Virágzó üzletág

2022.09.30. 14:17

Elképesztő vagyont keresnek a migránsokon az embercsempészek (videó)

Egy bandavezér részletesen elmondta, hogy mennyit kér a migránsoktól azért, hogy Franciaországból Angliába vigye őket, továbbá arra is fény derült, hogy a francia hatóságok abszolút tétlenek az embercsempészekkel szemben.

Az SOS Méditerranée civil szervezet 2018. augusztus 13-án közreadott felvételén Európába igyekvő afrikai bevándorlók integetnek a szervezet munkatársainak, mielőtt felveszik őket a közelben várakozó Aquarius mentőhajóra a Földközi-tengeren augusztus 10-én

Forrás: MTI/EPA/SOS Méditerranée

Fotó: Guglielmo Mangiapane

Virágkorát éli a Franciaország és Nagy-Britannia közötti migránsáradat a La Manche-csatornán, soha annyi illegális átkelés nem volt még, mint az idén, derül ki a statisztikákból – írja cikkében a V4NA.

Az év eleje óta több mint harminckétezer migráns kelt át a két országot összekötő tengeri csatornán, ami már most több, mint a tavalyi évben regisztrált összes átkelés. Riporterek ügyfeleknek adták ki magukat, így sikerült szóra bírni az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító csempészhálózat fejét, egy albán férfit, aki részletesen beszámolt az általa vezetett banda működéséről.

Az Arany Oroszlán néven ismert férfi elmondása alapján igencsak jövedelmezőnek számít a migránsok gumicsónakokon való fuvarozása Franciaországból Angliába, ugyanis hetente több mint egymillió fontot keres vele.

A csempész arról is beszámolt, hogy a migránsoktól fejenként 4500 fontot kér egy fuvarért és azt a tájékoztatást adja nekik, hogy a brit hatóságoktól ételt és takarókat kapnak, valamint bármit, amire csak szükségük van.

Ezt követően – az ígéret szerint – egy táborba viszik és regisztrálják őket, és amennyiben nem állnak körözés alatt, akkor egy szállodában kapnak elhelyezést, ahonnan szabadon távozhatnak és oda mehetnek, ahova csak akarnak.

A cikkből az is kiderül, hogy a Franciaország északi részén lévő Dunkerque városában a vasút- és buszpályaudvarnak otthont adó Place de la Gare lett az Angliába tartó bevándorlók bázisa, a teret körülvevő olcsó szállodák tele vannak csónakra váró migránsokkal.

A környéken dolgozó taxisofőrök is ráálltak a migránsokkal kapcsolatos üzletágra, 30 euróért bárkit elvisznek egy illegális sátortáborba.

A csempész az üzlet anyagi részleteiről is beszélt az ügyfeleknek álcázott riportereknek, elmondása alapján a pénzt a londoni munkatársának kell adni, nem pedig neki francia területen.

Az albán férfinak sok kuncsaftja van, ez abból is látszik, hogy az újságírókkal folytatott beszélgetést a kávézóban egyszer meg kellett szakítania, hogy a másik asztalnál ülő klienseivel is váltson pár szót.

A szóban forgó csempészbandának olyan sok ügyfele van, hogy várólistát kellett készíteniük, melyen jelenleg hatszázan szerepelnek.

A Daliy Mail arról is beszámolt, hogy pár órával a találkozót követően a rendőrök elvitték a dunkerque-i kávézóban tartózkodó összes albán állampolgárt, köztük Arany Oroszlánt is, ám a férfit másnap reggel már szabadon is engedték, így zavartalanul folytathatta tovább az üzletet.

A férfi egy üzenetben közölte a riporterekkel, hogy a francia hatóságok semmit nem tehetnek vele, mivel megvannak az országban való tartózkodáshoz szükséges dokumentumai.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, mivel EU-tagjelölt államból származnak, az albán állampolgárok szabadon beléphetnek Franciaországba, és vízum nélkül 90 napig ott tartózkodhatnak – tette hozzá a lap.

A környéken azonban nem az albán maffiózó által üzemeltetett banda az egyetlen, több csempészhálózat is működik és egyre gyakoribbak a lövöldözéssel járó bandaháborúk is, hiszen mindenki védi a saját területét.

A két ország között folyó virágzó embercsempészetről tudnak a brit hatóságok és a politikusok is, a cikk megjelenését követően Tom Hunt parlamenti képviselő azt mondta, hogy rendkívül súlyos a helyzet.

Elmondása alapján egy egész üzletág áll az embercsempészet mögött és a bandák hatalmas összegeket keresnek, ezért életképtelenné kell tenni az általuk használt útvonalat és fel kell számolni az üzletet, a politikus szerint elrettentő intézkedésekre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában