Új párt?

2022.07.17. 09:57

Jakab Péter előkészítette a Jobbik újabb szakadását (videó)

Elindította saját új közösségi médiás oldalát a bukott pártelnök.

– Kövesd te is a Nép pártján oldalát, csatlakozz! – hívja harcba követőit Jakab Péter új oldalán – írja a Magyar Nemzet

A Nép Pártján nevű Facebook-oldalt pénteken aktiválták, 

a Jobbik bukott elnöke ezzel készítheti elő pártja újabb szakadását.

Emlékezetes, a Jobbik a 2018-as választási vereség után is kettészakadt, akkori miniszterelnök-jelöltjük Vona Gábor már a parlamentbe se ült be, távozott a politikából. A megüresedett elnöki székért akkor Sneider Tamás és Toroczkai László szállt versenybe, a tagság az előbbi jelölt mellett döntött. 

Toroczkaiék ezt követően először a párton belül alapították meg Mi Hazánk nevű platformjukat, majd el is hagyták a Jobbikot, 2022-ben pedig immáron saját listájukkal jutottak be a parlamentbe. 

Jakab Péter a Jobbik 2022-es választási bukásának arca volt. A Sneider Tamást követő pártelnök már az előző ciklusban is jócskán leszalámizta pártját; többek között elődjét is kiszorította a Jobbikból.

Jakab az első pofont a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán kapta, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben még a második fordulóba sem tudott bejutni annak ellenére, hogy ötből három jelölt is továbbjuthatott (Jakabot Márki-Zay Péter ütötte el a harmadik helytől). 

A baloldali összefogásba beterelt Jobbik ezek után a későbbi közös miniszterelnök-jelölt mögé sem tudott őszinte lelkesedéssel odaállni, Jakab Péter többször kritizálta az őt a miniszterelnök-jelölti háziversenyben felülmúló Márki-Zay-t. 

A választási eredmények láttán a baloldal azonban pont a Jobbik egykori szavazóit kezdte el hiányolni, ezzel magyarázván történelmi bukást. 

Jakab Péter ezzel két tűz közé került, és bár a tagság egy következő tisztújításon újraválasztotta elnöknek, egy hónapon belül lemondott a pártelnöki posztról.

A 400 ezer követővel rendelkező Facebook-oldaláról a jobbikos politikus ezután eltüntette a Jobbik logóját, és azt kezdte el hangsúlyozni, hogy ő továbbra is a nép pártján áll. Elképzelhető, hogy ezen magyarázat mentén hamarosan pártjából is távozik, kérdéses, mennyien követik majd a bukott pártelnököt.

Borítókép: Jakab Péter még a Jobbik vezetőjeként kampányol Kőbányán Arató Gergely DK-s politikussal, és az őt később kritizáló Szilágyi Györggyel (Jobbik) / Magyar Nemzet / Mirkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában