Muravidéki magyarság

2022.07.15. 22:05

Novák Katalin: az egyén csak közösségben lehet igazán erős

Átadták Lendván a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség új székházát.

Novák Katalin magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök jelenlétében adták át pénteken Lendván  az MMÖNK új székházát.

Az eseményen a kétnapos hivatalos szlovéniai látogatásának záró programjaként részt vevő Novák Katalin felidézte, hogy voltak idők a 20. században, amikor büntetésre számíthattak, akik magyar anyanyelvükön szólaltak meg.

Ezek az idők elmúltak, és Európa békés egyesülésével lehetőséget kaptunk és teremtettünk arra, hogy újjáépítsük a nemzetünket összetartó kereteket

– tette hozzá.

HORVÁTH Ferenc; PAHOR, Borut; NOVÁK Katalin
Novák Katalin magyar (k) és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök (j), valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke (b) átvágja a nemzeti színű szalagokat az MMÖNK új székházának avatásán a szlovéniai Lendván 2022. július 15-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin elmondása szerint a muravidéki magyaroknak sok szempontból jobb a helyzetük, mint nemzettársaiknak a környező országokban: garantált parlamenti képviseletük van, biztosítottak nyelvi jogaik, oktatásuk és kulturális önrendelkezésük.

Nem egyértelmű azonban, hogy a jobb körülmények könnyebbé teszik a magyar közösségek megmaradását, mindez személyes döntéseken múlik – figyelmeztetett a magyar államfő.

Mint hangsúlyozta, hivatalba lépésekor vállalta, hogy kiáll a magyarok érdekeiért a határokon túl is, ezt a vállalást pedig azóta is napról napra megerősíti.

Magyarország kormánya ennek az épületnek a felújításával járul hozzá, hogy Lendva szépüljön – mondta el Novák Katalin, hozzáfűzve: a székház a muravidéki magyarság új központja lehet.

Borut Pahor arról beszélt, hogy a szlovénok és a magyarok a történelem szerencsés időszakát élvezhetik, hiszen szuverén államokban élhetnek, miközben a rábavidéki szlovén nemzeti közösség és a muravidéki magyarság összeköti a két országot.

Mi, szlovénok és magyarok büszkék vagyunk nemzeti identitásunkra, amelyet ápolni kell a nagy közös hazában, Európában is

– fogalmazott a szlovén államfő, hangsúlyozva: a történelmi tapasztalatok is bizonyítják, hogy az együttélés az identitás megőrzője.

Közös történelmünk legjobb időszakát kötelességünk úgy ápolni, hogy átadhassuk gyermekeinknek örökségül – emelte ki Borut Pahor.

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke köszönetet mondott Borut Pahornak, amiért köztársasági elnökként és korábban miniszterelnökként is mindig fontosnak tartotta a nemzeti kisebbségek ügyét, Novák Katalinnak pedig azért, mert a szomszédos országok közül elsőként Szlovéniába tett hivatalos látogatást.

Gyerekek a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új székházának avatásán a szlovéniai Lendván 2022. július 15-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A székház átadásával a közösség régóta dédelgetett álma vált valóra – hangsúlyozta Horváth Ferenc, hozzátéve: a magyar kormány támogatásával megvalósult beruházás célja, hogy összekösse a muravidéki magyarokat, segítsen megőrizni örökségüket.

Novák Katalin pénteken Ljubljanában megkoszorúzta a Háborúkban elesett áldozatok emlékművét, ezt követően megbeszélést folytatott Borut Pahorral, utána pedig Robert Golob szlovén miniszterelnökkel, majd Urska Klakocar Zupancic házelnökkel tárgyalt.

Lendvában a székház átadása előtt a magyar és a szlovén államfő a rábavidéki szlovén nemzeti közösség és az MMÖNK képviselőivel találkozott.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új székházának avatásán a szlovéniai Lendván 2022. július 15-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában