Ukrán válság

2023.01.26. 05:54

Spanyolország és Kanada is ad Leopard tankokat Ukrajnának

Már 337. napja tart a háború a szomszédban.

Illusztráció/M1A2 Abrams amerikai harckocsi a rigai kikötőben 2019. október 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Valda Kalnina

Egy ember meghalt, négy megsebesült Herszon megyében

Orosz rakéta csapódott a Herszon megyei Kocsubejvka település községi tanács épületébe január 26-án, egy ember meghalt - közölte Olekszandr Vilkul, Krivij Rih katonai közigazgatásának vezetője. Négy ember pedig megsebesült - írja a Kijev Independent.

Spanyolország és Kanada is ad Leopard harckocsikat Ukrajnának

Spanyolország és Kanada is ad Ukrajnának Leopard 2 típusú páncélosokat, a spanyol harckocsikat azonban először üzemképessé kell tenni

 - jelentették be csütörtökön Madridban és Ottawában.

"Már értesítettük az ipart, mert Zaragozában egy sor Leopard 2A4-es van, amelyek már jó ideje üzemképtelenek" - húzta alá a spanyol tárcavezető. Mint mondta, meg kell vizsgálni, hogy melyeket lehet ismét üzemképessé tenni, hogy tervezni lehessen a szállítást.

Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök ugyanakkor még nem említett pontos számot, hogy a fegyveres erők állományából hány darab páncélost engedne át katonai segély gyanánt. Robles ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kérdést még meg kell vitatni a szövetségesekkel.

Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles 

tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány "teljesen lepusztult", bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek.

A tankok után harci repülőket is kér Ukrajna

A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek

 - mondta csütörtökön az ukrán védelmi miniszter egyik tanácsadója.

Jurij Szak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy "a következő nagy kihívás a harci repülők" beszerzése lesz.

Az ukrán légierő jelenleg korszerűtlen, szovjet időkből származó repülőgépekkel rendelkezik.

Ha meg tudnánk szerezni a nyugati harci repülőgépeket, hatalmas előnyre tennénk szert a harcmezőn... Nem csak F-16-osokról van szó, negyedik generációs gépeket akarunk 

- jelentette ki Szak.

"Nem akartak nekünk nehéztüzérséget adni, aztán adtak. Nem akartak HIMARS-rendszereket adni, de aztán mégis adtak. Nem akartak páncélosokat adni, de most már igen. Az atomfegyvereken kívül már nem sok olyan akad, amit nem fogunk megkapni" - hangoztatta.

Jon Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az MSNBC amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: az Egyesült Államok "nagyon körültekintően" folytat megbeszéléseket a kijevi vezetéssel és szövetségeseivel. "Nem zártunk ki semmilyen fegyverrendszert. Megpróbáljuk támogatásunkat az ukrajnai harcok menetéhez igazítani" - tette hozzá.

Újabb szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a Wagner orosz fegyveres csoportot

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön újabb szankciókkal sújtotta az ukrajnai harcokban is jelentős szerepet vállaló, jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősített Wagner orosz katonai magáncéget.

"A Wagner alkalmazottai komoly bűnügyi tevékenységet folytatnak, ideértve tömeges kivégzéseket, nemi erőszakot, gyermekek elhurcolását és fizikai bántalmazásokat a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban" - ismertette állásfoglalásában a pénzügyi tárca.

A büntetőintézkedések keretében zárolják a Wagner Egyesült Államok területén található esetleges vagyonát, illetve megtiltják amerikai állampolgároknak, hogy ügyleteket folytassanak a csoporttal.

Párizs: sem Franciaország, sem partnerei nem állnak háborúban Oroszországgal

Sem Franciaország, sem a harckocsikat szállító  partnerei nem állnak háborúban Oroszországgal - közölte csütörtökön a francia külügyminisztérium szóvivője.

Anne-Claire Legendre sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azon csütörtöki kijelentésére reagált, miszerint „az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat országai egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak azzal, hogy úgy döntöttek, harckocsikkal támogatják Kijevet”.

A Kreml állításával szemben a fegyverszállítás a jogos önvédelmet folytató Ukrajnának nem jelenti azt, hogy mi is hadba léptünk volna

– szögezte le a francia külügyi szóvivő.

Németország szerdán jelentette be, hogy egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit ad át Ukrajnának. Nem sokkal később Norvégia és Lengyelország is közölte, hogy Leopardokat ad Kijevnek.

Joe Biden amerikai elnök szintén szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok 31 darab Abrams típusú harckocsit küld Ukrajnának. 

Ez nem jelenti Oroszország offenzív fenyegetését. A harckocsik szállítása kapcsolódik ahhoz, hogy a világ országai elszánták magukat, hogy az Egyesült Államok vezetésével segítenek Ukrajnának megvédeni szuverenitását és területi épségét

– szögezte le az amerikai elnök.

Norvégia speciális kiképzést biztosítana ukrán katonáknak

Norvégia mintegy száz ukrán katonának biztosítana speciális kiképzést a harcképesség fejlesztéséhez – közölte a norvég védelmi miniszter a helyi Dagens Naeringsliv című lap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában.

Ukrajnának több és jobban kiképzett katonára van szüksége ahhoz, hogy továbbra is harcolni tudjon az orosz csapatok ellen, ehhez pedig több területen is fejleszteniük kell a képességeiket – indokolta a javaslatot Bjorn Arild Gram.

Az öt- és hathetes kiképzések az egészségügyi ellátás, a csapatvezetés és az éleslövészet terén képezné ki az arra kiválasztott körülbelül száz katonát.

Norvégia ezeddig csupán az Ukrajnának adott harci eszközökkel kapcsolatos kiképzést biztosította a fronton harcoló katonáknak. A hét elején Oslo emellett bejelentette, hogy más európai országokhoz csatlakozva Norvégia is Leopard harckocsikat tervez Ukrajna rendelkezésére bocsátani, támogatva Kijevet az orosz offenzíva elleni harcban.

Oroszországban nemkívánatosnak minősítették a Meduza hírportált

Az orosz főügyészség  felvette csütörtökön a Meduza független híportált a nemkívánatos szervezetek listájára. A szervezet munkatársai, valamint támogatói ezután akár börtönbüntetéssel is sújthatók – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az egyik legjelentősebb független orosz médiumot, a Meduzát 2014-ben alapították Rigában a Lenta.ru hírportál korábbi munkatársai, akik felmondtak miután a portál tulajdonosa, Alekszandr Mamut úgy döntött, hogy kirúgja Galina Timcsenko főszerkesztőt.

A Meduzát az orosz igazságügyi minisztérium már 2021-ben „külföldi ügynöknek” minősítette. 

A főügyészség mostani véleménye szerint a Meduza tevékenysége fenyegetést jelent az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjaira és biztonságára.

A mostani döntést követően a szervezetnek be kell szüntetnie minden oroszországi tevékenységét, és a hatóságok zárolhatják a szervezet Oroszországban lévő pénzeszközeit és vagyonát, továbbá a vele együttműködő orosz állampolgárokat büntetőjogilag felelősségre lehet vonni. 

Pénzügyi támogatásáért akár öt év börtön is kiszabható. Ezenkívül a szervezet által közzétett anyagok terjesztése vagy a rájuk hivatkozás is bűncselekménynek minősül.

Romániában egy strand közelében sodródó aknát találtak

A román határrendészek egy sodródó tengeri aknát fedeztek fel Sfintul Gheorghe város strandjának közelében – jelentette a minisztérium sajtószolgálata.

Január 26-án búvárok - a parti őrség határrendészeti tisztjei - egy különleges járőri küldetés során Sfantul Gheorghe városa közelében egy gyanús lebegő tárgyat vettek észre a strand partjánál. A részletes vizsgálat után kiderült, hogy tengeri aknáról van szó

 – közölte a határrendészet. A területet lezárták.

A háború kezdete óta, ez a negyedik alkalom, hogy a tengeri aknát kellett megsemmisíteni a Fekete-tenger nyugati részén – írja a RIA Novosti.

Potápi Árpád János: a magyar nemzet összefogott, hogy segítsen

A Kárpátaljának és az ott élőknek nyújtott összmagyar segítséget méltatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség táborában.

Potápi Árpád János a kárpátaljai magyar diákokat köszöntve kijelentette: a magyar nemzet minden része összefogott annak érdekében, hogy segítsen.

A Felvidéken, Magyarországon, Erdélyben élő, sőt a jóval távolabbi szerbiai, horvátországi, szlovéniai magyarok is összefogtak annak érdekében, hogy „ami segítséget csak tudunk nyújtani, azt megtegyük” 

– mondta a politikus.

Hozzátette, ezt megteszi a kormány, az egyházak, a karitatív szervezetek és az önkormányzatok is.

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszönti a háború sújtotta Ukrajnából érkezett kárpátaljai diákokat a Rákóczi Szövetség táborában, Sátoraljaújhelyen 2023. január 26-án
Fotós: Vajda János / Forrás: MTI

Köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a munkáért, amiért sikerült örömet szerezni a diákoknak, és ki tudtak szakadni a háború sújtotta Ukrajna nehézségekkel teli hétköznapjaiból.

A közmédiának nyilatkozva kiemelte, a lassan egy éve tartó háború nehéz helyzet elé állítja Kárpátalját és a térséget. Még inkább így van ez az ott élő gyermekekkel, akiknek a 82 százaléka most is a kárpátaljai magyar intézményekbe jár – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, minden segítséget próbálnak megadni nekik, például a táborral is. 

Remélem, hogy nemcsak egy hetet tudnak majd eltölteni az év során Magyarországon, hanem hasonló táborokat akár itt vagy a Balaton mellett is tudunk szervezni

 – mondta az államtitkár.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a közmédiának elmondta, a tábor első turnusában kollégista diákok érkeztek Sátoraljaújhelyre, ezen a héten pedig a Felső-Tisza-vidékről, illetve a nagyszőlősi járásból érkeztek a résztvevők.

A táboroztatást egészen február 17-ig folytatják, minden héten 250 diákot várnak Sátoraljaújhelyre. A jövő héten a beregszászi térségből érkeznek diákok, de ellátogatnak majd a táborba Ungvárról és környékéről, továbbá a munkácsi járásból is.

Február második hetében az ungvári magyar főkonzulátus segítségével mintegy ötven ukrán diák érkezik a táborba, olyan fiatalok, akiknek a szülei katonák, rendőrök. Egy olyan hetet szeretnének biztosítani nekik, hogy érezzék: Magyarország és az itt élő emberek mindenkinek segítenek, aki bajba kerül - mondta Csáky Csongor.

A német harckocsik már márciusban bevetésre kerülhetnek

Németország védelmi minisztere szerint országa Leopard 2 harckocsijai március vége előtt megérkezhetnek Ukrajnába.

Boris Pistorius azt is elmondta, hogy napokon belül megkezdődik az ukrán csapatok kiképzése a járművek használatára.

A héten jelentették be, hogy mind a Leopard 2, mind az amerikai Abrams harckocsikat Ukrajnába telepítik, hogy segítsenek Kijevnek.

Ukrán légierő: több mint félszáz rakátával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba – közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

A hadijelentés szerint a különböző típusú nagypontosságú rakétákat két, Oroszország területéről indított MiG-31K repülőgépről, valamint a Kaszpi- és a Fekete-tengerről indították.

Az oroszok célja változatlan: az ukránokra nehezedő pszichológiai nyomás és a létfontosságú infrastruktúra lerombolása

– konstatálta Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon.

Szerhij Popko, a Kijev városi katonai adminisztráció vezetője a Telegramon arról számolt be, hogy a fővárosra mintegy húsz rakétát lőttek ki az oroszok, az ukrán légvédelem azonban valamennyit megsemmisítette. Hozzátette, hogy a kilőtt rakéták darabjainak lezuhanása következtében egy 55 éves férfi meghalt Kijevben, két helyi lakost pedig sérülésekkel szállítottak kórházba. Állítása szerint rendben működnek a kijevi infrastrukturális létesítmények.

Orosz légitámadásban megsemmisült teherautó roncsa mellett áll egy férfi egy kijevi erőmű szomszédságában az ukrán főváros elleni újabb orosz rakétatámadások idején 2023. január 26-án
Fotós: Daniel Cole / Forrás: MTI/AP

A régióban rendkívüli áramszüneteket vezettek be

A Kijev megyei vezetés közben arról adott hírt, hogy a főváros térségében megrongálódott egy közelebbről meg nem nevezett energetikai létesítmény, valamint károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, családi és többszintes lakóépületekben és járművekben. A megyei vezetés megerősítette, hogy a régióban rendkívüli áramszüneteket vezettek be.

Orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráter mellett halad el egy autó a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án
Fotós: Roman Hricina / Forrás: MTI/AP

Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy a csütörtöki orosz rakétacsapások miatt a legsúlyosabb helyzet az energiaszolgáltatásban Kijevben, valamint Odessza és Vinnicja megyékben alakult ki. Hangsúlyozta: a szakemberek igyekeznek mihamarabb helyreállítani az energiaellátást.

Helyi idő szerint déltájban lefújták a légiriadót Ukrajnában, amely az újabb orosz rakétatámadás miatt kiterjedt az egész ország területére és mintegy négy órán át tartott – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Kijev polgármestere beszámolt Telegramon

Orosz csapatok január 26-án reggel Kijev Holosivszkij kerületében támadtak, egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült – jelentette Vitalij Klitschko kijevi polgármester.Orosz csapatok január 26-án reggel Kijev Holosivszkij kerületében támadtak, egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült – jelentette Vitalij Klitschko kijevi polgármester.

A 69 éves ukrán Halina Panasian áll orosz rakéta becsapódása következtében megsemmisült otthona egyik szobájában a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án
Fotós: Roman Hricina / Forrás: MTI/AP

Német képviselő magyarázza a hezitálás okát

Bár Németország végül úgy döntött, hogy Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, sok kritika érte az országot, hogy mennyi időbe telt, amíg engedélyezték a lépést. A Bundestag egyik tagja, Marcus Faber azonban kifejtette, hogy a második világháború óta pacifista németország történelméből való átállás nehéz volt.

„Ennek a hozzáállásnak a megváltoztatása az orosz agresszió után elég sok időbe telt” – mondta a Sky Newsnak.

„Egyeseknél ez tovább tartott, mint másoknál”.

Azt mondta, hogy a politikai környezet megnehezítette a váltást egyes politikusok számára – és azt sugallta, hogy generációs különbség van a megközelítésekben.

Faber úr, aki tagja a német védelmi bizottságnak, elutasította azokat a feltételezéseket is, hogy a harckocsik küldése a háború eszkalálódását eredményezné.

Energetikai infrastruktúrát ért találat

A mai rakétatámadások legalább három energetikai létesítményt – egyet az Odesszai területen és kettőt a Zaporizzsjai területen - megrongáltak - jelentették a helyi hatóságok.

Az ukrán hadsereghez önként csatlakozó két kolumbiai is meghalt a harcokban

Az ukrán hadsereghez önként csatlakozó két kolumbiai is meghalt az ukrajnai harcokban – közölte szerdán a latin-amerikai ország külügyminisztériuma.

A „két kolumbiai állampolgár december óta tartózkodott Ukrajnában, és az ukrán hadsereg 49. gyalogos zászlóaljához tartozott” – derült ki a tárca közleményéből.

 „A zászlóaljtól származó információk szerint mindketten január 18-án harcban vesztették életüket”

– írták.

A minisztérium tájékoztatása szerint Kolumbia varsói nagykövetsége felvette a kapcsolatot a két állampolgár feleségével, és tájékoztatta őket a holttestek hazaszállításának mikéntjéről.

Mindkét oldalon harcolnak kolumbiai önkéntesek az ukrajnai konfliktusban. Néhányan a Nemzetközi Légió Ukrajna Védelméért (LIDU) kötelékében szolgálnak. Mások az egykori marxista gerillahadseregnek, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőknek (FARC) a volt tagjai, akik az orosz hadseregben vagy a szeparatista erők oldalán harcolnak a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

A francia külügyminiszter Odesszában az ukrán fegyverszükségletről tárgyal

Catherine Colonna francia külügyminiszter csütörtökön a kelet-ukrajnai stratégiai fontosságú ukrán kikötővárosban, Odesszában kezdett látogatást, amelynek során igyekszik erősíteni országa kapcsolatait Ukrajnával, és megvitatja az ország fegyverszükségleteit.

A párizsi diplomácia vezetőjének útja kapcsán egy francia diplomáciai forrás a Reuters szerint újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben Oroszország célja megfosztani Ukrajnát minden tengeri hozzáféréstől, egy nap eljut Odesszáig. A gabonakivitelben kulcsszerepet betöltő kikötőváros birtokbavételével ugyanis destabilizálható Moldova, Románia és az egész európai terület. A nyilatkozó hozzátette: 

A látogatás azt akarja demonstrálni, hogy Odessza nem pusztán egy ukrán település, hanem a világörökség részévé nyilvánított város.

A megszólaló ezzel arra utalt, hogy szerdán az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi helyszínné nyilvánította a veszélyeztetett Odessza történelmi óvárosát.

Éppen a francia külügyminiszter érkezésének napján Odesszát is orosz rakétatámadás érte.

A francia külügyminiszter látogatásának keretében találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, hogy humanitárius és katonai segítségnyújtásról tárgyaljon. A megbeszélésen valószínűleg szóba kerül majd az is, hogy Franciaország kész-e francia Leclerc tankokat szállítani, miután az Egyesült Államok és Németország kötelezettséget vállalt harckocsik szállítására, megnyitva ezzel az utat más szövetségesek hasonló döntése előtt.

Franciaország eddig AMX-10 RC páncélozott harcjárműveket ígért Ukrajnának, de nem kötelezte el magát a Leclerc harckocsik küldése mellett. 

Azzal érvelt, hogy a német Leopard tankokkal ellentétben, amelyek mindenütt jelen vannak Európában, és melyekből akár kétezer is rendelkezésre állhat, a Leclercekből csupán mintegy 200 darab van,  ráadásul már nem is gyártják.

Francia források szerint a Leclerc karbantartása vesződséges, ami megnehezíti egy logisztikai lánc létrehozását Ukrajnában, és mivel Párizs csak kis számban tudná biztosítani ezeket a tankokat, így a helyszínen korlátozott az értékük. A párizsi kormány közölte, hogy tanulmányozza a kérést, és hamarosan döntést hoz.

Colonna kijelentette: 

Nem azt mondom, hogy nem fog megtörténni, de nem hiszem, hogy ez hatalmas különbséget jelentene. Kijev ugyanakkor világossá tette Franciaország számára, hogy Párizs részéről a légvédelmi és radarrendszerek, valamint a lőszerek élveznek elsőbbséget a fegyverszállítások során.

Kreml: a harckocsik szállításával a Nyugat egyre inkább belekeveredik a konfliktusba

Az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat országai egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak azzal, hogy Kijev harckocsikkal történő támogatása mellett döntöttek - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságírókkal.

Az európai fővárosokból és Washingtonból folyamatosan olyan nyilatkozatok érkeznek, melyek szerint a különböző fegyverrendszerek, köztük harckocsik Ukrajnába küldése semmiképpen sem jelenti azt, hogy ezek az országok vagy a szövetség (a NATO) részt vesznek az Ukrajnában zajló harci cselekményekben. Ezzel kategorikusan nem értünk egyet. Moszkva mindent, amit a szövetség és az általam említett fővárosok tesznek, a konfliktusban való közvetlen részvételnek tekint. Úgy látjuk, hogy ez fokozódik

– mondta Peszkov.

Korábban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Washington nem az Oroszország elleni, hanem a szabadságáért folytatott harcához szállít tankokat Ukrajnának, ami szerinte nem jelentett fenyegetést Oroszországra nézve. Az azt a tisztázó kérdésre, hogy a Kreml őszintének tartja-e Biden szavait, a Kreml szóvivője kijelentette:

Igazodjanak ahhoz, amit fentebb mondtam

Közölte, hogy a Kreml a tankszállítások bejelentése után sem kíván változtatni a „különleges hadművelet” státusán. 

Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az Ukrajnába juttatandó nyugati tankok nem fognak változtatni az ukrajnai front helyzetén. A diplomata szerint a lépés mögött Európa alárendelésének szándéka áll, az, hogy az amerikaiak a lehető legkevésbé keveredjenek bele a konfliktusba, Európát pedig szembefordítsák Oroszországgal.

Minél jobban bővül az Ukrajnának nyújtott segítség, annál szélesebbé válnak a különleges művelet határai

– mondta a diplomata.

Gavrilov szerint a nyugati országok az Oroszországgal való konfrontáció új szintjére lépnek azzal, hogy tankokkal szerelik fel az ukrán fegyveres erőket.

Korábban a tárgyalások során a kézifegyverekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztunk itt (Bécsben) - vagyis azzal, hogy megakadályozzuk az ilyen fegyvereknek a konfliktusövezetekbe kerülését -, valamint a hordozható légvédelmi rakétarendszerek feletti ellenőrzéssel. Dokumentumokat dolgoztunk ki, de mostanra ezek gyakorlatilag mind félre lettek téve, mert a Nyugat egyszerűen nem tartja be őket, sőt, új szintre lép

– mondta Gavrilov.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a testület sajtószolgálatának közleménye szerint kijelentette, hogy az ukrajnai helyzet a hibrid háborúra való többéves amerikai előkészületek következménye, valamint a többpólusú világ kialakulásának megakadályozására tett kísérlet.

Peszkov egyébként kijelentette: 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már régóta megszűnt potenciális tárgyalópartnernek lenni Vlagyimir Putyin orosz államfő számára. Emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij a béke ígéretével nyerte meg a választásokat, ám, mint kiderült, nem is állt szándékában teljesíteni a rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat, hanem a háborúra készült.

A szóvivő így kommentálta Zelenszkijnek a Sky News brit tévécsatornán tett kijelentését, miszerint „nem érdekelt” a Putyinnal folytatandó tárgyalásokban, aki, mint az ukrán elnök fogalmazott, számára egy „senkivé” vált a háború kirobbantásával.

A jelentések szerint több régióban is rakétákat lőttek le

A helyi hatóságok és a Telegram-csatornák arról számoltak be, hogy a légvédelem Kijev, Vinnyica, Dnyipropetrovszk, Odesa, Zhytomyr oblasztyok felett hallhatóan működik és Oroszország tömeges támadást indított.

Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépület a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. január 25-én
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Vinnyica rakétatámadás alatt

Legalább hat robbanás hallatszott a közép-nyugati Vinnyica városában a Kyiv Independent helyszínen tartózkodó újságírója szerint. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a légvédelem aktív a városban.

Lekapcsolják az áramot a folyamatban lévő orosz rakétatámadás miatt

A DTEK ukrán energetikai vállalat közölte, hogy Kijev városában, valamint Kijev, Odesa és Dnyipropetrovszk megyékben vészleállítást hajt végre rakétatámadás miatt. "Ez egy kényszerű megelőző lépés, amellyel elkerülhető, hogy az energetikai infrastruktúrában jelentős károk keletkezzenek" - írta a DTEK a Telegramon január 26-án.

Oroszország rakétákkal támadja Ukrajnát

Az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, hogy az első rakétákat már lelőtték.
Több ukrajnai terület kormányzója arra szólítja fel a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Minden ukrán régióban légiriadó van érvényben.

Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt kijevi metróállomáson az ukrán főváros elleni orosz rakétatámadás alatt 2023. január 26-án
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Az oroszok több mint 1000 egészségügyi létesítményben okoztak kárt

Az orosz erők 1206 egészségügyi létesítményt rongáltak meg, és 171-et teljesen megsemmisítettek - jelentette az ukrán egészségügyi minisztérium január 25-én.

Moszkvába érkezett Lynne Tracy új amerikai nagykövet

Megérkezett Moszkvába Lynne Tracy, az Egyesült Államok új oroszországi nagykövete - közölte csütörtökön a Twitteren az amerikai diplomáciai képviselet.

Az amerikai szenátus december végén hagyta jóvá a karrierdiplomata Tracy kinevezését. Kinevezéséhez Moszkva még szeptemberben megadta a hozzájárulását.

Tracy az első nő, aki valaha is betöltötte ezt a hivatalt. Beszél oroszul, és már korábban is dolgozott Moszkvában: 2014 és 2017 között a nagykövetség helyettes vezetője volt.

Tracy a közelmúltig az Egyesült Államok örményországi nagykövete volt, 2012-2014 között Közép-Ázsiáért felelős államtitkár-helyettes, 2010-2011-ben pedig a türkmenisztáni diplomáciai misszió helyettes vezetőjeként dolgozott.

A légvédelem 15 drónt lőtt le Kijev felett

Kijev közigazgatása arról számolt be, hogy január 26-án éjjel mintegy 15 iráni gyártmányú Shahed drónt lőtt le az ukrán légvédelem a város felett. Az előzetes információk szerint nem keletkeztek károk és áldozatokról se érkezett bejelentés.

Ukrajna nagy részén, így Kijevben is légiriadó van érvényben

Az Odessai terület kormányzója, Makszim Marcsenko január 26-án arról számolt be, hogy Oroszország nagyszabású rakétatámadásra készül Ukrajna ellen repülőgépek és hajók bevetésével.

Oroszország nem rendezhet UEFA kupát

Oroszország hivatalosan is elvesztette a 2023-as UEFA Szuperkupa rendezési jogát, helyettük Athén lesz a házigazda.

A döntést az UEFA Bizottsági ülésén, január 25-én hozták meg a svájci Nyonban - olvasható az UEFA hivatalos honlapján.

Ilyen tankokat kapott Ukrajna

Az alábbi képen látható, hogy a szövetségesek milyen tankokkal támogatták meg Ukrajna haderejét.

Zelenszkij: megalakult a tankkoalíció

Van egy tankkoalíció, van egy döntés arról, hogy megkezdődik a tankok szállítása a védelmünkhöz, modern tankokkal - mondta esti videóbeszédében az ukrán elnök.

Zelenszkij szerint a legfontosabb dolog most a sebesség és a volumen, azaz a hadseregük kiképzésének sebessége, a harckocsik Ukrajnába történő szállításának sebessége és a harckocsi-támogatás volumene.

Több mint nyolcezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5035 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3826 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett -írta a legfrissebb adatokat közölve az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 73 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A brit kormányfő Ukrajna még erőteljesebb támogatását kérte

Üdvözölte az amerikai és a német harckocsik ukrajnai szállításáról hozott döntéseket szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök, de Ukrajna még erőteljesebb támogatását kérte a szövetségesektől.

A nagy nyugati NATO-szövetségesek közül elsőként London hozott döntést hasonló segítségnyújtásról: a Downing Street január 15-én jelentette be, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit kap Nagy-Britanniától, és a fegyverszállítási csomagban szerepel "hozzávetőleg harminc" AS-90 önjáró löveg is.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben.

Szlovákia is adna tankokat Ukrajnának

Szlovákia szovjet gyártmányú T-72-es típusú harckocsikat biztosítana arzenáljából Ukrajnának, ha cserébe korszerű nyugati páncélosokat kapna - jelentette be szerdán a szlovák védelmi tárca szóvivője.

"Megértjük Ukrajna szükségleteit, hogy minél nagyobb mennyiségben nehéz harceszközöket szerezzen be, és készek vagyunk szlovák T-72-es harckocsik haladéktalan átadásáról tárgyalni, de csak egy megfelelő csere esetében" - mondta Martina Koval Kakascíková, akit a Teraz című helyi hírportál idézett.

Kakascíková közleményével a német Leopard 2A4 harckocsik Ukrajnának történő szállítására reagált. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg nem folynak tárgyalások T-72-es páncélosok rendelkezésre bocsájtásáról Kijevnek.

Orosz külügy: az ukrán rendszer jelenti az egyetlen veszélyt Odesszára

Az orosz diplomáciai tárca reagált arra, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerdán veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította Odessza történelmi óvárosát.
"Nem vitatva azt a jelentős kulturális örökséget és dicsőséges történelmi múltat, amely az orosz állam részeként lett Odesszáé, természetesnek tartjuk, hogy Odessza felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára. Pontosításra szorul ugyanakkor az a tény, hogy a város gazdag történelmét egyedül az ukrajnai nacionalista rezsim fenyegeti, amely szisztematikusan rombolja Odessza nagy alapítóinak és védelmezőinek emlékműveit" - hangzott a közlemény.

Az oroszok már Vuhledarban vannak

Behatoltak az orosz egységek a Donyecktől mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Vuhledarba - közölték szerda este orosz sajtóforrások.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz hadsereg folytatta az offenzívát, ahol az ukrán fél mintegy hatvan embert veszített, valamint megsemmisült két lőszerraktár, egy páncélozott személyszállító, két kisteherautó és egy Mszta-B önjáró löveg.

Abrams harckocsik az USA-tól

Az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Ukrajnának - jelentette be Joe Biden elnök szerdán Washingtonban.

Az elnök a Fehér Házban tartott tájékoztatón elmondta, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg. 

Megjegyezte, hogy az Abrams használata és karbantartása nagyon összetett feladat, ezért az Egyesült Államok olyan alkatrészeket és felszereléseket ad az eszközökkel, amelyek hosszú távon fenntarthatóvá teszik az eszközök használatát a hadszíntéren.   

Joe Biden elmondta, hogy a harckocsik szállítása a szövetségesekkel egyeztetve történik. Közölte, hogy szerdán reggel megbeszélést tartott a német kancellárral, a brit és az olasz miniszterelnökkel, valamint a francia elnökkel Ukrajna teljes körű támogatásáról.              

Az amerikai védelmi minisztérium szerdán közlemény adott ki az újabb felajánlás részleteivel kapcsolatban. Ennek alapján a 31 Abrams harkocsihoz 120 milliméteres lövedékeket és egyéb lőszereket is adnak, valamint a csomagban szerepel további 8 taktikai jármű, több kiszolgáló jármű felszerelésekkel és a kiképzés, karbantartás anyagi fedezete.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában