Illegális bevándorlás

2023.01.19. 09:32

Fokozódik a migrációs nyomás, komoly erőfeszítést igényel a déli határ őrizete

A nyugat-balkáni útvonal a legforgalmasabb, Törökországban regisztráltan 3,6 millió szír és négyszázezer más állampolgárságú ember várakozik.

MTI

Határvadászok járőröznek egy őrtoronynál a magyar–szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Folytatódik az intenzív növekedés tendenciája: a hajnali adatok szerint csak az idén már több mint 5500 migráns akart bejutni Magyarországra, és elfogtak ötven embercsempészt is – mondta a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György elmondta: a balkáni útvonalra figyelnek a leginkább, ahol minden török erőfeszítés ellenére intenzív a növekedés, ami a rendkívüli nyomás folytatódását vetíti előre.

Hozzáfűzte: november végétől február végéig általában szokott lenni egy csökkenés, hiszen télen a szabad ég alatti alvás, a terepen való mozgás nehézségeket okoz, idén azonban az enyhe időjárás miatt ez nem tapasztalható. Az utolsó csökkenés a Covid-járvány miatti határátlépési korlátozásokkal függött össze, amikor a balkáni útvonalon számos ország a hadseregét is bevetve próbálta távol tartani az idegeneket, de azóta intenzív és folyamatos növekedés látható – közölte a főtanácsadó.

Bakondi György kifejtette: korábban nem tapasztalt állampolgárságúak is megjelentek, például indiaiak, pakisztániak, nepáliak, bangladesiek. Túlnyomó többségükben fiatal férfiak jönnek, már nem jellemző, hogy családok is érkeznének. Az átlépés minden esetben csoportosan történik, és új jelenség az úgynevezett terheléses támadás, amikor egy határszakaszon egy időben több ponton megindítanak csoportokat, elsősorban a létrás módszerrel, és abban bíznak, hogy a rendőri erők valamelyik pontra „rámozdulnak”, a többiek pedig át tudnak jutni – magyarázta.

A főtanácsadó elmondása szerint jellemző az erőszakosság, és hogy a szervezett bűnözéshez tartozó csoportok szerb területen fegyveres összetűzésekkel próbálják megszerezni az uralmat egyes határszakaszok fölött. Az, hogy az embercsempészek fegyverekkel rendelkeznek, azt jelzi, hogy a kábítószer- és a fegyvercsempész csoportokkal is szorosan együttműködnek – állapította meg Bakondi György. 

Tavaly megtettük a lépéseket egy állandó, stabil határőrizeti rendszer kialakítására: létrejött a határvadász ezred, több mint ezer határvadász vesz már részt a határőrizetben, valamint megerősítettük a kerítést, hogy a létrás áthatolást akadályozzuk műszaki megoldásokkal – emlékeztetett a főtanácsadó. Felidézte: a határvadászok elvégezték a képzést, azután részt vettek a gyakorlati tapasztalatszerzésben, így az utolsó honvéd egységeket is kivonták a határról.

Az M1 reggeli műsorában a belbiztonsági főtanácsadó arról beszélt, hogy Magyarország speciális helyzetben van, kettős nyomás alatt áll:

keleti határunkon nagy számban érkeznek naponta menekültek, a déli határon pedig intenzív növekedés tanúi lehetünk, kiépült egy komoly szervezett bűnözői hálózat, amely átfogja a kontinenst.

A nyugat-balkáni útvonal a legforgalmasabb, Törökországban regisztráltan 3,6 millió szír és négyszázezer más állampolgárságú ember várakozik – figyelmeztetett Bakondi György. Hangsúlyozta: komoly erőfeszítést igényel a déli határ őrizete, hiszen a szervezett bűnözés különböző ágai egymásra találtak.

A „terheléses támadással” összefüggésben rámutatott: az embercsempészek módszerei fejlődtek, „pénzük pedig rengeteg van”.

Úgy összegzett: minden jel arra mutat, hogy a nyomás nem fog csökkenni, ezért élőerőben, technikai eszközökben és jogi feltételekben is biztosítani kell a magyar emberek biztonságát.

Akkor is, ha az Európai Unió mást gondol erről, és szüntelen politikai nyomásgyakorlást alkalmaz a magyar kormánnyal szemben

– fogalmazott Bakondi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában