Parlament

2022.08.08. 15:38

A baloldal a bevezetésétől kezdve támadta a rezsicsökkentést

Egy óráig sem tartott az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés, ahol katatörvény eltörlését, illetve a „rezsiemelés" megszüntetését akarták elérni. A kormány már az ülés előtt bejelentette, hogy azon nem vesz részt, mert hiteltelennek tartja az ellenzék indokait. – A baloldal a háborús válság időszakában sem támogatta a magyar családok védelmét szolgáló intézkedéseket, a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést, a kata adónem bevezetését pedig meg sem szavazták – hangsúlyozta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés az ellenzéki pártok kezdeményezésére, amelyek elsősorban katatörvény eltörlését szerették volna elérni. A baloldal ugyanakkor a rezsiemelés „megszüntetéséről”, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat is beterjesztett a Ház elé – írja a Magyar Nemzet.

Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője már a múlt héten közölte, hogy pártja nem vesz részt a rendkívüli ülésen, így az várhatóan nem lesz határozatképes. Hétfőn reggel ugyanakkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ is közölte, hogy azon a kormány képviselői sem vesznek részt.

Ezzel kapcsolatban alapvető körülmény, hogy a baloldal a háborús válság időszakában sem támogatta a magyar családok védelmét szolgáló intézkedéseket

– olvasható közleményükben.

Ebben emlékeztettek: az ellenzéki pártok a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést, és a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék, a kata adónem bevezetését meg sem szavazták.

„Adócsökkentést szorgalmaznak, azonban a jövő évi költségvetéshez összesen 3200 milliárd forint nagyságrendű adóemelési javaslatot nyújtottak be. Emelnék többek közt a társasági adót és a személyi jövedelemadókat is” – sorolták. Hozzátették: „mindezt súlyosbítva erőteljesen kampányoltak azon szankciók mellett, amelyek az energiaár-emelkedések fő okozói, és már most óriási terheket rónak az európai gazdaságra”.

„Ilyen előzmények után hiteltelennek tartjuk a rendkívüli üléssel kapcsolatos kezdeményezésüket, ezért a kormány képviselői nem vesznek részt rajta” – írta a tájékoztatási központ.

A rendkívüli parlamenti ülés ennél fogva egy óráig sem tartott, amelyen csak a baloldali képviselők ismételték meg szokásos kommunikációs paneleiket napirend előtti felszólalásaikban.

Kanász-Nagy Máté (LMP) bírálta a kormányt, amiért megkönnyíti a fakitermelést, szerinte ezzel környezetünk pusztítása egy újabb fázisba léphet. A politikus többek között a Paks 2 beruházás leállítását, a szélenergia engedélyezését sürgette.

Berki Sándor (Párbeszéd) brutális megszorításokat emlegetve azt hangoztatta: a háborús infláció, Brüsszel öngyilkos szankciós politikája, „meg a többi habonyi szóvirág” csak arra szolgál, hogy a kormány elfedje, hogy az összes igazán komoly stratégiai döntése hibás volt.

Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy a jelenlegi és a 2010 előtti kormányok egyaránt felelősek a kialakult helyzetért, aminek az alapja mégis az, hogy „a DK és az MSZP elődpártja” 20 milliárd dolláros államháztartási hiányt hagyott maga mögött. Toroczkai a multinacionális vállalatok helyett a magyar kisvállalkozások támogatását, védelmét sürgette.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a kormány erkölcsileg megbukott az egész ellenzéki szavazótábor szemében. A baloldali politikus az energiaválságról szólva elmondta, hogy szerinte túlzott energiafogyasztásra kényszerülnek a családok, majd a rezsicsökkentést érintő változásokat támadta.

A Momentum részéről a pártelnök-frakcióvezető Gelencsér Ferenc úgy vélte, hogy káoszkormányzás zajlik és szerinte a kabinet a magyar családok védelméről beszél, ám folyamatosan ellenük cselekednek. Továbbá Gelencsér szerint az üléstől távol maradó kormánypárti képviselők nem menekülhetnek a felelősségre vonás elől.

Z. Kárpát Dániel a felszólalásában a baloldal egyik rendszeres tervének, az áfacsökkentésnek a megvalósításáról értekezett. A Jobbik politikusa szerint a rezsiszámla, a tűzifa és az alapvető élelmiszerárak tekintetében lenne szükség változtatásra.

„Magyarországnak nincs felelős kormánya, de van felelős ellenzéke” – ezt állította a kormánypárti politikusok távolmaradására utalva Arató Gergely. A Demokratikus Koalíció politikus leszögezte– mint azt a pártelnök Gyurcsány Ferenc hetek óta hangoztatja –, hogy „készülnek”. A Gyurcsány-párt politikusa hangot adott annak, hogy a baloldal elszánt ahhoz, hogy a magyar polgárokról gondoskodjon.

Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter sem ment el az ülésre

Tizenhárom baloldali képviselő, köztük Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter sem jelent meg az általuk kezdeményezett hétfői rendkívüli parlamenti ülésen. Csupán 47-en szavazták meg hétfőn a napirendet, de ebben négy mi hazánkos képviselő is szerepelt

olvasható az Origo cikkében.

Itt van a pontos lista, kik nem vettek részt az általuk kezdeményezett rendkívüli ülésen:

  1. Gurmai Zita (MSZP)
  2. Gyurcsány Ferenc (DK)
  3. Hiller István (MSZP)
  4. Jakab Péter (Jobbik)
  5. Jámbor András Imre (Párbeszéd)
  6. Komjáthi Imre (MSZP)
  7. Mellár Tamás (Párbeszéd)
  8. Molnár Zsolt (MSZP)
  9. Sas Zoltán (Jobbik)
  10. Sebián-Petrovszki László (DK)
  11. Tordai Bence (Párbeszéd)
  12. Tóth Bertalan (MSZP)
  13. Vajda Zoltán (MSZP)

Borítókép: Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2022. augusztus 8-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában