Energiaválság

2022.11.23. 16:16

Szijjártó Péter: felkészültünk, a magyar ellátás nem lehet veszélyben! (videó)

Számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a zavarokat a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.

„Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják” – fogalmazott.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt európai uniós szankciók csak tovább súlyosbították a helyzetet, ezen „egyértelműen sikertelen” intézkedések energiaválsághoz vezettek, s több bajt okoznak Európának, mint azoknak, akik ellen kivetették őket.

Az uniós tagországok energiaügyi minisztereinek csütörtöki ülését megelőzően úgy fogalmazott: „sajnos most úgy látjuk, hogy Brüsszel újabb alkalmatlan, Európa számára gondokat okozó javaslatokat tett le az asztalra” – figyelmeztetett a kőolajra és a földgázra vonatkozó ársapkára utalva.

Ezeket a terveket veszélyesnek és rossz ötletnek nevezte, ugyanis szavai szerint további problémákat okozhatnak az európai energiapiacon.

Mint mondta, az EU-s energiaügyi miniszterek csütörtöki ülésén ezért világossá fogja tenni a kormány álláspontját az ügyet illetően.

„Azért fogunk küzdeni a holnapi napon Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól” – hangsúlyozta.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, azonban nem „valamiféle politikai állásfoglalásként”, hanem azért, mert fizikailag csak így garantálható jelenleg hazánk ellátása, ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó.

Leszögezte: most azért fog küzdeni, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes szállításra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre, máskülönben ellátásbiztonsági problémák lépnének fel.

„Ha ezeket el tudjuk érni, (.) akkor Magyarország energiabiztonsága a továbbiakban is biztonságban lesz” – fogalmazott.

Majd hozzátette, hogy a közös gázbeszerzések kapcsán a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a részvétel kizárólag önkéntes alapú legyen.

„Ahogy eddig is küzdöttünk a magyar nemzeti érdekekért, úgy fogunk a következő napokban is” – emelte ki.

Korábban írtuk:

Csütörtökön rendkívüli Energiaminiszteri Tanács lesz Brüsszelben, napirenden az európai energiaválság kérdéskörével.

Szijjártó Péter szerdán a magyar energiaipar legjelentősebb szereplőivel egyeztette a csütörtökön Brüsszelben képviselendő álláspontot.

„Sajnos az Európai Bizottság javaslatai nem megoldják, hanem súlyosbítják a válságot, a brüsszeli javaslatok ugyanis azt a veszélyt hordozzák magukban, hogy mind kőolajból, mind földgázból kevesebb lesz az európai piacon, így mindkét energiahordozó ára tovább fog növekedni”

– írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

Szijjártó Péter közölte, „az elmúlt hónapokban nagyon sokat küzdöttünk azért, hogy az európai uniós intézkedések ne veszélyeztessék hazánk energiaellátásának biztonságát”.

„Mindenki biztos lehet abban, hogy holnap sem járulunk hozzá semmilyen olyan intézkedéshez, mely kockáztatná Magyarország ellátásának biztonságát”

– zárta bejegyzését a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában