Kevesebb egységesítés, több önállóság

2022.08.14. 15:40

Az Európai Néppárt agytrösztje szerint sem dolga az Európai Bizottságnak beavatkozni a tagállamok ügyeibe

Peter Hefele, az Európai Néppárt agytrösztjének, a Wilfred Martens Központnak az igazgatója kijelentette: Magyarország demokrácia, és a polgárai választották meg a vezetését. Az Európai Bizottságnak nem dolga beavatkozni a tagállamok ügyeibe.

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Diego Ravier

Hefele Magyar Nemzet adott nyilatkozatát Orbán Balázs, a miniszterelnök politika igazgatója idézte. Mint emlékeztetett rá, a bajor származású német közgazdász, aki az MCC Feszt előadójaként járt nemrég hazánkban, a lapnak hangsúlyozta, hogy 

Európában a politikai hatalom már nem csak Nyugaton összpontosul, hiszen új erőközpontok kezdtek kialakulni, az egyik éppen Kelet-Közép-Európában. 

Kitért arra is, hogy az Európai Néppártnak komolyan kellene foglalkoznia azzal a kérdéssel, hogy milyen Európában akarunk élni. 

A vezérelv a szubszidiaritás kell hogy legyen, azaz kerülni kell a túlzott európai egységesítést. 

Fontos ugyanis, hogy az olyan kulcsterületek mint az oktatás és a kultúra továbbra is a nemzetállamok kizárólagos hatáskörébe tartozzanak. 

 

Ahogyan Bajorország is ragaszkodik kulturális autonómiájához a szövetségi Németországon belül, úgy az Európai Unióban sem dönthet az Európai Bizottság kulturális kérdésekben, csakis a nemzetállamok

 

– emlékeztetett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában