Ukrán válság

2023.02.04. 06:55

Zelenszkij: a fronton nehezedik a helyzet

A szomszédunkban dúló háború 346. napjának krónikája az Origo, az MTI és a Mandiner nyomán.

Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat tűzoltói egy orosz rakétatámadás következtében kigyulladt bevásárlóközpont lángjait fékezik meg a dél-ukrajnai Herszonban 2023. február 3-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: LIBKOS

Zelenszkij: a fronton nehezedik a helyzet

A kelet-ukrajnai frontvonalakon nehezedik a helyzet, ahogy Oroszország egyre több katonát vet be a harcokban - ismerte el szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"Gyakran mondtam, hogy a fronton nehéz a helyzet, és egyre nehezedik, és most is ez történik. (.) A megszálló egyre több és több katonát vet be, hogy megtörje a védelmünket" - mondta videoüzenetében az ukrán elnök, hozzátéve, hogy "most Bahmutnál, Vuhledarnál, Limannál és más régiókban nagyon nehéz a helyzet".

Korábban szombaton Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes írta a Telegram üzenetküldő portálon, hogy az oroszoknak a védelem megtörésére irányuló kísérlete Bahmutnál és Limannál kudarcba fulladt. A Bahmuttól északra fekvő Limant az ukrán erők tavaly októberben szabadították fel.

Az ukrán hatóságok szerint szombaton "tömeges" tüzérségi támadások célpontja volt a Donyeck megyei Avgyijikva. Zaporizzsja megyében az elmúlt huszonnégy órában huszonhat település polgári infrastruktúráját érték találatok. A dél-ukrajnai Herszon ellen is folytatódtak a csapások.

Zelenszkij üdvözölte a szombati újabb hadifogolycserét. Az orosz invázió február 24-i kezdete óta összesen ezerhétszázhatvankét, orosz fogságba esett ukránt engedtek szabadon - közölte az elnök.

Zelenszkij szombaton telefonon tárgyalt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, aki közölte vele, hogy már folyik az Ukrajnának szánt Challenger 2 harckocsik ukrán személyzetének kiképzése. A megbeszélésen a vezetők megvitatták az ukrajnai helyzetet és a miniszterelnök közölte, hogy annak a biztosítására összpontosít, hogy a brit védelmi katonai felszerelés minél előbb eljusson a frontvonalakra - áll a brit miniszterelnöki hivatal közleményében.

Az EU véglegesítette az orosz finomított kőolajtermékek vasárnaptól érvényes árplafonját

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa szombaton az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe.

Az uniós tanács szombati közleménye szerint a tagállamok, valamint a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport tagjainak megállapodása értelmében a dízelolaj legmagasabb ára hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár lehet.

A vasárnaptól érvényes megállapodás 55 napos átmeneti időszakot határoz meg azokra az orosz kőolajtermékekre, amelyeket február 5. előtt vásároltak meg és rakodtak hajóra, illetve április 1. előtt végleges rendeltetési helyükön kirakodnak.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a kereskedők tengeren orosz olajat szállítsanak unión kívüli országokba, feltéve, hogy annak ára szigorúan a felső határ alatt marad. A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy bárki az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat - szállítás, biztosítás, finanszírozás - biztosítson abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették.

Az uniós tanács március közepétől havi rendszerességgel felülvizsgálja a mechanizmust, amely alapján az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

A rendelet kiegészíti az Oroszországból származó nyersolaj 2022. december 5. óta hatályos, hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló megállapodást, és a tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó teljes uniós tilalmat - tették hozzá.

Az ársapkát Oroszország ukrajnai háborújára válaszul vezették be.

Az orosz erők Moszkva szerint kiűzték az ukrán katonákat Dvoricsnából

Az orosz katonák kiűzték az ukrán erőket a Harkiv megyei Dvoricsnából - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

"A Nyugati Hadseregcsoport csapatai Kupjanszk irányába előrenyomulva a Harkiv megyei Dvoricsna település nyugati részéből kiszorították az ukrán erőket" - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A szóvivő szerint légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel vereséget mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárjára a Harkiv megyei Krohmalne és Beresztovo településeknél. "Semlegesítettünk több mint harminc ukrán katonát, két páncélozott harci járművet és három gépkocsit" - tette hozzá.

Dvoricsna az Oszkil-folyó keleti partján fekszik. Az Izjumból kivonuló orosz erők itt próbáltak meg újabb védelmi frontvonalakat kiépíteni a folyó mögött, de az ukrán hadsereg rövidesen átkelt a folyón és folytatta az előrenyomulást keleti irányba.

A Luhanszk irányába folyó ukrán offenzívát időközben a térségben mozgósított orosz erők megállították.

Az Ukrajnában szombat reggel kihirdetett országos légiriadót két órával később lefújták, de délután 4 óra felé újra légiriadót adtak ki az ország egészére, röviddel később azt is lefújták.

A dél-ukrajnai Odesszában és környékén egy magasfeszültségű alállomáson történt súlyos meghibásodás miatt leállt az áramszolgáltatás - közölte szombaton Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

"A helyzet nehéz, a baleset súlyos, lehetetlen gyorsan helyreállítani az áramszolgáltatást, különösen a létfontosságú intézményekben" - írta a kormányfő Telegram-csatornáján.

Az odesszai alállomást korábban többször megrongálták orosz rakétacsapások. Az energiaügyi miniszter elindult Odesszába, hogy a nemzeti áramszolgáltató vezérigazgatójával közösen felügyelje a helyreállítási munkákat.

Smihal közölte, a hatóságok jelenleg a létfontosságú intézmények és az árammal fűtött lakóházak áramszolgáltatásának helyreállításán dolgoznak.

Odesszában jelenleg plusz két Celsius-fokos a hőmérséklet, a jövő hétre fagypont alatti hőmérsékleteket jeleztek előre.

Smihal közölte, hogy az energetikai miniszter elrendelte az állami raktárakban rendelkezésre álló összes generátor Odesszába szállítását egy napon belül, és utasítást adott a külügyminiszternek, hogy kérje Törökországtól erőműhajók küldését a város megsegítésére.

Ukrajna és Oroszország szombaton hadifogolycserét hajtott végre, két brit önkéntes segélymunkás - Andrew Bagshaw és Chris Parry - holttestét is Ukrajnába szállították. Bagshaw és Parry januárban vesztette életét egy kelet-ukrajnai humanitárius evakuációs kísérlet közben - közölte korábban Parry családja.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke közölte, hogy 116 ukrán katona - közöttük Mariupol védői, herszoni partizánok és bahmuti lövészek - tért vissza, míg orosz hírügynökségek szerint 63 orosz hadifoglyot engedtek el.

Az orosz védelmi tárca szerint az elengedett orosz hadifoglyok között "kényes kategóriába" tartozó személyek is voltak, akiknek a cseréje az Egyesült Arab Emírségek közvetítésére jött létre.

Olasz beismerés

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter közölte, hogy az ukrán hadsereg kiképzése folyik az ország területén – írja február 4-én, szombaton a Corriere della Sera című újság . A kiadvány szerint a miniszter ezt a parlamenti különbizottság ülésén jelentette be.

A komplex fegyverrendszerek szállításakor ki kell képezni azokat, akik használni fogják – mondta Crosetto.

Elmondása szerint a tavaly júliusban lemondott Mario Draghi kormánya idején kezdődtek a kiképzések. 

Visszautasította Zelenszkij meghívását a frontra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke

Az Inside the Games arról ír, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke visszautasította Volodimir Zelenszkij meghívását a frontra. Zelenszkij még videóban hívta meg Bachot, hogy Bahmutban tekintse meg, mit jelent a semlegesség. Zelenszkij szerint 

bármilyen zászló alatt is vonulnának fel az orosz sportolók, az az ukránok vérével szennyezett.

A NOB erre közölte: Thomas Bach telefonon tárgyalt az ukrán elnökkel, de nincs tervben, hogy Ukrajnába utazzon – írja a Mandiner.

BACH, Thomas
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke megnyitja az igazgatótanács ülését a szervezet lausanne-i székházában 2022. szeptember 8-án
Fotós: Laurent Gillieron / Forrás: MTI/EPA/Keystone

Portugália Leopard harckocsikat küld Ukrajnának

A hírt Antonio Costa miniszterelnök szombaton, anélkül, hogy pontosította volna, hány darabot szállítanak.

Hozzátette, hogy Portugália tárgyalásokat folytat Németországgal a portugál fegyverállományban lévő számos működésképtelen Leopard harckocsi javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni

 – mondta Costa a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során. 

Nem tudom, hány harckocsit fognak (Ukrajnába küldeni), de ezt majd a megfelelő időben közöljük

– mondta.

António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen.  

Ukrán támadás Donyeckben

Helyi idő szerint délelőtt 11 óra 25 perckor az ukrán katonák a Donyeckben ben lévő Jasinovataját lőtték, hat NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki – jelentette az orosz sajtó.

Nincs áram Odesszában

Odessza és külvárosainak egy része ismét áram nélkül maradt egy energetikai infrastrukturális létesítményben történt újabb baleset miatt – mondta Szergej Bratchuk, a regionális katonai igazgatás vezetőjének tanácsadója.

Péntek este a régió hatóságai arról számoltak be, hogy Odessza két kerületét és a külvárosok egy részét áramtalanították az egyik alállomáson történt nagyszabású baleset miatt. A létesítményben jelenleg mentőakció zajlik.

Korábban a helyi média számolt be egy robbanásról és fekete füstoszlop megjelenéséről Odessza külvárosában az egyik alállomás környékén.

Légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén

Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén – derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból.

A légiriadóról helyi idő szerint 9 óra 5 perckor (magyar idő szerint 8 óra 5 perckor) érkeztek a jelentések. Először Kijevben hirdették ki. A légiriadó az ország teljes területére kiterjed.

Legutóbb péntek reggel hirdettek légiriadót Ukrajna-szerte.

Segélyként osztott ivóvizet visz a kelet-ukrajnai Donyeck közelében fekvõ Olekszandro-Kalinove lakója 2023. február 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Kiterjesztik a hadiállapotot és a mozgósítást Ukrajnában

A Verhovna Rada rövidesen ismét meghosszabbítja a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Ezek február 19-e után lépnek életbe, és nagy valószínűséggel ismét 90 napig tartanak – közölte Jaroszlav Zheleznyak ukrán parlamenti képviselő.

30 ezer orosz katona lehet Mariupolban

Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számol be, hogy az elmúlt héten 10-15 ezerrel nőtt az orosz katonák száma a városban, mostanra 30 ezren állomásoznak a térségben.

Az ukrán csapatok megtámadták Szvatovót

Az ukrán fegyveres erők hajnalban három rakétát lőttek ki a luhanszki Szvatovóra – jelentette a Luhanszki Népköztársaság képviselete az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Kérdések Ellenőrzési és Koordinációs Központjában (JCCC) - írja a Ria Novosztyi.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5098 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5150 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2023. február 3-án 95 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Kína szerint tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal

Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.

A külügyi tárca közleménye szerint Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt Moszkvában jelentette be stratégiai partnerségét, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, és amelyről azt mondták, hogy együttműködésükben nem lesznek "tiltott területek".

Ma Csao-hszü február 2-3-i látogatása során találkozott Andrej Rudenko és Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettesekkel is

 – derült ki a dokumentumból. A találkozók során a felek véleményt cseréltek a két- és többoldalú együttműködésről, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről - írták a dokumentumban.

A nyilatkozat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség fokozódása után jelent meg, azt követően, hogy egy kínai léggömb az amerikai légtérbe repült. Washington felderítő léggömbnek minősítette a léghajót, míg Kína szerint az egy polgári meteorológiai és egyéb tudományos célokra használt léggömb. Az eset miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta pekingi látogatását, amely pénteken kezdődött volna.

A Ma Csao-hszü látogatásáról szóló külügyminisztériumi közleményben nincs szó Ukrajnáról, ahol Oroszország közel egy éve "különleges katonai műveletet" folytat.

Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Moszkva és Kína kapcsolatainak nincsenek határai, és annak ellenére, hogy nem hivatalos katonai szövetségről van szó, sokkal magasabb és szélesebb körűek.

Zaporizzsjai célokat lő az orosz tüzérség

Az Orosz Fegyveres Erők Déli Katonai Körzetének tüzérsége Zaporizzsja irányában aktívan elnyomja és megsemmisíti az ukrán fegyveresek erődítményeit – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója a helyszínről. Az elmúlt két hétben az orosz hadsereg, különösen a déli körzet tüzérségi egységei fokozott aktivitását figyelték meg.

Parancsot kaptunk, hogy csapjuk le az ellenséges lőállásokra. Naponta jönnek a célok, és naponta háromszor-négyszer vagyunk bevetésen

 – mondta a RIA Novosztynak a "Voron" hívójelű tüzérségi fegyver parancsnoka. Az Msta-B tarack legénységének harcosai szerint bár a fegyver nem új, 

ha jól figyelik és karbantartják, gond nélkül működni fog.

Civil áldozata is van az ukrán támadásnak

Egy civil meghalt, további ketten megsebesültek az ukrán csapatok által a Donyecki Népköztársaság területén végzett ágyúzások során az elmúlt nap folyamán – jelentette szombaton Telegram csatornáján a köztársasági védelmi parancsnokság.

Segélyként érkezett ivóvizet osztanak a kelet-ukrajnai Donyeck közelében fekvő Olekszandro-Kalinove lakosainak 2023. február 3-án 
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Instabil a helyzet Donyeckben

A fronton továbbra is nagyon nehéz a helyzet, különösen a donyecki régióban – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ismét köszönetet mondott minden katonának, akik ellenállnak a megszállók nyomásának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában