Végjáték

2022.07.21. 08:34

Egymást támadják hátba a jobbikosok

Belső helyezkedések, zsarolások, hátbatámadások jellemzik a Jobbikot – derül ki abból a levélből, amelyet minden bizonnyal Molnár Enikő írt Jakab Péter leváltása előtt a párt tagjainak. A Magyar Nemzet birtokába került írás szerint például Ander Balázs egy parlamenti mandátumért lépett vissza Gyöngyösi javára, aki elnökként azonnal lemondásra szólította fel Jakab Pétert. Potocskáné is mandátumot szeretne, ő erről már azelőtt egyezkedett Gyöngyösivel, hogy elnökké választották volna.

„Nyár van, a fű se nő ilyenkor, pihenjen.” Ezzel az indokkal szólította fel megválasztása után nem sokkal Gyöngyösi Márton Jakab Pétert, hogy mondjon le a Jobbik frakcióvezetői tisztségéről – derül ki abból a belső jobbikos levélből, ami rávilágít arra, hogyan is helyezkednek a párt politikusai a saját érdekükben – írja a Magyar Nemzet

A lapunk által megismert levélről több jobbikos is állítja, azt Molnár Enikő a [email protected] címről, közvetlenül Jakab leváltása előtt küldte el a párt tagjainak, hogy lássák, „mi zajlik valójában a pártban és annak képviselőcsoportjában”.

A Jakab bizalmasának számító Molnár Enikő úgy fogalmazott: Gyöngyösi Márton, „aki többször ki is fejtette, hogy ő a problémára a megoldás, mert ő bizony itt konszenzust fog teremteni a felek között”, elnökké választása után „Jakab Pétert a második közös találkozásuk után felszólította, hogy mondjon le a frakcióvezetői posztról”. 

„Gyöngyösi azzal indokolta mindezt, hogy nyár van, a fű se nő ilyenkor, pihenjen. Majd két év múlva számít rá a kampányban, addig »stratégiai csendet« kér tőle” – olvasható a levélben. Jakab nem mondott le, ezért „leváltására több próbálkozás is történt a héten Lukács László György kezdeményezésére”. „Lukács László elkezdte maga mellé állítani a frakciótagokat, hogy Jakab Pétert leváltva ő legyen a vezető” – írta Molnár, hangsúlyozva, hogy ha Jakabot leváltanák a frakció éléről, „csak frakcióvezetői engedéllyel szólalhatna fel a parlamentben”. „Ami a történtek után nehezen elképzelhető” – írta Molnár, aki szerint a Jobbik ezzel „kivégzi” Jakab Pétert. 

Az írásból az is kiderül, egy-egy pozícióért komoly belső harcok folynak a pártban és a frakcióban. A levél szerint az áprilisi választás után a mandátumukat elvesztő jobbikosok „magukból kikelve, mindenféle eszközzel igyekezték visszaszerezni a parlamenti széküket”. 

„Elsőnek Szilágyi György kérte vissza Balassa Pétertől a mandátumát. Miután nem járt sikerrel, egyenesen Jakab Péterre igyekezett nyomást gyakorolni, hogy biztosítva legyen a helye. Ez is elbukott. Majd Potocskáné Kőrösi Anita tájékoztatta arról Jakab Pétert, hogy Bencze János alkalmatlan parlamenti képviselőnek, ezért megbeszéli vele, hogy adja át neki a mandátumát.” Jakab ezt nem támogatta, így május 26-án (pár nappal Jakab Péter és Molnár Enikő megpuccsolása előtt – a szerk.) Potocskáné már Gyöngyösi Mártonnal egyeztetett egy kávézóban arról, kinek a mandátuma legyen az övé, hogy majd beülhessen a parlamenti patkóba. Ugyanis, miként az Molnár szavaiból is kiderült, két országgyűlési képviselőnek, Szabó Hajnalkának és Végh Noéminek át kell majd adniuk a mandátumukat két elnökségi tagnak. „Az egyiket hamarosan Ander Balázsnak, cserébe azért, hogy visszalépett Gyöngyösi javára a tisztújításon” – írta Molnár, utalva arra, hogy a július 2-i elnökválasztáson a három jelölt közül Ander az utolsó pillanatban visszavonulót fújt, az új elnök minden bizonnyal egy képviselői hellyel viszonozza a visszalépést.

Jakab nem állhat a nép pártján

Erről hozott döntést a Jobbik frakciója, amelynek határozata szerint mostantól mindenki köteles a párt arculatát, vagyis a Jobbik központi logóját használni. Ismert, Jakab azóta nem használja pártja logóját, hogy lemondott az elnöki posztról. Ehelyett bejegyzéseinél a Nép pártján szlogent tünteti fel. Sőt Jakab már azt sem tünteti fel, hogy melyik párt országgyűlési képviselője, ami egyre inkább azt támasztja alá, a bukott elnök és a Jobbik útjai végleg elváltak. 

Borítókép: Jakab Péter és Molnár Enikő / Magyar Nemzet / Mirkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában