Zalaegerszeg

2022.11.27. 20:43

Gulyás Gergely: a templomot és közösséget építők az országot gyarapítják

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból felújított, 80 éve épült templom ünnepi eseményén azt mondta: így épült fel egykor Európa és a magyar államiság.

Felavatták a megújult zalaegerszegi református templomot

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Azok az emberek, akik templomot, gyülekezetet, ezzel együtt értékteremtő közösséget építenek, az országot gyarapítják - jelentette ki Gulyás Gergely vasárnap Zalaegerszegen, a felújított református templomban tartott szentmisét követően. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati és önkormányzati segítséggel 60 millió forintból felújított, 80 éve épült templom ünnepi eseményén azt mondta: így épült fel egykor Európa és a magyar államiság. Így éltünk túl katasztrófákat, amelyekben Isten segítsége nélkül el kellett volna pusztulnunk, és olyan "izmusokat és ideológiákat", amelyeket a földi hatalom a hit helyett igyekezett hirdetni. 

A miniszter úgy fogalmazott: akik ma "a maguk üzleti és nagyhatalmi érdekei szerint" a saját képükre akarják formálni az emberek gondolkodását, azoknak útjukban áll minden más közösség. Különösen igaz ez a keresztény hagyományokat őrző közösségekre. 

Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy Zalaegerszegen egy élő, saját közösségének házát felújítani képes református gyülekezet van, amely ennyi esztendő után is meg tudja tölteni a templomot, és a saját gyökereit és hagyományait ápolni és továbbadni a következő nemzedékeknek. 

Felidézte, hogy a zalai megyeszékhely református templomának építése nem volt egyszerű folyamat. Hosszú út vezetett az 1900-ban fiókegyházzá, majd 1926-ban anyaegyházzá válástól az 1939-es alapkőletételen át az 1942-es templomszentelésig. Világháború, Trianon, gazdasági világválság állt szemben a közösség szándékával, míg végül a templomépítők sikert arattak. 

Négy évtized után épült fel a templom és erősödött ezzel a szórványban élő gyülekezet is. A felszentelést követően azonban a háború keleten, majd itthon, a német és a szovjet megszállás, a nyilas rémuralom és a kommunista diktatúra következett - sorolta Gulyás Gergely. 

Mindezekkel együtt kiemelte: a kalotaszegi motívumokkal díszített templom épülete "megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen felkiáltójel volt" a terrorba süllyedő Rákosi-érában és a Kádár-korszakban is. "Menedék volt", ahol a legnehezebb időkben is meg lehetett találni az Istenhez vezető utat. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is kitért, hogy Zalaegerszeg jelentős fejlődésen ment át az utóbbi évtizedben. A világ élvonalába tartozó cégek települtek le, megújultak az utak és a közművek, a múlt hónapban pedig átadták a Mindszenty József bíboros nevét viselő múzeumot. 

"Zalaegerszeg közösségei erősödnek", a reformátusok élete és munkája is ennek bizonyítéka - összegezte Gulyás Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában