Energiaellátás

2023.01.22. 07:00

Katar és az USA is hatalmasat profitál az ukrajnai háborúból

Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után olyan szituáció állt elő, amelyben Katar megerősíthette a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőri pozícióját, de az Egyesült Államok is meglehetősen sokat profitál ebből a helyzetből.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Katar volt az egyik fő haszonélvezője Oroszország tavaly év eleji ukrajnai inváziójának, erről számolt be a V4Na, az oilprice.com internetes szaklapra hivatkozva. Katar ugyanis megerősíthette a pozícióját a cseppfolyósított földgáz (LNG) piacon, mint fontos exportőr, valamint a lehetőségeket kihasználva folytathatja bővítési programját a zászlóshajójának számító északi mezőn.

Katar persze nem tétlenkedik és a minap bejelentette, hogy a régóta várt Ras Laffan petrolkémiai komplexum építését tervezi, amely az emírségek gázbővítési programjának egy részét az emírségek nagyobb értékű petrolkémiai exportjának fokozására kívánja felhasználni.

Tekintettel Katar földrajzi helyzetére – amely Szaúd-Arábia és Irán között helyezkedik el – már régóta kényes diplomáciai utat kell járnia egyrészt az Egyesült Államok és szövetségesei, másrészt Kína és annak partnerei között. A hatalmas Ras Laffan petrolkémiai projektben azonban nem csak az Egyesült Államok, hanem az USA több ázsiai szövetségesének, köztük Tajvannak a nagyvállalatai is részt vesznek.

Az is érdekes, hogy ezek a döntések nagyjából egy időben születtek azzal, hogy az amerikai ConocoPhillips jelentős szerepet játszott a Katarból Németországba irányuló gázszállítások biztosításában egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió egyik vezető országának bármilyen megingása az Oroszországgal szembeni, az USA által vezetett szankciók végrehajtásával kapcsolatban aláásta volna az Egyesült Államok alapvető stratégiáját. Amint azt az oilprice.com az üzletkötés idején kiemelte, a QatarEnergy és az amerikai vállalat között aláírt két értékesítési és vásárlási megállapodás, amelyek értelmében a katariak 2026-tól legalább 15 éven át LNG-t exportálhatnak Németországba, éppen jókor jött a németek szempontjából.

A Berlin és Doha közötti két megállapodás évi 2 millió tonna LNG-t szállít Németországnak a katari Ras Laffanból a németországi Brunsbuettel északi LNG-termináljába. 

A ConocoPhilips érintett, mivel egyik leányvállalata lesz az a szervezet, amelyik megvásárolja Katartól az LNG-t, amelyet aztán a jelenleg még fejlesztés alatt álló Brunsbuettelbe szállítanak majd.

Az sem elhanyagolható tény, hogy az Egyesült Államoknak nagyon fontos, hogy még mindig Katarban van a hatalmas Al Udeid légibázisa, amely a Központi Parancsnokság (CentComm) előretolt műveleti parancsnokságaként működik. 

Míg Szaúd-Arábiát Washington továbbra is kulcsfontosságú szövetségesének tekinti a Közel-Keleten, és Rijád továbbra is blokádot tart fenn Katar ellen, az Egyesült Államok befolyásolási lehetősége Katarra csökkent. Most, hogy Szaúd-Arábia ténylegesen visszaminősült az USA szövetségeseinek listáján, Washington látszólag szabadabb energia- és biztonságpolitikát folytathat az egész Közel-Keleten, beleértve Katart is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában