Ukrán válság

2023.02.24. 08:47

Már több mint 30 milliárd dollárnyi katonai segítséget adott az Egyesült Államok Ukrajnának

Az elmúlt egy évben rengeteg lőszert, fegyvert, katonai eszközt juttattak el Ukrajnába, ugyanakkor számos szankcióval sújtották Oroszországot – számol be róla a Világgazdaság.

Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sztaniszlav Kozliuk

Több ezer rakétavetőt és több millió darab lőszert juttatott el az Egyesült Államok Ukrajnába egyetlen év leforgása alatt – derült ki a Fehér Ház közleményéből.

A VG azt írja, a harcok egyéves évfordulójára készült gyűjtés döbbenetes számokról tanúskodik az amerikai segítség mértékét tekintve. 

Az európai partnerekkel közösen 50 milliárd dollárt fordítottak biztonsági támogatásra, csaknem 700 tankot, több ezer páncélozott járművet és nagyjából ezer légvédelmi löveget, ezekhez pedig több mint kétmillió darab lövedéket adtak át az ukránok számára.

A fegyveres támogatáson túl az Egyesült Államok több mint kétezer szankciós lépést vetett vagy terjesztett ki az orosz félre vonatkozóan, amellyel annak gazdasági erejét is alaposan próbára tették és teszik a mai napig.

Összesítve több mint 30 milliárd dollárnyi segítséget nyújtott eddig az Egyesült Államok Ukrajna számára.

Metropol: korrupciós vizsgálat indult az Ukrajnának küldött amerikai segélyek kapcsán

A Joe Biden és családja korrupciós ügyeit is vizsgáló kongresszusi testület nyomozást indított az Ukrajnának küldött amerikai támogatások kapcsán - írta a Metropol pénteken.

A lap szerint a Kongresszus hivatalos honlapján az olvasható: a szövetségi Képviselőház Felügyeleti és Elszámoltathatósági Bizottsága (Committee on Oversight and Accountability) arra kíváncsi, hogy 

a már 113 milliárd dollárra rúgó katonai és gazdasági segélyek kifizetése során történtek-e visszaélések, csalások és pazarlás.

Hozzátették, James Comer, az elszámoltathatósági bizottság elnöke hivatalos levélben arra szólította fel a Pentagont, a Külügyminisztériumot és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségét, hogy az Ukrajnának küldött gazdasági és katonai segítségnyújtással kapcsolatos összes dokumentumot és közleményt adja át legkésőbb március 8-ig.

"Az Egyesült Államoknak azonosítania kell a segélyekben rejlő kockázatokat, és felügyeleti mechanizmusokat kell kidolgoznia azok mérséklésére" - fogalmazott a lap szerint Comer, aki azt ígérte, hogy centre pontosan elszámoltatják a Biden-adminisztrációt.

Ha kell, a bizottság új törvényeket és mechanizmusokat fog kidolgozni annak érdekében, hogy megakadályozza a korrupciót - írták.

Megjegyezték, hogy a Joe Biden vezette amerikai kormány 113 milliárd dollár gazdasági és biztonsági segélyt küldött Kijevnek azóta, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Összehasonlításképp, az Egyesült Államok korábban átlagosan 146 milliárd dollárt költött évente katonai és humanitárius segélyekre Afganisztánban - fűzték hozzá.

Néhány hete a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby azt állította, az amerikai kormány "semmiféle jelét nem látja" annak, hogy az Ukrajnának küldött segélyek "bármilyen korrupció áldozatává váltak volna".

Mint írták, 

nem kormányzati jelentések ugyanakkor ennek a szöges ellentétét állítják: a CBS amerikai hírportál például arról számolt be tavaly augusztusban, hogy a Nyugat által küldött fegyvereknek csupán a 30 százaléka kerül ténylegesen a frontvonalra, a maradékról pedig semmit sem tudni. Ezzel kapcsolatban az amerikai hírszerzés egy neve elhallgatását kérő forrása azt mondta a CNN-nek, hogy a fegyverek lényegében "egy nagy fekete lyukba" tűnnek el, miután beléptek Ukrajnába 

- áll a Metropol cikkében.

A Világgazdaság teljes cikke IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában