Vasvári Csaba hithű baloldali

2022.11.03. 06:37

A követségi raportra rendelt bíró rendszeresen támadja a kormányt

A bírói függetlenség elnyomásával vádolta korábban a kormányt Vasvári Csaba, az egyik bíró, aki a múlt héten az Egyesült Államok budapesti nagykövetével egyeztetett – ismerteti a Magyar Nemzet. Az Országos Bírói Tanács tagja a 2006-os őszi események után is hitet tett a baloldal mellett, több megalapozatlan ítéletet is hozott, később pedig a Wikipédia oldalán elhallgatták Vasvári botrányos bírói tevékenységét.

Forrás: David Pressman/Twitter

A lap felidézi: az elmúlt hetek egyik legnagyobb közéleti botránya volt hazánkban, hogy Matusik Tamás és Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén tett látogatást. 

Megjegyzendő, hogy Vasvári részvétele a találkozón nem véletlen, hiszen a bírói tevékenysége a 2006-os események után erősen összefonódott a baloldallal, az elmúlt években pedig többször támadta hazánkat és a kormányt a külföldi sajtóban.

Vasvári, aki a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, az Országos Bírói Tanács sajtószóvivője nyilatkozott a The Guardian című liberális brit lapnak, amelynek hasábjain közölte azon véleményét, miszerint a „kormány beavatkozik a bíróságok munkájába”. Ebben az ügyben ifj. Tényi István, a közérdekű bejelentéseiről ismert jogász jelezte: ebben az ügyben az eljárást az Országos Bírósági Hivatalhoz (OBH) továbbították.

Botrányos ítéletek

Említésre méltó, hogy Vasvári Csaba bíró Wikipédia-oldalán hosszú ideig megtalálható volt egy szöveg, amely bár pontatlanságokkal, de jelezte, hogy a jogász súlyos ítéleteket és előzetes letartóztatásról szóló végzéseket hozott a 2006-os brutális rendőri erőszak idején.

A szövegrész többek között úgy szólt, hogy „a 2006. évi őszi budapesti zavargások – különösen az MTV-székház ostroma – után több száz ártatlant helyezett önkényesen előzetes letartóztatásba, kizárólag rendőri állítások alapján.

A gyanúsítottak többségét találomra fogdosták össze az utcáról vagy hurcolták el szórakozóhelyekről a rendőrök, majd rájuk fogták, hogy megtámadták őket.” Ez a bejegyzésrészlet aztán 2021-ben eltűnt Vasvári Wikipédia-oldaláról, ahova csak akkor került vissza, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy tisztára akarták mosni a bírót.

A Vasvári által előzetes letartóztatásba helyezettek elsöprő többsége szabadlábra került a másodfokú eljárásban, nagy részük ellen egyáltalán nem zajlott végül büntetőeljárás.

A legismertebb és legbotrányosabb ügy egy 23 éves egyetemista, Dukán Dániel pere volt, akire az ügyészség is csak felfüggesztett börtönt kért, Vasvári azonban perbíróként két és fél év letöltendőre ítélte, minden konkrét bizonyíték nélkül, csupán a Dukánt megverő rendőrök vallomásaira alapozva. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla végül felfüggesztettre csökkentette a büntetést.

Nyílt beavatkozás

Mint ismert, a múlt héten Twitter-üzenetben számolt be David Pressman amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai is. A Tűzfalcsoport információi szerint az ügy bírósági körökben megütközést keltett, a lap forrása úgy értékelte az esetet, mint durva beavatkozást a magyar igazságszolgáltatásba. A szakértők egyöntetűen elítélték a két bíró és az amerikai nagykövet közötti egyeztetést. 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában