Ukrán válság

2022.08.09. 06:46

A hadműveletek újabb kritikus szakasza következik, fókuszban Dél-Ukrajna – frissül (videó)

167. napja az életünk része az orosz–ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Magyarul beszélgetnek a kelet-ukrajnai fronton

– Hét harckocsi elindult az irányotokba!

– Értem, készülünk. Majd a tüzérség kezd dolgozni. Isten óvja a magyarokat!

A fenti párbeszéd a magyar határtól több ezer kilométerre, minden valószínűség szerint valahol a kelet-ukrajnai fronton zajlott le. Az erről szóló videót az ukrán vezérkar osztotta meg a Facebook-oldalán. „(Titkosított kommunikáció) Az Ungvári Egyetem professzora és kárpátaljai társai a területvédelmi alakulatoktól. A kutató nem csupán a lövészárokból tart előadásokat, hanem azt is tudja, hogyan kell információt továbbítani úgy, hogy az ellenség egy szót se értsen! Együtt győzni fogunk!” – írják bejegyzésükben.


Ezzel alighanem arra utaltak, hogy a felvételen a rádiót kezelő katona a kárpátaljai Fegyir Sándor, aki már többször szerepelt a hírekben. Például azzal, hogy az Ungvári Egyetem tanáraként még a lövészárokból is órát tart diákjainak. Máskor magyar nyelven mondott köszönetet Magyarország segítségéért.

Az ungvári helytörténész és turisztikai szakember, a megyei tanács képviselőjének ereiben magyar vér is csörgedezik, de ahogy a Maszolnak adott interjúban elmondta, magát kárpátaljai ukránnak vallja. A férfi a háború első napján, önként vonult be katonának, azóta a fronton harcol. 

Nincsenek meg az előfeltételei Putyin és Zelenszkij találkozójának

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden megismételte, hogy nincsenek meg az előfeltételei Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának. Ezzel Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadónak arra a kijelentésére reagált, hogy Zelenszkij részt vehet majd a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján, ha Putyin is jelen lesz.

Peszkov arra figyelmeztetett, hogy 

ha Bayraktar harci drónokat gyártó gyár létesül Ukrajnában, akkor az is a "demilitarizálás" célpontjává válik.

Amerikai rakéták és lőszerek megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz hadsereg tengeri indítású precíziós fegyverekkel csapást mért egy lőszerraktárra a Cserkaszi megyei Umanynál, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz és M777-es tarackokhoz való lőszert tároltak - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint több mint háromszáz HIMARS-rakéta és nagy mennyiségű, az M777-es ágyúkhoz való lőszer semmisült meg. Mint mondta, nagypontosságú, nagyhatótávolságú légirakéták megsemmisítették az ukrán légierő földalatti parancsnoki állását a Vinnica megyei Voronovici közelében. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán 14. gépesítettlövész dandár 2. zászlóalja elvesztette harcképességét és 340 halott és sebesült elvesztése után a megmaradt katonák elhagyták állásaikat.

Ukrajna csapatszállító járműveket kapott Törökországtól

Ukrajna ötven darab Kirpi típusú páncélozott csapatszállító járművet kapott Törökországtól - közölte kedden az ukrán sajtó.

Az összkerékhajtású, tizenkét katona szállítására alkalmas járműből további 150 szállítását várja a kijevi vezetés.

Törökország NATO-tagállam, de szoros kapcsolatot tart fenn mind Ukrajnával, mind Oroszországgal. Ankara ezért például közvetítő szerepet tudott játszani a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról szóló megállapodás létrejöttében a felek között.

Ukrajna nagyban támaszkodik nyugati szövetségesei katonai támogatására az orosz hadművelet közepette. Legfőbb fegyverszállítója az Egyesült Államok.

A Szentjánosbogár nevû ukrán felderítõ egység katonái kisteherautóval utaznak állásukba a dél-ukrajnai Mikolajivi területen húzódó orosz frontnál 2022. augusztus 8-án
Forrás: Jevhen Maloletka / MTI/AP

Robbanás történt egy krími katonai repülőtéren az orosz védelmi tárca szerint

Robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a félsziget nyugati partvidékén fekvő szaki repteret nem érte tűzhatás, a balesetben senki sem sérült meg, a repülőgépekben sem esett kár. Alekszej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője azt közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma ura a helyzetnek, a kiütött tűz körül öt kilométeres sávban mentőcsapatok biztosítják a helyszínt, hogy elkerüljék a sérüléseket a polgári lakosság körében.

A védelmi minisztérium szerint a robbanások helyi idő szerint 15 óra 20 perckor kezdődtek. A detonációk okának megállapítására vizsgálat indult.

Akszjonov cáfolta azt az értesülést, hogy Szakiban általános evakuálást rendeltek volna el. Bejelentette ugyanakkor, hogy a katonai objektum környékéről valóban telepítettek ki embereket. Oleg Korjukov, a Krím vezetőjének tanácsadója Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy mintegy 30 embert evakuáltak és hamis hírnek minősítette azt a közösségi médiában terjedő hírt, miszerint a félszigeten rendkívüli állapotot vezettek be.

Alekszandra Kiszeljova helyi lakos az RT orosz hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy 13 erős és számos kisebb robbanást hallott.
Speciális légzőkészülékeket adományoznak Ukrajnának

A Unitaid globális egészségügyi segélyszervezet 220 speciális, hordozható légzőkészüléket adományoz Ukrajnának. Az eszközök segíthetnek a koraszülöttek életének megmentésében az elektromos áram nélkül működő kórházakban.

Több mint 10 millióan menekültek el Ukrajnából

Az ENSZ menekültügyi szervezete a holnapján azt írta, a háború kezdete óta több mint 10,5 millió ember lépte át a határt Ukrajnából.

Megsemmisítettek egy ukrán lőszerraktárt

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők megsemmisítettek egy lőszerraktárt Uman közelében, ahol többek közt amerikai gyártmányú HIMARS rakétákat tartottak az ukránok.

Törmeléket szed össze ukrán rendőr Harkivban 2022. augusztus 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét.
Fotó: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij

Oroszország: irracionális Zelenszkij követelése

A Kreml elutasítja Zelenszkij orosz beutazási tilalmára vonatkozó javaslatát. Az ukrán elnök korábban arra szólította fel a nyugati országokat, hogy tiltsák meg az orosz állampolgárok beutazását.

Az oroszokat rá kell kényszeríteni, hogy a saját világukban éljenek, amíg nem változtatják meg a filozófiájukat. Bármilyen orosz is... menjenek Oroszországba!

– mondta az ukrán elnök.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta,

a javaslat irracionális, és Európának el kell döntenie, hogy „ki akarja-e fizetni Zelenszkij szeszélyeinek számláit”. Mint mondta, nincs esély arra, hogy az oroszokat elszigeteljék a világ többi részétől.

Hadgyakorlatba kezdett Fehéroroszország

Fehéroroszország, ahol az orosz csapatok közös gyakorlatokat tartottak, mielőtt februárban megindították az offenzívát Ukrajnában, bejelentette, hogy augusztusban hadgyakorlatot tart – írja a Guardian.

A Reuters jelentése szerint a védelmi minisztérium azt közölte, hogy a gyakorlatok közt éles lövöldözés is lesz, és két szakaszban zajlanak majd:

először augusztus 9-től 11-ig Fehéroroszországban, majd az oroszországi Ashuluk kiképzőbázison augusztus 22. és 25. között.

Az Ashuluk bázis a Kazahsztánnal és a Kaszpi-tengerrel határos dél-oroszországi Asztrahán régióban található.

Három civil meghalt Donyeckben

Pavlo Kirilenko helyi kormányzó azt mondta, az embereket Csasohov Jarban, Novoszelivka Persában és Marinkában ölték meg. Rajtuk kívül 19-en sérültek meg hétfőn.

Több mint 9000 civil épület semmisült meg Nyikolájevben

A helyi hatóságok szerint 5870 lakóház, 320 oktatási intézmény, 65 egészségügyi intézmény, 131 kulturális intézmény és 106 ipari vállalkozás semmisült meg vagy károsodott az orosz támadásokban.

Orosz veszteségek az ukránok szerint

Az ukrán fegyveres erők azt állítják, hogy a háború kezdete óta több mint 42 ezer orosz katona meghalt, valamint megsemmisítettek több mint 1800 orosz tankot, 223 repülőt és közel 200 helikoptert. Az adatokat független hírforrás nem erősítette meg.

Orosz rakétákat semmisített meg Ukrajna légvédelmi rendszere

Oroszország négy Kalibr cirkálórakétát lőtt Odesszára, az ukrán légvédelmi rakétaegységek mindegyiket lelőtték. Az orosz rakéták értéke 26 millió dollár volt – írja a Forbesra hivatkozva a Kyiv Independent.

Zelenszkij felszólította a nyugati országokat, hogy ne engedjenek be oroszokat

Volodimir Zelenszkij arra szólította fel a nyugati országokat, hogy tiltsák meg minden orosz állampolgár beutazását. Az ukrán elnök a Washington Postnak adott interjújában azt mondta, hogy az Oroszország elleni legfontosabb szankciók a határok lezárása lenne, „mert az oroszok elveszik valaki más földjét”. Azt mondta, az oroszoknak „a saját világukban kell élniük, amíg meg nem változtatják filozófiájukat”.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából

Magyarországra hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 6676, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5853 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 257 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 276 ember, köztük 86 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Bombázzák az oroszok Nikopolt

Rakétavetőkkel lőtték az oroszok a várost kedd hajnalban – jelentette be Jevhen Jevtusenko , a helyi katonai közigazgatás vezetője. 

Orosz hadműveletek Dél-Ukrajnában

Az orosz tüzérség Dnyipropetrovszk, Mikolajiv és Odessza területét támadja – írja legfrissebb jelentésében az amerikai háborús tudományok intézete (ISW). A jelentés tartalmazza azt is, hogy az oroszok nem tudták újranyitni a Dnyeperen átívelő Antonivszkij hídat, mivel azt az ukránok újra támadták. 

Lőszerutánpótlást kap Ukrajna

Az 1 milliárd dolláros amerikai segélycsomagban HIMARS rakétavetőkhöz szükséges lőszerek, tüzérségi rendszerek, aknavető rendszerek és a hozzájuk való lőszerek is vannak.

Ukrajnában épít dróngyárat a török Bayraktar

A Bayraktar harci drónokat gyártó török vállalat jelenleg Ukrajnában épít gyárat – közölte Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete.

Egymást vádolják a háborús felek az atomerőmű elleni támadásokkal

Normális üzemmódban működik a múlt hét végén tűz alá került zaporizzsjai atomerőmű – közölte hétfőn Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye oroszbarát közigazgatásának vezetője az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. Vasárnap Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. Az Interfax szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. Az Enerhoatom ukrán állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn az ukrán hadsereget vádolta meg azzal, hogy csapásokat mértek az atomerőműre, aminek szavai szerint katasztrofális következményei lehetnek hatalmas területekre nézve, beleértve európai régiókat is.

Borítókép: Ukrán katona a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. augusztus 5-én / MTI / AP / David Goldman

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában