A kommunizmus kísértete

2022.12.09. 07:22

Az összellenzék felelőssége, hogy a szélsőbaloldal is jelen van a parlamentben

Az összellenzék felelőssége, hogy a parlamentbe visszatért a kommunizmus, mert ők vitték be a hátukon a szélsőbaloldali nézeteket valló Jámbor Andrást, aki a Párbeszéd képviselője lett – mondta Nagy Ervin, a XXI. Századi Intézet elemzője.

Jámbor András, a tüntetés fõszervezője, józsefvárosi-ferencvárosi ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

„A Szikra Mozgalom olyan, mint a görögdinnye: kívül zöld, belül vörös” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Századi Intézet elemzője. Jámbor Andrásra, a Párbeszéd parlamenti képviselőjére utalva hangsúlyozta: az, hogy a magyar parlamentben egy szélsőbaloldali mozgalom képviselője jelen lehet, az összellenzék felelőssége, amely nemcsak a szélsőjobbot vette magához a Jobbik formájában, hanem a szélsőbalról is szövetségeseket keresett. 

Szerinte Magyarországon nincs igény egy ilyenfajta mozgalomra, mert ez elszigetelt és szélsőséges szervezet, amely a történelmi tapasztalatok alapján nagyon sok ember érzékenységét sérti.

Nagy Ervin kijelentette, hogy a rendszerkritikus és szélsőbaloldali Szikra Mozgalom önmagát progresszív, zöldügyeket képviselő szervezetként határozza meg, amelynek célja, hogy elfogadhatóvá tegye szélsőséges nézeteit. A mozgalom esetleges térnyeréséről szólva azt mondta, hogy mivel az összellenzék is egyre szélsőségesebben politizál, fennáll annak a veszélye, hogy utcai botránypolitizálással megzavarják a társadalmi rendet és a jogbiztonságot.

– Évszázados hagyománya van a baloldali felforgató tevékenységnek – mondta Boros Bánk Levente annak kapcsán, hogy a Jámbor András fémjelezte Szikra Mozgalom több, fizikai agressziótól sem mentes, provokatív megmozdulást tartott. A Nézőpont Intézet igazgatója hozzátette, a kommunizmus mint illegális mozgalom szintén extrém és erőszakos volt. Az elemző minden olyan fellépést a terrorizmushoz hasonlított, ami erőszakot hordoz magában, mivel gyenge pozícióból indulnak ki a siker reménye nélkül.

– Ezeknek a mozgalmaknak vagy a megfélemlítés a céljuk, vagy a figyelemfelhívás. Amit Magyarországon tapasztalunk, az inkább kontraproduktív társadalmi hatású – fejtette ki Boros Bánk Levente.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában