Globális minimumadó

2022.07.07. 17:44

Fidesz: az Európai Parlament továbbment a lejtőn

Jogsértő a globális minimumadó megszavazását összekötni a helyreállítási pénzekkel – mondta Bánki Erik.

Inkorrekt és jogsértő, hogy Brüsszel a globális minimumadó megszavazását összeköti a helyreállítási pénzek folyósításával – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke csütörtökön az MTI-nek.

A kormánypárti politikus értékelése szerint a brüsszeli elit továbbra is minden erejével azon van, hogy rákényszerítse a tagállamokat a globális minimumadó bevezetésére. Felidézte: ennek elfogadása duplájára emelné a magyar vállalkozások adóterheit. Ez békeidőben is elfogadhatatlan, háború idején pedig egyenesen felháborító – jelentette ki.

Bánki Erik szerint az Európai Parlament szerdán „továbbment a lejtőn” és a baloldal nyomására határozatban elvitatta Magyarországtól azt a jogot, hogy saját érdekeit és álláspontját képviselje. Sőt, a Magyarországnak járó helyreállítási alap visszatartásával fenyegetőzött – tette hozzá.

Aki vétóról beszél az ügyben, az nem ismeri az európai döntéshozatali mechanizmust – hívta fel a figyelmet a politikus, kifejtve: vétójog nincsen, konszenzusos döntéshozatal viszont van.

A konszenzusos döntéshozatal éppen azt jelenti, hogy addig kell tárgyalni egy ügyről a döntés előtt, amíg nincs teljes egyetértés. A teljes egyetértés pedig nem zsarolással és fenyegetésekkel születik meg

– fogalmazott, megjegyezve: Magyarország egyetlen tagállamtól sem vitatja el a jogot, hogy saját érdekeit és álláspontját képviselje az EU-ban, és magától értetődőnek tartja, hogy maga ezt tegye.

Brüsszel ahelyett, hogy a háború idején adóemelésekkel sodorja versenyhátrányba egész Európát, dolgozhatna a béke mielőbbi helyreállításán, ami a kontinens gazdaságát is helyrebillentené – érvelt a gazdasági bizottság elnöke.

Borítókép: Bánki Erik, a Fidesz képviselője felszólal a napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában