Súlyos hiba

2022.11.01. 14:31

Az amerikai nagykövet és a bírák találkozója beavatkozás az igazságszolgáltatásunkba

Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság elnöke aggályosnak tartja David Pressman és az OBT-tagok egyeztetését - írja a Mandiner. Az eset a bírói szervezeten belüli konfliktust is kiújította.

Forrás: Twitter

"Aggályosan tartom az ügyet. Hogyan lehetséges ez? Az Alaptörvényünk egyértelműen rendelkezik a bírák függetlenségéről. Egészen elképesztő, ami történt, ezt a lépést nem lehet másként, csak beavatkozásnak értelmezni a magyar igazságszolgáltatásba"

– jelentette ki sommásan a Mandinernek nyilatkozva Vejkey Imre, a parlament igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke. A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával találkozott, akik az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is.

Érdekesség, az OBT egyik állásfoglalásában is rögzítette, hogy a bírói Etikai Kódex az 1. cikke alapján, 

„a bíró az ítélkező tevékenysége során minden befolyástól mentesen jár el, érvényesítve a felekkel való egyenlő bánásmód elvét. Munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul. (…) A bírónak tartózkodnia kell a törvényhozó és végrehajtó hatalomhoz fűződő szükségtelen kapcsolatoktól és befolyásolástól oly módon, hogy ez kívülállók számára is nyilvánvaló legyen”.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában