Ukrán válság

2022.07.08. 07:08

Véres harcok Kelet-Ukrajnában, új irányt vesz az orosz offenzíva – frissül (videó)

135. napja dúl a testvérháború az ukránok és oroszok között.

Cikkünk frissül!

Egy ukrán tisztviselő gabonamezők felgyújtásával vádolja az oroszokat

Egy ukrán tisztviselő azzal vádolja az oroszokat, hogy gabonaföldeket gyújtanak fel az ország délkeleti, orosz ellenőrzés alatt álló részén, Zaporizzsja régióban.

Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője egy Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet a gabonamezők felgyújtására, azzal vádolva Oroszországot, hogy nem törődik a globális élelmiszerválsággal és emberek millióit sodor veszélybe – írja a The Guardian.

Az USA újabb négy HIMARS-rakétarendszert küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok további négy HIMARS-rakétarendszert küld Ukrajnába – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő pénteken.

Ezzel 12-re emelkedik összesen az Ukrajnának adott HIMARS-rakétarendszerek száma.

A tisztviselő szerint az első nyolc különösen hasznos volt, amikor az ukrajnai Donbaszban az orosz erők elleni harcok lényegében tüzérségi párbajjá alakultak.

Az Egyesült Államok további katonai felszereléseket és ellátmányt is küld Ukrajnának, többek között tüzérségi lőszert, katonai járműveket és pótalkatrészeket is az eddig leszállított eszközökhöz – írja a The Guardian.

Zelenszkij meglátogatta a fronton harcoló ukrán katonákat

Látogatást tett a dnyipropetrovszki régióban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és meglátogatta a fegyveres erők előretolt állásait – közölte pénteken az elnöki iroda sajtószolgálata.

A közlemény szerint az államfő beszélgetett a katonákkal és többüket kitüntette. Zelenszkij a Krivij Rih-i járásban egyeztetést tartott a helyi hatóságokkal a térség, illetve a csapatok helyzetéről.

Az elnök szerint a városoknak a hadiállapot ellenére hatékonyan kell működniük, és gondoskodni kell arról, hogy teljes mértékben el legyenek látva élelmiszerekkel és gyógyszerekkel.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter egy online tartott ukrajnai konferencián kijelentette, hogy jelenleg körülbelül egymillió „egyenruhás” vesz részt Ukrajna védelmében.

Kifejtette, hogy a mozgósítások nyomán jelenleg az ukrán hadseregben legfeljebb 700 ezren, a nemzeti gárdánál 90 ezren, a határőrségnél 60 ezren, a rendőrségnél pedig százezren teljesítenek szolgálatot.

Ukrajnában júniusban 21,5 százalékra nőtt az infláció

Ukrajnában júniusban 21,5 százalékra nőtt az infláció, szemben az egy hónappal korábbi 18 százalékkal.

Az emelkedés, amely 2016 márciusa óta a legmagasabb, az orosz–ukrán háború miatt korlátozott üzemanyag és élelmiszerbeszerzés megnövekedett költségeivel magyarázható.

Ukrán ejtőernyősök 12 orosz tankot semmisítettek meg egy rajtaütésben

Ukrajna szerint a hadsereg ejtőernyősei csütörtökön az ország keleti részében rajtaütöttek a támadó orosz erőkön.

A művelet során az orosz páncélosok megpróbáltak áttörni az ukrán vonalakon, de a védők felkészültek rájuk, és NLAW és Javelin páncéltörő fegyverekkel 12 tankot és több páncélozott harcjárművet megsemmisítettek

írja a Sky News.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint ezután a támadó alakulat visszavonult.

Ukrán vezérkar: Az orosz hadsereg Artemovszk és Szeverszk irányába indított offenzívát

Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg a Donyecki területen található Artemovszk (Bakhmut) és Szeverszk (Siverks) városok közelében lévő Vesela Dolyna és Spirne falvak irányába próbál offenzív műveleteket végrehajtani.

Az ukrán tájékoztatás szerint az orosz hadsereg a Szeverszk közelében lévő Verkhnyokamyanske falunál részleges sikert ért el.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg kifosztotta Mariupol múzeumait

Mariupol városi tanácsa szerint az orosz katonák minden értékes kiállítási tárgyat elvittek a város múzeumaiból.

Az ukrán tisztviselők szerint a történelmi és művészeti múzeumokat kifosztották az orosz katonák, az intézményeket pedig „megsemmisítették”

írja a Sky News.

Zelenszkij: Oroszország nem hagy fel egész Ukrajna elfoglalásának tervével

Oroszország állandóan változtatja üzeneteit Ukrajnában indított háborújának terveiről, de Vlagyimir Putyin elnök nem tett le arról a szándékáról, hogy elfoglalja az egész országot – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken.

Folyamatosan szállták meg államunkat: először politikailag, aztán a Krím félszigeten, majd a Donyec-medencében, utána egy teljes körű invázióban. Ez alapján Oroszország tervei között egyaránt szerepel a politikai vezetés megváltoztatása és egész Ukrajna megszállása. Teljesen biztosak vagyunk benne

– fogalmazott az államfő.

Kijelentette, hogy azért sem hisz Moszkvának, mert állandóan változtatja a retorikáját.

Először azt mondták, hogy nincsenek a Krímben, aztán elismerték. Majd azt mondták, hogy nincsenek keleten, aztán elismerték. Azt is mondták, hogy csak gyakorlatokat tartanak Ukrajna határai közelében, és nem lesz invázió, de ez is másképp volt. Ezért nem hisszük, hogy a tervük csak Luhanszk vagy Donyeck régiókra terjed ki. Terveiket és térképeiket megtaláltuk lezuhant pilótáiknál és elfogott katonáiknál. Voltak foglyok, akik elmondták, azt a parancsot kapták, hogy 2-3 napon belül foglalják el Kijevet

– fejtette ki az elnök.

Egy ember meghalt és 13 megsebesült az ukrán ellencsapásokban Donyeckben

A Donyecki Népköztársaság szerint az ukrán hadsereg támadásaiban az elmúlt 24 órában egy ember meghalt és további 13 pedig megsebesült a szeparatista állam területén – írja a The Guardian.

Zelenszkij: az energiaválság Oroszország kísérlete Ukrajna elpusztítására

Az energiaválság Oroszország Ukrajna elpusztítására tett kísérlete – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő pénteken a szlovén parlamentben, hozzátéve, hogy Kijev villamosenergia-exporttal próbálja mérsékelni az európai gázhiányt. Oroszországnak az Európai Unió is célpontja, de a szervezet meg tudja védeni magát – mondta az ukrán elnök videón közvetített beszédében.

A szlovén törvényhozásban – az Ukrajna támogatására rendezett eseményen – először Urska Klakocar Zupancic házelnök szólalt fel, aki elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy személyesen is üdvözölheti Zelenszkijt. „A háború kezdete óta Szlovénia azon országok oldalán áll, amelyek a leghatározottabban elítélték a független és szuverén Ukrajna elleni (orosz) támadást” – mutatott rá a házelnök.

Zelenszkij jelezte: a megtiszteltetés kölcsönös, és egyben köszönetet mondott minden európai országnak, amely támogatja Ukrajnát azon erőfeszítéseiben, hogy felszabadítsa az országot az orosz megszállás alól. „Köszönöm a szlovén nemzetnek, köszönöm nagy és bátor szíveteket” – fogalmazott. Moszkva továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza Ukrajna előrehaladását – mondta az ukrán elnök, de hozzátette: „Oroszországnak fogy az üzemanyaga ahhoz, hogy továbbra is ezen az úton haladjon”.

Orosz lőszerraktárt semmisítettek meg a herszoni régióban

Ukrajna orosz lőszerraktárt semmisített meg pénteken a herszoni Nova Kakhovkában – jelentette be Szerhij Hlan, a terület kormányzójának tanácsadója. Az ukrán hadsereg szerint az oroszok több tucat katonát és jelentős fegyverzetet vesztettek.

Drónról dobnak le bombát egy harcjárműre

Orosz tüzérségi támadás Szeverszkben

Lőszer-és üzemanyagraktár ég Donyeckben

Jelentések szerint a megszállt Donyeck Kujbisevszkij kerületében lévő Topaz gyár területét érte találat. Úgy tudni lőszer- és üzemanyagraktárak gyulladtak ki az üzem területén.

Hét civil meghalt, 21 megsebesült a donyecki régióban

Több települést ért orosz támadás tegnap, ezekben hét civil meghalt, 21 megsebesült – közölte Pavlo Kirilenkó kormányzó. Az érintett települések Kramatorszk, Szlovjanszk, Avdivka, Sziverszk, Pokrovszk és Orlivka.

Brit Harpoonokat lőttek ki az oroszok Odesszában

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisített két, britek által szállított Harpoon hajóelhárító rakétarendszert Odesszában. (Reuters)

Megindult az orosz offenzíva Szeverszk felé

Liszicsanszk bevétele után helikopterek, tüzérség, tankok haladnak a soron következő város irányába.

Négy halott, kilenc sebesült a harkovi régió bombázásában

Négy ember meghalt és kilencen megsebesültek a Harkivi területet ért tegnapi támadásokban, de az éjszaka további ágyúzás nélkül telt el - közölte Oleh Szinyehubov, a régió ukrán kormányzója.

Lavrov: Oroszországnak nincs miről beszélnie a Nyugattal

Ha a Nyugat nem tárgyalásokat akar, hanem Ukrajna győzelmét Oroszország felett a csatatéren, akkor valószínűleg egyszerűen nincs miről tárgyalni a Nyugattal, mert ez nem teszi lehetővé, hogy Ukrajna továbblépjen a békefolyamat felé – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-ak külügyminisztereivel folytatott pénteki találkozóját követően.

Oroszország viszont kész tárgyalni Ukrajnával és Törökországgal a gabonáról, de nem világos, hogy mikor kerülhet sor ilyen tárgyalásokra – írta az orosz Ria hírügynökség.

Itt támadhat az orosz haderő

Az Egyesült Királyság szerint Oroszország a Sziverszk elleni támadásra koncentrál, felszerelést összpontosít a frontvonalra Sziverszk irányába, a jelenlegi orosz frontvonaltól mintegy nyolc kilométerre nyugatra – közölte a brit védelmi minisztérium. Az orosz erők valószínűleg szünetet tartanak, hogy feltöltődjenek, mielőtt újabb támadó hadműveletekbe kezdenének a donyecki régióban – áll a védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében. A minisztérium hozzátette, hogy reális esély van arra, hogy Oroszország közvetlen taktikai célja Sziverszk lesz, miközben erői megpróbálnak előrenyomulni a legvalószínűbb műveleti cél, Szlovjanszk-Kramatorszk felé.

Kanada még a nyáron 39 páncélozott járművet küld Ukrajnába

Anita Anand kanadai védelmi miniszter közölte, hogy Kanada még a nyár folyamán 39 páncélozott harci támogató járművet küld Ukrajnába. Az amerikai General Dynamics kanadai üzemében gyártott járművek mentőautóként, karbantartási és mentőjárműként, illetve csapatok szállítására használhatók – írja a Reuters.

Lángol egy orosz lőszerraktár Donyeckben – videó

Felrobbant egy épület a donyecki Shaktarszkban, több Telegram csatorna szerint egy orosz lőszerraktárt ért találat péntek reggel.

Az orosz ügyészség börtönbüntetést kért egy ellenzéki aktivistára

Alekszej Gorinovot akár 15 év börtönre is ítélhetik, mert „tudatosan hamis információkat" terjesztett az orosz hadseregről. Gorinov a városi tanács márciusi ülésén bírálta Moszkva ukrajnai katonai akcióit.

Éhségkatasztrófa fenyeget

Az ENSZ éhségkatasztrófára figyelmeztetett az ukrán gabonával szembeni orosz blokád miatt. Patrick Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának igazgatója azt mondta, hogy az elkövetkező két évben robbanásszerű éhségkatasztrófa várható, és sürgősen fel kell oldani a blokádot az oroszok által csapdába esett 25 millió tonna ukrán gabonára vonatkozóan. Az ENSZ szerint közvetlenül az ukrán válság miatt 45 országban mintegy 50 millió ember már csak egyetlen lépésre van az éhínségtől.

Átmeneti enyhülés

Külföldi elemzők szerint Oroszország átmenetileg enyhítheti kelet-ukrajnai offenzíváját a Putyin elnök által elrendelt „műveleti szünetben", miközben erői új támadásra próbálnak összeállni. Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) szerint az orosz erők szerdán nem értek el értékelhető területi nyereséget Ukrajnában, „a háború 133 napja óta először".

Lakónegyedet ért rakétacsapás Kramatorkszban

Donyeck ukrajnai kormányzója szerint legalább egy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek egy lakónegyedet sújtó Kramatorszk elleni rakétacsapásban. „Ez egy szándékos támadás a civilek ellen” – állította Pavlo Kirilenko, hozzátéve, hogy ez addig nem áll le, amíg meg nem állítják az oroszokat.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. július 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 7066 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6251 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az ORFK. A rendőrség 295 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 7-én 34 ember, köztük 17 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Megint ágyúzták Harkovot

Három ember meghalt és további öt megsebesült, miután az orosz erők rakétákkal lőtték ki Harkovot – közölték tisztviselők. Oleh Szinyehubov regionális kormányzó azt mondta, hogy az északkelet-ukrajnai város egyik kerületét ágyúzták csütörtökön.

Az oroszok azt állítják, megölték a Kígyó-szigeten lévő katonákat

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy megöltek ukrán katonákat, akik megpróbálták kitűzni Ukrajna zászlóját a nemrégiben visszafoglalt Kígyó-szigeten. Az odesszai hatóságok megerősítették, hogy rakéták csapódtak be a szigetre, és az oroszok két gabonahangárt is megsemmisítettek a régióban, amelyekben mintegy 35 tonna gabona volt. Ukrajna cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint katonái közül valaki meghalt.

Ismét ukrán zászló leng a Kígyó-szigeten

A háború kezdetén az oroszok által elfoglalt Kígyó-szigeten ismét kitűzték Ukrajna zászlaját. Az apró, de stratégiailag fontos sziget akkor vált híressé, amikor nyilvánosságra került az a hangfelvétel, amin az egyik ukrán határőr melegebb éghajlatra küldi a sziget közelében feltűnt orosz hadihajót. Az orosz csapatok a múlt hónapban hagyták el a szigetet saját állításuk szerint azért, hogy ezzel bizonyítsák jószándékukat és hogy újraindulhasson az ukrán gaponaexport a Fekete-tengeren. Ukrajna ezzel szemben azt állítja, hogy két hónapig tartó, több katonai és hírszerzési egység összehangolt munkáját követelő művelet során szerezték vissza a felügyeletet a Kígyó-sziget felett.

Több fegyver, gyorsabb befejezés

Minél nagyobb az Ukrajnának juttatott védelmi segély, annál hamarabb ér véget a háború a mi győzelmünkkel, és annál kisebbek lesznek a világ összes országának veszteségei a demokratikus társadalmakra nehezedő orosz nyomás miatt - fogalmazott éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy Kijevben találkozott az Egyesült Államok Kongresszusának képviselőivel – Lindsey Graham és Richard Blumenthal szenátorokkal. Ők a szerzői annak az állásfoglalásnak, amely felszólítja a külügyminisztériumot, hogy ismerje el Oroszországot a terrorizmust támogató államként.

Ukrajna személyes hálával tartozik Boris Johnsonnak

Pártelnöki és miniszterelnöki lemondása után Boris Johnson brit kormányfő telefonon beszélt Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök megköszönte a háború kezdete óta rendíthetetlen támogatást. Zelenszkij úgy fogalmazott: az ukránok személyes hálával tartoznak Boris Johnsonnak az eddigi kiállásáért, ugyanakkor az államok közötti kapcsolatoknak nem szabad megváltozniuk csak azért, mert a hatalmi körökben személyi változások lesznek. 

Borítókép: SERGEY BOBOK / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában