Érkeznek az uniós források

2022.12.13. 09:42

Navracsics Tibor: minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk (videó)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter és a területfejlesztési miniszter a hazánknak járó források ügyéről tartott tájékoztatót.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2022. december 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy az állandó képviselők egyezségre jutottak a helyreállítási tervvel kapcsolatban. Minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk – fogalmazott. December 31-ig meg kellett állapodni a kohéziós pénzek megőrzéséhez. Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz – mondta a területfejlesztési miniszter.

A tájékoztatót itt nézheti meg:

Ennyi pénz áll rendelkezésre

Mint Navracsics Tibor elmondta, 2300 milliárd forint nyílik meg a helyreállítási alap keretében: 70 százalék a megújuló energiát, míg 30 százalék a digitális átállást segíti. Az operatív programok tekintetében 14 ezermilliárd forint áll rendelkezésre, és ebből 4 ezermilliárd forintot már jóváhagyott a bizottság – tette hozzá. 9-10 ezermilliárd áll a többi operatív program rendelkezésére.

Napokon belül aláírhatják a megállapodásokat

Navracsics Tibor elmondta, hogy napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Januártól ténylegesen folytatódhat az együttműködés. Számos olyan beruházást meg tudunk valósítani, amit csak uniós forrásból lehet – mondta a miniszter. 

Ekkortól lehet tanáribér-emelés

A globális minimumadó semmilyen adóemelést nem jelent Magyarország számára, mivel a társasági adót nem kell emelni – mondta kérdésre válaszolva Navracsics Tibor. Napra pontosan teljesítettünk minden korábbi vállalást, míg a mostani 55 százalékos zárolás esetében március végéig kell elfogadni a törvényi változásokat – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

– Amint lesz pénz, akkortól lesz tanáribér-emelés – mondta Gulyás Gergely. A magyar baloldal azon dolgozik, hogy ez ne így legyen – tette hozzá. 

– Januártól ismételten együtt dolgozik a bizottsággal a kormány, de bízom benne, hogy nem lesznek újabb feltételek – mondta kérdésre Navracsics Tibor.

Nem lesz újabb közös uniós hitelfelvétel

Az Európai Unió győzelmével végződött a mostani tárgyalási folyamat – mondta kérdésre reagálva Gulyás Gergely. Az európai egység fenntartása különösen fontos a mostani helyzetben. 

Ukrajna esetében további hitel felvételére nem kötelezik Magyarországot, és az unió sem vesz fel hitelt 

– jelezte, hozzátéve, hogy az uniós költségvetés keretében jön létre ez a 18 milliárd eurós keret Ukrajna számára. 

A baloldal a tanáribér-emelések ellen dolgozik

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy a felfüggesztés nem érinti a tanáribér-emelést érintő programokat. A bizottság tart a parlamenttől, és a baloldal pedig azért dolgozik, hogy a tanárok ne kapjanak fizetésemelést – tette hozzá. 

Ha nem kötnek össze ügyeket, akkor már hamarabb lett volna megállapodás

– Mi kezdettől fogva mondtuk, hogy nem kötjük össze a különféle ügyeket. Ha nem kötötték volna össze, akkor már sokkal korábban jóvá lett volna hagyva a helyreállítási terv is – mondta kérdésre Navracsics Tibor. Az EP-ből kezdettől fogva hisztérikus hangok jöttek, más területen nem voltak feszültek a tárgyalások – tette hozzá.  

Ez a különbség a lengyel és a magyar ügyek között

A bizottság főleg az igazságszolgáltatás tekintetében élesen elválasztja a lengyelt a magyar ügyektől – mondta Gulyás Gergely. 

Tanáribér-emelés: megállapodtak a bizottsággal

A kormány megállapodott a bizottsággal a pedagógusok béremelésével kapcsolatban, ezért bízik benne, hogy minden ezek mentén zajlik majd – mondta Gulyás Gergely. Navracsics Tibor a szupermérföldkövekkel kapcsolatban a bizottságra hagyná annak publikálását. Több feltétel esetében értelmezési különbségről volt szó – tette hozzá. Huszonöt új pályázat jelenhet meg a helyreállítási alappal kapcsolatban márciusig – mondta a miniszter. 

Gulyás Gergely: a tolvaj kiáltott pandúrt

– A tolvaj kiáltott pandúrt – mondta Gulyás Gergely az európai parlamenti baloldali korrupciós botrányról. A Jóisten humorérzéke, hogy most került napvilágra ez az ügy – tette hozzá.  

Ezt nem szabad keverni

Navracsics kérdésre elmondta, amióta fejlesztési forrásokat osztanak, azóta vannak korrupciós botrányok, és az, hogy ezeket jogi eszközökkel meg akarják fogni, az rendben van. Amikor politikai szempontok kerülnek előtérbe, akkor azzal már probléma van – tette hozzá. A hetes cikk legitimációját az dönti el, hogy mennyire tudják leválasztani a jogi részről a politikait – mondta Navracsics.  

Az elvi problémák arra irányultak, amit sikerült elhárítani a globális minimumadóval kapcsolatban – mondta kérdésre Navracsics Tibor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában