédelmi rakétarendszer" - írta  a francia tárca.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a héten tett látogatást Párizsban, miután Kijev hónapok óta kéri a légvédelme megerősítését nyugati partnereitől.

Franciaország 2022 novemberében már telepített egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert Románia keleti határára  a NATO romániai harccsoportjába.

Párizs kedden jelentette be, hogy további 12 Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amely így ötven példánnyal fog rendelkezni, valamint ígértet tett, hogy a francia Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 (GM200) típusú radarokat is szállít Ukrajnának.

Az EU tagállami nagyköveti szinten megállapodtak az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról

Az Európai Unió tagállamai nagyköveti szinten megállapodásra jutottak az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról pénteken – közölte az EU svéd elnöksége a Twitteren, hozzátéve, hogy a megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának is.

Az árplafon már vasárnap (február 5-én) életbe lép - közölte saját Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Meg kell fosztanunk Oroszországot azoktól az eszközöktől, amelyekkel háborút folytathat Ukrajna ellen. A G7-ekkel árplafont állapítunk meg az orosz kőolajtermékekre vonatkozóan, csökkentve ezzel Oroszország bevételeit, miközben stabil globális energiapiacot biztosítunk 

– fogalmazott Ursula von der Leyen.

A dízel árplafonja hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár 

– mondták el uniós diplomaták.

Az európai exportra termelt orosz dízelt a közelmúltban még hordónként 110-130 dollárért értékesítették.

A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat - szállítás, biztosítás, finanszírozás - biztosítsanak abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették.

Az ársapka bevezetésére Oroszország ukrajnai háborújára válaszul került sor.

Prostituáltakat futtatott a kijevi rendőrkapitányság 

A háború kirobbanásának első évfordulójához közeledve egyre több korrupcióra, bűnesetre derül fény Ukrajnában. A legújabb botrány: az Ukrán Belbiztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezte, hogy az úgynevezett Migrációs Rendőrkapitányság (a rendőrség alá tartozó, migrációs ügyekkel foglalkozó részleg) vezetősége prostituáltak futtatását fedezte a fővárosban és az ország más megyéiben. Sajtóközleményük szerint a magas rangú rendőrök egy olyan bűnszervezet működéséhez asszisztáltak, amely 18 és 30 év közötti, sérülékeny helyzetben lévő nőket dolgoztatott prostituáltként, illetve új lányok beszervezésén dolgozott „intim és eszkortmunkára”. Információik szerint egész Ukrajna területén működtek, sőt külföldre is közvetítettek lányokat – adta hírül a Magyar Nemzet

Ukrán üzletemberek tulajdonát államosították a Krímben

A "barátságtalan államokhoz" kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Az érintettek között szerepel Szerhij Taruta, Ihor Kolomojszkij, Rinat Ahmetov és Arszenyij Jacenyuk üzletember, 12 ukrán bank és a Dinamo Kijev labdarúgóklub is. 

Az intézkedés vállalkozásokra, bankokra, a turisztikai és sportinfrastruktúra létesítményeire, valamint az Oroszországgal szemben ellenséges államok kintlévőségeire is kiterjed. Az államosított vállalatok folytatják tevékenységüket.

Szergej Akszjonov, a Krím vezetője közölte, hogy az államosított vagyon eladásából származó összeget a "különleges hadművelet" részvevőinek támogatására fogják fordítani.

Légvédelmi gépágyúval lövik az oroszok az ukrán állásokat (videó)

Rob Lee katonai blogger osztott meg egy felvételt nemrég a Twitter-oldalán arról, hogy miként használják fel a légvédelmi ágyúkat az orosz erők.

A közösségi oldalon megosztott videóhoz fűzött kísérőszöveg szerint egy Zu-23-2 légvédelmi gépágyúból kiszerelt 23 milliméteres 2A14 löveget szereltek fel éjjellátóval és ezzel támadják az ukránok állásait – írja a Mandiner.

Félelemben élnek a kárpátaljai magyarok (videó)

Nem elég, hogy szembe kell nézniük a háború borzalmaival, hogy családapákat hurcolnak el a frontra ha akarják, ha nem, most még amiatt is rettegniük kell a kárpátaljai magyaroknak, hogy egyáltalán magyarok.

A TV2 kárpátaljai riportjában Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója is megszólal, és őszintén válaszol a Tények kérdéseire.

Lavrov: a Nyugat fékezi a nemzetközi kapcsolatok demokratizálódását

A Nyugat fékezi a nemzetközi kapcsolatok demokratizálódását, hogy fenntartsa globális dominanciáját – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter az Egységes Oroszország párt főtanácsa nemzetközi együttműködéssel és a külföldön élő oroszok támogatásával foglalkozó bizottságának pénteki moszkvai ülésén.

Lavrov azt hangoztatta: a gyarmatosítók bűnei nem évülnek el, és ösztönei nem halványulnak, ami örökre kizárja a nyugati elitek jogát az erkölcsi vezető szerepre. A miniszter szerint a Nyugat, amely „jólétét nagyrészt a fejlődő országok évszázados kirablásával és kizsákmányolásával érte el”, megkíséreli fenntartani globális dominanciáját, azt remélve, hogy - mint korábban - most is mások rovására oldhatja meg saját fejlődésének és gazdaságának problémáit.

A Nyugat ezért fékezi a nemzetközi kapcsolatok demokratizálódásának folyamatát, és erőlteti rá agresszívan a világ többségére a neokolonialista, Amerika-központú rendet, amelynek - mint mondják - olyan szabályokon kell alapulnia, amelyeket ők maguk találnak ki

– fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Lavrov azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat többi, a miniszter szerint neki alárendelt része a világot a kivételesek kis csoportjára, és az úgynevezett vezetettekre osztja fel.

Ennek érdekében új, fekete-fehér paradigmákat vetnek be, amelyek abból indulnak ki, hogy a világ egyfelől korrekt, Washington által jóváhagyott demokráciákból, másfelől autokráciákból áll, amelyek között Oroszország, Kína, Irán, Venezuela, Kuba és más országokat szoktak megnevezni

– fogalmazott az orosz diplomáciai tárca vezetője.

A miniszter szerint az Egyesült Államok és európai szövetségesei a gyarmatosítás legrosszabb hagyományai szerint járnak el. Mint mondta, azokat, akik nem hajlandóak Washington utasításai szerint élni, akik független utat járnak, egyoldalú szankciókkal, zsarolással, fenyegetéssel, megfélemlítéssel és kényszerítő nyomásgyakorlással tartóztatják fel, ám azok, akik hűséget tanúsítanak, mindent megtehetnek.

Vegyük például az ukrán neonácik nyílt támogatását, akik évek óta gyakorolják az etnikai és nyelvi alapú üldöztetést, tisztogatást és fizikai leszámolást

– mondta Szergej Lavrov.

Kreml: a Donyec-medence védelme még nem teljes

A Donyec-medence még nem teljesen védett a fenyegetésektől, a Krím félsziget védelme azonban már megbízható – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov azt a hírt kommentálta így, amely szerint az ukrán belügyminisztérium új rohamdandárokat kezdett toborozni a Donyec-medence és a Krím elleni offenzívához.

A Donyec-medence védettsége még nem teljes, ezért a különleges hadművelet folytatódik. Tulajdonképpen az ott élő embereket kell megvédenünk. Ez a cél eddig nem teljesült maradéktalanul. Ezt még el kell végezni

– mondta Peszkov.

Hozzátette, hogy "a Krím biztonsága megbízhatóan szavatolt".

Peszkov cáfolta, hogy Biden felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken cáfolta a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap értesülését, amely szerint William Burns, az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy rendezési terv keretében felajánlotta Oroszországnak Ukrajna területének 20 százalékát.

Ez a közlés egy kacsa 

– mondta.

Peszkov valótlannak nyilvánította azt az állítást is, amely szerint Burns januárban titokban Moszkvába látogatott.

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában mintegy negyven katona, egy páncélozott harcjármű, egy AN/TPQ-50-es ellentűzradar és egy tüzérségi lőszerraktár. Liman irányában több mint hetven katona, két páncélozott harcjármű, egy gyalogsági harcjármű, egy D-20-as és egy M-777-es tarack, valamint egy lőszerraktár. Donyeck környékén körülbelül negyven katona, egy Mszta-B önjáró löveg egy AN/TPQ-37-es ellentűzradar, egy üzemanyagtároló, két lőszerraktár. Zaporizzsja irányában az ukrán erők vesztesége több mint húsz katona, egy M-777-es, két D-20-as és egy D-30-as tarack, Herszon megyében pedig egy Akacia és két önjáró Gvozgyika önjáró löveg, egy amerikai HIMARS sorozatvető és három lőszerraktár volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők Konasenkov altábornagy szerint egy nap alatt 103 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 86 tüzérségi lőállásaira mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy Tocska-U rakétaindítót és egy norvég gyártmányú NASAMS légvédelmi rakétarendszert a donyecki régióban lévő Krasznoarmejszk közelében. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, a légvédelem pedig hét drónt.

Az orosz védelmi minisztérium honlapján pénteken frissített térképből kiderül, hogy az Ukrajnától elcsatolt donyecki, luhanszki, zaporzzsjai és herszoni régiót az orosz Déli Katonai Körzet felelősségi területéhez sorolták. A körzet sajtószolgálata a TASZSZ-nak kifejtette, hogy a felelősségi terület növekedését az új régiók Oroszország részévé válása, valamint a donyecki és luhanszki népi milíciának az orosz fegyveres erőkbe való integrálása indokolta.

Az ukrán főügyészség eljárást indított a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője ellen

Az ukrán főügyészség eljárást indított Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője ellen - közölte az ügyészi hivatal pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A közlemény szerint Ukrajna területi integritásának és sérthetetlenségének megsértésével és az ország elleni háborúban való részvétellel gyanúsítják. A büntetőeljárásban az előzetes nyomozást az országos rendőrség végzi. Az orosz zsoldos csoport vezetője az ukrán főügyészség szerint közvetlenül felelős több ezer háborús bűnért. 

PRIGOZSIN, Jevgenyij
A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat szentpétervári székházának bejárata előtt egy biztonsági őr 2023. február 3-án
Fotós: Anatolij Malcev / Forrás: MTI/EPA

A vizsgálat eddigi állása szerint Prigozsin felhatalmazást kapott arra, hogy legénységet toborozzon, kiképezze, valamint irányítsa őket az Ukrajna területén folyó harci cselekményekben. Mindez a jelenlegi orosz rezsim teljes támogatásával történt. A főügyészség hangsúlyozta, hogy a Wagner zsoldoscsoport tagjai sem kerülik el a felelősségre vonást, még azok sem, akik külföldre menekültek.

Németország Leopard 1 típusú harckocsikkal is támogatja Ukrajnát

Németország Leopard 1 típusú harckocsikkal is támogatja Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben – mondta a szövetségi kormány szóvivője pénteken Berlinben.

Steffen Hebestreit tájékoztatóján az újabb segítségről elmondta, hogy a kormány kiadta a Leopard 1 típusú német harckocsik Ukrajnába szállításához szükséges exportengedélyt.

Rövid időn belül szállítható állapotban 29 darab Leopard 1-es van. A harckocsikat a Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) nevű vállalat készíti fel az új bevetésre, amely elöregedett vagy a hadrendből már ki is vont harcjárművek átalakításával, felújításával foglalkozik. A társaságnál 88 Leopard 1-esen dolgoznak.

A hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek középig gyártott nyugatnémet harckocsimodell képességei nagyjából megfelelnek az azonos korú szovjet harckocsikénak, amelyeket igen nagy számban alkalmaz Oroszország is az Ukrajna elleni háborúban.

A Leopard 1-esekkel az egyik legfőbb gond a lőszerutánpótlás. A harckocsi 105 milliméteres lövegéhez nemigen lehet már lőszert szerezni. A legfőbb forrás Brazília lehetne, ahol a hadsereg egykori - 250 darabból álló - Leopard 1-es állománya révén komoly tartalékok vannak, de az Ukrajna nyugati támogatását fenntartásokkal szemlélő elnök, Luiz Inácio Lula da Silva nem hajlandó lőszert adni az orosz támadás elleni védekezéshez.

Felszólították az EU-t: szankcionálják Steven Seagalt

Egy szankciós listával jelentkezett a 2022 őszén alakult az amerikai-európai szankciós koalíció, amelyben egyébként amerikai kongresszusi képviselők, európai parlamenti képviselők és ukrán parlamenti képviselők foglalnak helyet.

PUTYIN, Vlagyimir; Seagal, Steven;
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) fogadja Steven Seagal amerikai színészt, harcművészt a moszkvai Kremlben 2016. november 25-én
Fotós: Alekszej Druzsinyin / Forrás: MTI/EPA pool/Szputynik/Kreml

A listán számos orosz oligarcha és cégvezető szerepel, ám akinek a neve igazán ismerősen csenghet a listából, az nem más, mint Steven Seagal amerikai színész. Az Euractiv azt írja: Seagal azért került fel a listára, mert támogatta az oroszok Ukrajna elleni offenzíváját, ennek a véleményének közösségi oldalain is hangot adott.

Steven Seagal 2016 óta orosz állampolgár is, azért került fel a listára, mert támogatását fejezte ki a Kreml ukrajnai katonai művelete mellett, és áprilisban Moszkvába repült, hogy 70. születésnapját Vlagyimir Putyin elnök munkatársaival ünnepelje, akit „nagy világvezetőnek” nevezett.

Lefújták a légiriadót Ukrajnában

Lefújták Ukrajna egész területén pénteken a légiriadót, amely két óra hosszat volt érvényben – közölték a helyi hatóságok.

A riasztást legelőször Kijevben rendelték el 10:30-kor (magyar idő: 9.30), majd pár perc múlva már az egész országra kiterjesztették. Két órával később feloldották az egész ország területén.

Kijevben pénteken csúcstalálkozó kezdődött az Európai Unió és Ukrajna vezetői részvételével. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 15 uniós biztosból álló küldöttséggel, benne Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel és Várhelyi Olivér bővítési biztossal csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra az ukrán fővárosba. A küldöttség csütörtökön együttes ülést tartott az ukrán kormánnyal és Volodimir Zelenszkij elnökkel.

A pénteki csúcstalálkozón várhatóan jelen lesz Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Legutóbb január 31-én volt légiriadó Ukrajna teljes területén.

A NATO szerint Oroszország nem tett eleget az Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek

A szövetségesek aggodalommal állapítják meg, hogy Oroszország nem tett eleget a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek – jelentette ki az Észak-atlanti Tanács pénteken, azt követően, hogy az Egyesült Államok korábban a megállapodás megsértésével vádolta Moszkvát.

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte: azzal, hogy Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken, megsértette szerződéses kötelezettségeit.

A NATO pénteken közzétett közleményében kiemelte: az, hogy Oroszország nem hajlandó összehívni a kétoldalú konzultatív bizottság ülését a szerződésben meghatározott időkereten belül, és 2022 augusztusa óta nem teszi lehetővé az Egyesült Államok ellenőrzési tevékenységeit orosz területen, megakadályozza Washingtont abban, hogy a szerződés szerinti jogait gyakorolja, továbbá aláássa az Egyesült Államok azon képességét, hogy megfelelően ellenőrizze, hogy Moszkva betartja-e kötelezettségeit.

A NATO-közlemény hangsúlyozta: az Egyesült Államok betartja az Új START-szerződésben vállalat kötelezettségeket.

Aláhúzták: a szerződés minden állam, köztük a NATO-szövetségesek nemzetbiztonsági érdekét szolgálja, Oroszország mulasztása azonban aláássa a megállapodás életképességét.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy teljesítse a szerződés szerinti kötelezettségeit azáltal, hogy lehetővé teszi az ellenőrzéseket területén, és visszatér a kétoldalú konzultatív bizottságban való részvételhez

– tette hozzá közleményében az észak-atlanti katonai szövetség.

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló az Új START-szerződés 2011-ben lépett életbe, 2021-ben pedig öt évre meghosszabbították. A megállapodás rendelkezik egyebek között a nukleáris robbanófejek maximális számáról is.

A Kreml tavaly augusztusban jelentette be, hogy felfüggeszti a szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. Moszkva a lépést azzal a Washington és szövetségesei által életbe léptetett beutazási szankciókkal indokolta, melyekről Oroszország Ukrajnai ellen indított háborúja nyomán hoztak döntést.

Ezt gondolják az angolok

A Wagner-csoport által, az ukrajnai háborúhoz szállított elítéltek száma jelentősen csökkent.

Az orosz elit frakciói közötti versengés lehet felelős az elítéltek frontvonalra szállításának visszaeséséért – jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma február 3-án.

Amerika nagy orosz veszteségekről beszél

A megölt és megsebesített orosz katonák száma Ukrajnában megközelíti a 200 ezret – írja a New York Times.

Ez a magas rangú amerikai tisztviselők véleménye, Oroszország az utóbbi időben a Bakhmutért és Soledarért folytatott harcokban szenvedte el a legnagyobb veszteségeket.

Több fronton is zajlik a támadás

Az elmúlt 24 órában 9 régióban, 6 orosz akcióban 6 ember meghalt, 19 megsebesült. Az orosz erők két embert megöltek Kramatorszkban és Bakhmutban, nyolcat pedig megsebesítettek Donyecki területen – jelentette Pavlo Kijrilenko, az oblaszty kormányzója február 3-án.

Biden egy svájci lap szerint felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

A múlt hónapban William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója titokban Kijevbe utazott, hogy egyeztessen Volodimir Zelenszkijvel egy amerikai békeajánlat kapcsán – adta hírül a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci-német lap csütörtökön, magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva – írja a Mandiner.

Az NZZ információi szerint a javaslat Ukrajna területének mintegy 20 százalékát ajánlotta fel az oroszoknak – nagyjából az ukrajnai keleti Donbász régió méretét.

Az NZZ által megszólaltatott német politikusok szerint Biden el akart kerülni egy elhúzódó háborút Ukrajnában, ezért ajánlotta fel a területet a béketerv részeként. Kijev állítólag elzárkózott a javaslattól.

Egy CIA-tisztviselő azonban a Newsweeknek elmondta: a lap azon állításai, miszerint Burns januárban titokban Moszkvába utazott, és hogy az igazgató a Fehér Ház nevében békejavaslatot terjesztett elő, „teljesen hamisak”.

Hajnalban támadtak az oroszok

Az orosz erők megtámadták a Harkivi területen lévő Barvinkove települést, egy testvérpár meghalt. Orosz csapatok február 3-án hajnali fél öt körül tüzet nyitottak egy lakóházra a Harkivi területhez tartozó Barvinkove településen, és megöltek két férfit – jelentette Oleh Syniehubov, a Harkivi terület kormányzója.

Orosz rakétatámadásban kigyulladt fészert oltanak a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án
Fotós: Szerhij Seszták / Forrás: MTI/EPA

Éjszaka is ágyúzták Ukrajnát

Az orosz erők nehéztüzérségi lövedékekkel bombázták a Dnyipropetrovszki területen fekvő Nikopolt február 3-án éjjel – jelentette Volodimir Orlov, a dnyipropetrovszki területi katonai közigazgatás megbízott vezetője.

Zelenszkij szeretné, ha a parlament napirendre venné a betiltott ellenzéki párt képviselőinek megfosztását mandátumuktól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérte Ruszlan Sztefancsuk parlamenti elnököt, vizsgálja meg azt az állampolgári javaslatot, hogy a törvényhozás vegye napirendre a betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) ellenzéki párt képviselőinek mandátumuktól való megfosztását.

Ukrán állampolgárok petícióban kérték az elnököt, hogy forduljon a parlamenthez ezzel a javaslattal. Sikerült összegyűjteniük 25 ezer aláírást, amely ahhoz szükséges, hogy az elnök foglalkozzon a beadvánnyal.

A folyamodványra adott válaszában Zelenszkij rámutatott arra, hogy a törvényhozásban a kérdések napirendre vételéről a frakciók egyeztető tanácsa szavazással dönt. Mindazonáltal felkérte Sztefancsukot, dolgozzon ki javaslatot egy, az OPZZS parlamenti képviselőire vonatkozó törvénytervezetre vonatkozóan.

A parlament január 13-án megszüntette Viktor Medvedcsuk, Tarasz Kozak, Renat Kuzmin és Andrij Derkacs ellenzéki politikus parlamenti mandátumát, miután Zelenszkij megfosztotta őket ukrán állampolgárságuktól.

Az ukrán alkotmány lehetővé teszi, hogy egy képviselő mandátuma idő előtt megszűnjön, ha állampolgárságát visszavonják. A többi képviselő hatáskörének megvonására viszont jelenleg nincs jogalap. Ennek ellenére egyes képviselők továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az OPZZS képviselőit rendes szavazással idő előtt kell felmenteni. Még a szükséges 150 aláírást is összegyűjtötték ahhoz, hogy egy ilyen törvényjavaslatot az ülésen megtárgyaljanak.

Az Ellenzéki Platform – Az Életért Ukrajna vezető ellenzéki politikai tömörülése.

Az ukrán elnök tavaly március végén bejelentette, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács a hadiállapot idejére felfüggesztette több, állítólag Oroszországgal kapcsolatban álló ellenzéki párt, köztük a betiltott OPZZS tevékenységét. A bíróság ezután betiltotta a pártot. Képviselői később parlamenti frakciót alakítottak.

Ukrán állítások

Főparancsnokság: Ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat 10 település közelében. Az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy rakétacsapást mértek, köztük kettőt a Donyecki terület Kramatorszkban lévő polgári infrastruktúra ellen – jelentette a vezérkar február 3-án.

Légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén

Légiriadót rendeltek el pénteken Ukrajna egész területén a helyi hatóságok, ezen belül Kijevben, ahol pénteken az Európai Unió vezetői csúcstalálkozót tartanak az ukrajnai vezetőkkel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 15 uniós biztosból álló küldöttséggel, benne Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel és Várhelyi Olivér bővítési biztossal csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra az ukrán fővárosba. A küldöttség csütörtökön együttes ülést tartott az ukrán kormánnyal és Volodimir Zelenszkij elnökkel.

A pénteki csúcstalálkozón a tervek szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is részt vesz.

Legutóbb január 31-én volt légiriadó Ukrajna teljes területén.

Három lábon tért vissza az ukrán lövészárkokba egy katonakutya

Egy volt ukrán tisztviselő elmesélte a Vas'ka nevű katonai kutya hihetetlen történetét. Szergij Kosman szerint az állat az orosz állások közelében belegabalyodott egy szögesdrótba – és végül leharapta a mancsát, hogy elmeneküljön. A kutya három lábon tért vissza az ukrán lövészárkokba, és jelenleg Lengyelországban kezelik.

Felrobbant egy személyautó a dél-ukrajnai Enerhodarban, egy rendőr meghalt

Felrobbant egy személyautó a dél-ukrajnai Enerhodarban, egy rendőr meghalt – jelentette pénteken a Zaporizzsjai területi rendőrkapitányság.

A tájékoztatás szerint az eddigi vizsgálat megállapította, hogy a robbanás következtében meghalt a belügyi szolgálat egyik alkalmazottja. A helyszínen nyomozó csoport dolgozik, az eset minden körülményét vizsgálják – olvasható a rendőrség Telegram-csatornáján.

A robbanás ereje akkora volt, hogy a közeli házak ablakai a kilencedik emeletig betörtek, egy másik, a közelben parkoló autó is megsemmisült. A tüzet eloltották, a szakértők robbanóanyagok után kutatnak a helyszínen, hogy kizárják egy újabb robbanás lehetőségét.

Enerhodar városa orosz ellenőrzés alatt áll, mellette található a zaporizzsjai atomerőmű, amely az ukrajnai éves villamosenergia-termelés csaknem egyötödét szolgáltatja.

Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat tűzoltói egy orosz rakétatámadás következtében kigyulladt bevásárlóközpont lángjait fékezik meg a dél-ukrajnai Herszonban 2023.  február 3-án
Forrás: MTI/AP/LIBKOS

5,4 millió dolláros vagyonelkobzás

5,4 millió dolláros vagyonelkobzásra ítélte egy amerikai bíróság Konsztantyin Malofejevet. Az orosz oligarchát azzal vádolják az amerikai hatóságok, hogy finanszírozza a 2014-ben Oroszország által annektált Krím-félsziget szeparatistáit. Ez része az amerikai igazságügyi minisztérium által végrehajtott fellépésnek, amelynek célja Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseinek pénzügyi megszorítása.

A Tsargrad TV keresztény ortodox televíziós csatorna tulajdonosának, Malofejevnek a pénzét Ukrajna helyreállításának finanszírozására tervezik felhasználni.

Az Egyesült Államok 2014-ben szankcionálta, tavaly pedig a szankciók megszegésével vádolta Malofejevet, aki tagadja a szeparatisták finanszírozását.

Két hónapon belül hadrendbe állhat a Mamba

Az Olaszország és Franciaország által biztosított legkorszerűbb föld-levegő rakétavédelmi rendszernek a következő két hónapon belül üzembe kell lépnie Ukrajnában – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter.

Franciaország és Olaszország megállapodott arról, hogy Kijev kérésére SAMP/T „Mamba” légvédelmi rakétarendszert szállít Ukrajnának, hogy segítsen megvédeni az ország kritikus infrastruktúráját és városait az Ukrajnát eltaláló orosz rakéták rendszeres záporától.

„Nincs varázspálca”, amely segíthet Ukrajnának

Ben Wallace brit védelmi miniszter kitart amellett, hogy Ukrajnának jelenleg nincs szüksége vadászrepülőgépekre. A kérdés azután merült fel, hogy Boris Johnson volt miniszterelnök felszólította az Egyesült Királyságot, hogy küldjön modern repülőgépeket Ukrajnába – ezt a brit kormány visszautasította.

Ben Wallace szerint „ebben a szörnyű konfliktusban nincs varázspálca. Az ukránoknak arra van szükségük, hogy katonai alakulatokat állítsanak fel, hogy kombinált fegyveres manőverrel visszaszorítsák az orosz erőket.”

Megismételte a Downing Street megjegyzéseit is, amelyek szerint hónapokba telne az ukrán katonák kiképzése a brit repülőgépekre.

Orosz rakétatámadás érte lakóház romjai között mentők a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült
Fotós: Jevhen Honcsarenko / Forrás: MTI/AP

Kevesebb újoncot toboroz a börtönökben a Wagner-csoport

Az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb értékelése szerint a Wagner-csoport lelassíthatta börtöntoborzási erőfeszítéseit az elmúlt hónapokban. Míg tavaly szeptember és október között 23 ezerrel csökkent a foglyok száma az orosz börtönökben, november és idén január között már csak hatezerrel. Az amerikai székhelyű agytröszt szerint a visszaesés részben a Wagner-csoport rossz hírnevének tudható be. Hiába ígérnek ugyanis szabadságot az elítélteknek, ha már hozzájuk is eljutottak azok a hírek, hogy a zsoldosok nagy áldozatszámmal akciókban vesznek részt. Ezen kívül sok elítélt olyan fizikai állapotban van, ami alkalmalanná teszi őket a katonai szolgálatra – közölte az ISW.

A nyugati támogatás „ősrobbanását” szorgalmazza a volt moszkvai nagykövet

Michael McFaul professzor, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete a Foreign Politics számára írt esszéjében arra figyelmeztetett, hogy

„a katonai és gazdasági segítségnyújtás fokozatos kiterjesztése” – ahogyan a Nyugat jelenleg is teszi – „valószínűleg csak a végtelenségig meghosszabbítja a háborút”.

Azt írta, hogy Ukrajna szövetségeseinek gyorsan el kell kezdeniük fegyverszállításaik és Oroszország elleni szankcióik kiterjesztését, hogy támogassák az „áttörést” a konfliktusban.

Bár Putyinnak mostanra meg kell értenie, hogy az ukránok hajlandóak addig küzdeni, amíg országuk felszabadításához szükséges, mégis úgy gondolja, hogy az idő az ő oldalán áll. Ez azért van, mert Putyin arra számít, hogy a nyugati kormányok és társadalmak elveszítik akaratukat és érdeklődésüket, hogy továbbra is segítsék Ukrajnát

– mondta.

Ahelyett, hogy márciusban ATACM-eket, júniusban Reapereket és szeptemberben sugárhajtású gépeket biztosítanánk, a NATO-nak egy „ősrobbanásra” kellene lépnie. Az összes ilyen rendszer biztosításának terveit 2023. február 24-én, Putyin inváziójának első évfordulóján kell bejelenteni. Egy ekkora bejelentés fontos pszichológiai hatást vált ki a Kremlben és az orosz társadalomban, jelezve, hogy a Nyugat elkötelezett Ukrajna azon törekvése mellett, hogy felszabadítsa az összes megszállt területet

– mondta McFaul professzor.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4942-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4876-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 119 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Vonattal 120 ember – köztük 41 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir; SMIHAL, Denisz
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök (b-j) európai uniós és ukrán zászlóval az ukrán kormány és az Európai Bizottság kijevi ülésén 2023. február 2-án
Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Új fegyverszállítmányok segítik Oroszországot

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta, hogy az orosz fegyverszállítók „jelentősen” növelik katonai szállítmányaikat ebben az évben. Medvegyev, aki a nagyhatalmú Biztonsági Tanács alelnöke, és felügyeli a fegyvergyártással foglalkozó kormánybizottságot, azt mondta, hogy az új szállítmányok segíteni fognak Oroszországnak abban, hogy „megsemmisítő vereséget” okozzon Ukrajnának a csatatéren.

Félmillió orosz fegyveres lendülhet támadásba

Ukrajna védelmi minisztere szerint Oroszország jelentős offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24- re. Olekszij Reznyikov a francia médiának nyilatkozva azt mondta, Oroszország nagy létszámú mozgósított csapatot fog behívni. A 300 ezer besorozott katona szeptemberi általános mozgósítására utalva azt állította, hogy a határon mért számok azt sugallják, hogy a valós létszám megközelítheti az 500 ezer főt.

Robbanások Mariupol és Melitopol környékén

Ukrán tisztviselők robbanásokról számoltak be a megszállt Mariupol és Melitopol városok körüli orosz katonai helyszíneken. A városi tanács tájékoztatása szerint egy robbanást láttak a városon belüli orosz ideiglenes katonai bázison. Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov is beszámolt robbanásokról a város melletti orosz támaszponton, valamint a Novobohdanivka faluban található olajraktárban.

A dél-ukrajnai Mariupol és Melitopol is hónapok óta az orosz erők ellenőrzése alatt áll.

Dupla uniós segítség

Az Európai Unió ígéretet tett arra, hogy megduplázza az Ukrajnának szánt katonai segélyprogramot további 15 ezer katona kiképzésével. Céljuk, hogy megmutassák, „hosszú távon ki fognak állni Ukrajna mellett”. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kétnapos kijevi útja elején beszédében megismételte, hogy az EU célja, hogy február 24-ig életbe lépjen a tizedik Oroszország elleni szankciócsomag.

Egy gerillacsoport bombatámadást követhetett el a Krímben

Két orosz tiszt meghalt egy krími partizáncsoport állítólagos pokolgépes merényletében. Az Ukrán Ellenállási Központ szerint a rendőrök Szevasztopolból a krími Szimferopolba tartottak, amikor a támadás történt.

Az akciót az Atesh ukrán–tatár ellenállási mozgalom, a Krímben működő gerillacsoport tagjai követték el.

A Krím területét Oroszország 2014-ben annektálta.

Zelenszkij: Ukrajna megérdemli az EU-tagságot

Az Európai Bizottság elnökével és az Európai Bizottság igazgatótanácsának tagjaival folytatott tárgyalások keretében az ukrán elnök szerint arra a kölcsönös egyetértésre jutottak, hogy csak egy erős Ukrajna és egy erős Európai Unió együtt tudja megvédeni az életet. Volodimir Zelenszkij azt mondta. hogy Ukrajnának megingathatatlan és teljes támogatásra van szüksége az Oroszország elleni védelemhez, a további integrációval pedig energiát és motivációt kell adni az ukrán népnek.

Úgy gondolom, hogy Ukrajna megérdemli, hogy az EU-tagságról szóló tárgyalások már idén megkezdődjenek

– értékelt Zelenszkij elnök, aki éjszakai videóüzenetében is megköszönte az EU vezetőinek, hogy kézzelfogható támogatást, katonai, pénzügyi, energetikai és szociális segítséget nyújtottak az integráció útján.

Zelenszkij: Oroszország stratégiai veresége már világos

„Nem hagyjuk a támadó agresszív akcióját válasz nélkül. Oroszország stratégiai veresége már világos, de taktikailag még mindig megvannak az erőforrásaik a támadó akciók megkísérlésére. Lehetőségeket keresnek, hogy megpróbálják megváltoztatni a háború menetét, és megpróbálják az általuk még irányított területek potenciálját az agresszió szolgálatába állítani. Folytatnunk kell, amit csinálunk: erősítenünk kell ellenálló képességünket, teljesen egységesnek kell lennünk, hogy hadseregünket és minden védőnket ellássuk a szükséges fegyverekkel és felszerelésekkel. Emellett minden hónapban érezhetően növelnünk kell az Oroszországra nehezedő globális nyomást. Az ellenségnek sokkal gyengébben kell kijönnie ebből a szakaszból, mint azt a legrosszabb forgatókönyv szerint gondolná. Nehéz feladat ez számunkra. De teljesítenünk kell” – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ez történt csütörtökön:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában