Eltávolított Turul-szobor

2022.10.19. 14:52

Munkács volt polgármestere vádaskodik, Kárpátalja kormányzója értelmes párbeszédet sürget

Viktor Baloga, Munkács város volt polgármestere a Facebook-on rohant ki hazánk ellen, Magyarország kormányát egyenesen "Putyin legnagyobb európai szószólója/ügyvédje"-nek titulálta, azzal vádolta, hogy meg akarja szerezni Kárpátalját – adta hírül a Magyar Nemzet. A Kárpátalja.ma hírportál arról számolt be, hogy Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója megszólalt a Turul-szobor eltávolítása kapcsán, a döntést elhamarkodottnak nevezte, és megerősítette, hogy az ügyben továbbra is vizsgálódni fognak.

Itt még a munkácsi váron a turulszobor

Forrás: Shutterstock

Alaptalan vádaskodás

„A magyar kormány ma Putyin legnagyobb európai szószólója/ügyvédje. Folyamatosan arra törekszik, hogy megakadályozza az újabb szankciók bevezetését, vagy, hogy enyhítsen a már bevezetett szankciókon. A magyar uniós biztos szándékosan, minden lehetséges módon próbálja gátolni európai integrációnkat (...) Mondok mást is, ne adj Isten, ha Putyin nyerne – Kárpátalja egy része ilyen vagy olyan formában, lojalitásáért cserébe Magyarország irányítása alá kerülne" – írta a Facebook-bejegyzésében Munkács város 1998 és 1999 közötti polgármestere, Viktor Baloga.

Hogy ezt az állítását mire alapozta, arról viszont már csak ködös részletekkel szolgált. Konkrétum említése nélkül említette Magyarország miniszterelnökének e témában elmondott beszédét, „amire az interneten bárki rákereshet” – írja a Magyar Nemzet.

A cikk emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor  miniszterelnök számtalanszor beszélt már arról, hogy 

Magyarország tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és szuverenitását, 

valamint arra is, hogy a világháló bárki számára könnyen fellelhető az a felvétel is, amelyen

Szijjártó Péter ukrán kamerák előtt nonszensznek nevezte azt a vádat, hogy Magyarországon lehet egy olyan kormány, amely magáénak akarná Kárpátalját azért, mert ott többségében magyarul beszélnek az emberek. 

 

Viktor Baloga posztjában a munkácsi várban álló turulszobor ledöntését azzal magyarázta, hogy a turul a birodalmi ambíciók és a magyarok Kárpátalja egy részére történő betolakodásának szimbóluma – olvasható a cikkben, amelyet ITT lehet elolvasni. 

 

Mikita: Értelmes párbeszédnek kell történnie

Kárpátalja kormányzója, Viktor Mikita már sokkal higgadtabban nyilatkozott az eltávolított Turul-emlékmű kapcsán a megyei és országos sajtó képviselőivel tartott közvetlen találkozón, amelyről a Kárpátalja.ma hírportál számolt be. 

"Egy értelmes párbeszédnek kell történnie. Nem engedhetem meg, hogy ez valamiféle agresszív cselekvésként nyilvánuljon meg, sem az egyik, sem a másik irányba"

– fogalmazott a kormányzó, aki szerint az elmúlt napokban több szempontból is megvizsgálták az ügyet, és arra jutottak, hogy nem lett volna szabad ilyen hirtelen formában cselekedni: amikor a képviselők bejelentették a közösségi médiában döntésüket, már egy óra múlva végre is hajtották azt.

Mikita hozzátette: a világ felé azt kell mutatni, „hogy mi beszámítható emberek vagyunk”, továbbá „azt, hogy itt, az ország legnyugatibb részén, a háború ellenére is demokratikus folyamatok zajlanak”.

A kormányzó nyomatékosította, hogy az ügyben továbbra is vizsgálódni fognak.

“Hangsúlyozni szeretném, hogy szerintem is fontos, hogy legyen ukrán címer, de ennek megvalósításához bölcsebben is hozzá lehet állni. Ugyanakkor erővel nem lehet visszaállíttatni a szobrot. Hacsak nem annak érdekében, hogy a lebontást kezdeményező örömére szolgáljunk”

– kommentálta azt a tervezetet, mely szerint az eltávolított turulszobor helyére az ország címere kerülne.

A vezető szavai szerint az ilyen jellegű döntéseket, ami legyen az emlékmű felállítása vagy eltávolítása, különösen, ha történelmi jelentőségű épületekről van szó, mindenképp meg kell vitatni a helyi közösséggel, egy személyben nem lehet a kérdésben döntést hozni. Kijelentette, hogy az erőfitogtatás nem megoldás, békés kerekasztal-beszélgetésre van szükség, amelyen a kistérség képviselői is részt vesznek – írja a hírportál.

“Véleményem szerint az ukrán címer fontossága felette áll mindennek. De így meg is lehet őrülni, ha körbe fogunk rohangálni, és minden épületre címert fogunk akasztani. Ez nem a győzelmi hangulatról szól. Úgy gondolom, hogy aki ilyen harciasan áll hozzá a kérdéshez, annak jobb lenne a fronton érvényesítenie az elszántságát, ahol valóban harcolhat az országunk függetlenségéért, és majd, ha visszajött, akkor civilizált kommunikációt tud folytatni”

– idézte a kormányzót a Kárpátalja.ma cikke, amely arról is beszámolt, hogy a kormányzó hangsúlyozta azt is, hogy  

Ukrajna egy európai ország, „amely napról napra halad az európai integrálódás felé”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában