Megbeszélések

2023.01.23. 09:53

Novák Katalin meghívására hazánkba érkezett Bosznia-Hercegovina elnöke

Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke a Hősök terén koszorúzott, majd a köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásokat.

Novák Katalin fogadta Zeljka Cvijanovicot, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnökét

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatásra érkezett hazánkba Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke hétfőn – közölte a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel.

Novák Katalin köztársasági elnök a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett fogadta Zeljka Cvijanovicot.

Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke a Hősök terén koszorúzott, majd Novák Katalin köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásokat.

NOVÁK Katalin; CVIJANOVIC, Zeljka
Novák Katalin köztársasági elnök (j) és Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke (b) pénzérméket készül bedobni a Neptunusz-kútba a Sándor-palota udvarán 2023. január 23-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Novák Katalin: Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja

Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Zeljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnökével tartott hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában, Budapesten.

Novák Katalin üdvözölte, hogy Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státuszt. Ennek a folyamatnak nem szabad lassulnia, leállnia - fűzte hozzá.

 

Azt mondta: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos, és kulcsa lehet az európai jövőnek. A nyugat-balkáni országok "számíthatnak ránk", Európában van a helyük, nemcsak történelmileg, értékrendjükben, eszmeileg és földrajzilag, hanem jogilag és gazdaságilag is - jelentette ki Novák Katalin.

 

A magyar államfő elmondta, hogy találkozójuk témája volt az orosz-ukrán háború, az illegális bevándorlás, a gazdasági együttműködés és a demográfiai válság is.

Novák Katalin kijelentette: Magyarország célja felgyorsítani Bosznia-Hercegovina EU-s tagságának folyamatát, szeretnék, ha mielőbbi teljes jogú európai uniós tagként üdvözölhetnék.

"Szükségünk van Bosznia-Hercegovinára az EU-n belül" - mondta, hozzátéve: az EU-nak is szüksége van a Nyugat-Balkánra, Bosznia-Hercegovinára.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök (j) és Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke (b) megbeszélést folytat a Sándor-palotában 2023. január 23-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Szólt arról, hogy Bosznia-Hercegovina elnökével megerősítették álláspontjukat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: mindketten kiállnak Ukrajna integritása és szuverenitása mellett, elítélik az orosz agressziót, a béke mielőbbi elérését tartják a legfontosabb célnak.

Hozzátette: kiemelt célkitűzés a Nyugat-Balkán stabilitása is, ezért is vannak ott magyar katonák; Bosznia-Hercegovinában 164 magyar katona szolgál misszióban.

 

A magyar köztársasági elnök elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlás megállítása mindkét ország számára kiemelten fontos, emellett szövetségesek szeretnének lenni a demográfiai fogyás megállításában is.

 

A gazdasági együttműködés példás és egyre erősebb - jelentette ki Novák Katalin, rámutatva arra: Magyarország Bosznia-Hercegovinában vállalatokat és vállalkozásokat is támogat, valamint a koronavírus-járvány idején is segítséget nyújtott a védekezésben.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin kifejtette: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos és kulcsa lehet az európai jövőnek. Az, hogy a Nyugat-Balkán Európán belül vagy kívül lesz a következő évtizedekben, meghatározza az EU fejlődését is.

Azt mondta, a nyugat-balkáni országoknak az EU-n belül van a helyük, s ebben Magyarország kulcsszerepet játszhat.

"Ismerjük az ottani gondolkodást, az ottani sajátosságokat, így egyfajta fordítók lehetünk az EU és Nyugat-Balkán között" - közölte az államfő.

A másik szempont - folytatta - biztonságpolitikai, hiszen a Nyugat-Balkánon voltak, vannak és lehetnek is feszültségek. Ezek kirobbanását el kell kerülnünk, tehát fontos a térség biztonságának megőrzése, és Magyarország ebben is kulcsszereplő lehet.

Novák Katalin hozzátette: ezért is találkozik ezen országok vezetőivel, hiszen közös érdek a személyes kapcsolattartás. Jelezte, hogy a közeljövőben látogatást tesz Észak-Macedóniában is.

Bosznia-Hercegovina hálás Magyarország támogatásáért

Magyarország olyan hidat jelent az Európai Unió (EU) felé, amely segíthet Bosznia-Hercegovinának és a nyugat-balkáni térségnek kiépíteni a kapcsolatokat az európai közösséggel - mondta Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke hétfőn Budapesten, miután Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozott.

Közös sajtótájékoztatójukon Zeljka Cvijanovic kiemelte: országa hálás azért, hogy Magyarország olyan megértéssel fordul a Nyugat-Balkán felé, amilyet nem sokan mutatnak az EU-ban.

Nagyra értékelik Magyarország jó kapcsolatát Bosznia-Hercegovinával és a nyugat-balkáni régióval, és fontos, hogy Magyarország megmutatta, komolyan gondolja a gazdasági együttműködést is a térséggel - tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában